A Marvel sztárjai, akik már nem lehetnek köztünk

Az elmúlt évek folyamán az MCU-ban számos kiemelkedő színész vállalt szerepet, alábbiakban pedig azoknak Marvel sztároknak szeretnénk emléket állítani, aki ma már nem lehetnek közöttünk. Egy éve már, hogy távozott az élők sorából Gaspard Ulliel, akinek váratlan halála megrázta a filmvilágot, nem sokkal később pedig egy legendától, az Oscar-díjas William Hurttől kellett búcsút vennünk. Rájuk emlékezünk most.

#nonumbers

William Hurt

szül. 1950. 03. 20. - elhunyt 2022. 03. 13.
Washington, Egyesült Államok
William McChord Hurt 1950-ben született Washingtonban. Először a Tufts Egyetemen tanult teológiát, majd másképp határozott, és inkább a Julliard Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol színészetet tanult, osztálytársa volt Christopher Reeve és Robin Williams is. A hetvenes években indult a színpadi karrierje. Hurt munkásságát... több»
Rákos megbetegedésben 71 éves korában hunyt el, aki A pókasszony csókja című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert. A mai, fitalabb generáció számos alkalommal találkozhatott vele a Marvel moziverzumának filmjeiben, három alkalommal is eljátszotta Thaddeus Ross külügyminisztert, feltűnt a 2016-os Amerika Kapitány: Polgárháborban, a Bosszúállók: Végtelen háborúban és a Bosszúállók: Végjátékban is.

Vachik Mangassarian

szül. 1943. 01. 01. - elhunyt 2022. 01. 24.
Irán
Az örmény származású Mangassarian 1943-ban született Iránban, az 1960-as évek közepén költözött az Egyesült Államokba, ahol színháznál dolgozott, a későbbi években viszont több alkalommal visszatért Iránba, ahol többek között Samuel Khachikian iráni rendező filmjeiben vállalt szerepet. A 80-as évek folyamán olyan... több»
Az örmény származású színész számos nagysikerű sorozatban szerepelt, az MCU-ban pedig A SHIELD ügynökeiben tette tiszteletét egy kisebb szerep erejéig.

Bill Paxton

szül. 1955. 05. 17. - elhunyt 2017. 02. 25.
Fort Worth - Texas - Amerikai Egyesült Államok
William Paxton színész és rendező 1955. május 17-én született a texasi Fort Worth-ban. Édesanyja vallásának megfelelően római katolikus neveltetésben részesült. New Yorkban végezte színészi tanulmányait Stella Adler kezei alatt, de amatőr filmkészítéssel már középiskolásként is foglalkozott. Első komolyabb filmes... több»
Paxton ikonikus szerepeit hosszan lehetne sorolni. A legendás színész A SHIELD ügynökei című sorozat öbb epizódjában alakította John Garrett karakterét. Paxton 61 éves korában hunyt el, utolsó alakítása A kör című filmben volt látható.

Reg E. Cathey

szül. 1958. 08. 18. - elhunyt 2018. 02. 09.
Huntsville, Alabama, Amerikai Egyesült Államok
Reg E. Cathey katonai családban született az alabamai Huntsville-ben. Tanulmányait a Michigani Egyetemen végezte, majd később a Yale School of Draman színészetet tanult. A színház egész életében szenvedélye maradt. Ahogy későbbőbbi interjúban kifejtette: "A Yale-en tanultam meg színészkedni, de azt, hogyan legyek színész, New... több»
A 2018-ban, 59 éves korában elhunyt színész a 2015-ben megjelent, Josh Trank rendezésében készült Fantasztikus Négyesben alakította Dr. Franklin Stormot, Sue Storm és Johnny Storm, azaz Láthatatlan és Fáklya édesapját alakította.

Michael K. Williams

szül. 1966. 11. 22. - elhunyt 2021. 09. 06.
Brooklyn - New York - Amerikai Egyesült Államok
Michael Kenneth Williams 1966. november 22-én született Brooklynban. Édesanyja a Bahama-szigetekről származik, édesapja afroamerikai. Színészi szárnypróbálgatásainak helyszíne a New York-i National Black Theatre volt, de gyógyszerészként és táncosként is dolgozott a későbbiekben - Madonna és George Michael videoklipeinek... több»
Michael K. Williams a 2008-ban megjelent A hihetetlen Hulk filmben bukkant fel egy kisebb cameo erejéig, bár az eredeti tervek szerint szerepe sokkal jelentősebb lett volna, a legtöbb jelenetét azonban kivágták a produkcióból.

Chadwick Boseman

szül. 1976. 11. 29. - elhunyt 2020. 08. 28.
Anderson, Dél-Karolina, Amerikai Egyesült Államok
A Dél-Karolinából származó Chadwick Boseman a Howard Egyetemen végzett, és a British American Dramatic Academyn tanult Oxfordban, ami után elkezdte drámaírói, rendezői és színészi pályáját. Egyik darabja, a “Deep Azure” Jeff-díjat kapott a legjobb új színdarab kategóriában. Társszerzője volt tobvábbá a “Rhyme Deferred”... több»
A színész rákos megbetegedés következtében hunyt el 43 éves korában. Halálának híre a rajongókat és a stúdiót is egyaránt sokkolta, hiszen Boseman csupán a közvetlen környezetének árulta el, hogy beteg. A színész T'Challa herceg, azaz Fekete Párduc karakterét alakította az MCU-ban.

Stan Lee

szül. 1922. 12. 28. - elhunyt 2018. 11. 12.
New York City, New York, U.S.
Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New York városában. Művésznevén, Stan Lee, amerikai író, a Marvel Comics nyugdíjba vonult elnöke, szerkesztő, média producer és színész. Édesapja Jack Lieber szabásznak tanult, azonban a gazdasági válság után csak elvétve dolgozott. Lee a Bronxi DeWitt Clinton gimnáziumba járt.... több»
A Marvel atyja, akinek többek között Pókember, Hulk, Vasember, Thor és az X-Men képregények karaktereit köszönhetjük. A 2000-es évek eleje óta szinte az összes Marvel-produkcióban felbukkant egy-egy cameo erejéig. Stan Lee 2018-ban hunyt el 95 korában.

Gaspard Ulliel

szül. 1984. 11. 25. - elhunyt 2022. 01. 19.
Boulogne-Billancourt, Paris, Franciaország
Gaspard Ulliel 1984. november 25-én láttam meg a napvilágot Boulogne-Billancourt városában, Franciaországban. Elsősorban színész, de modellként is szép karriert épített ki. Szülei Christine és Serge. Édesanyja producer, míg édesapja stylist. Egy lány 12 évvel fiatalabb lánytestvére van, Lisa Ulliel. Gyerekkorában megtámadta egy... több»
A tragikusan fiatalon, 37 éves korában síbalesetben elhunyt francia színész, Gaspard Ulliel a 2022 márciusában megjelenő Marvel-sorozatban, a Holdlovagban alakítja Oscar Isaac és Ethan Hawke Anton Mogart, azaz Midnight Man karakterét.