Szinte hihetetlen, de ezt a 10 sikerfilmet épp 10 éve mutatták be

2012 jelentős filmes év volt, amely az eredeti klasszikusoktól az epikus folytatásokig olyan nagy franchise-okig, mint a Batman - A sötét lovag és James Bond, olyan filmekig, amelyeket még 2022-ben is újraforgatnak és relevánsak. 2012 óta 10 hosszú év telt el, és sok változás történt a filmvilágban. A filmkészítési technológia fejlődése és még a mozilátogatás élménye is drasztikusan megváltozott a streaming megjelenésével. 

 

#10

akció | kaland

Netflix

Batman  nyolc évvel ezelőtt magára vállalta Harvey Dent gaztetteit, melyet követően nyom nélkül eltűnt. Üldözötté vált, de nem hiába, mert a Dent-törvénynek köszönhetően... több»

Christopher Nolan nagy sikerű Batman-rebootjának előző két darabja miatt a várakozások exponenciálisan magasak voltak, de A sötét lovag: Felemelkedés a bemutatásakor azonnali kereskedelmi és kritikai sikert aratott. Bár a film nem tudta megismételni Heath Ledger Joker szerepében nyújtott alakítását, Nolan inkább Batman fizikailag legimpozánsabb gonosztevőjét, Bane-t választotta következő ütőkártyának. Ez a választás őrjöngésbe kergette a címszereplő rajongóit, Tom Hardy alakítását pedig a kritikusok és a rajongók egyaránt dicsérték, így Nolan trilógiájának epikus és kielégítő befejezése lett.
#9

87 Django elszabadul  (2012)

(154) (52)

dráma | western

Netflix | HBO Max

A déli államok területén, két évvel a polgárháború előtt a német származású profi fejvadász, egykori fogorvos dr. King Schultz (Christoph Waltz) felszabadítja Djangót... több»

A Quentin Tarantino által a spagettiwesternekhez írt ultra-erőszakos, erősen stilizált óda a közönség és a kritikusok körében egyaránt elsöprő sikert aratott. A film öt jelölést kapott az Oscar-díjra, köztük a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és az utóbbi kettőért el is nyerte a díjat. Míg Jamie Foxx és Christoph Waltz a főszerepekben elég lett volna ahhoz, hogy elcsábítsa a közönséget, a film egyben az első alkalom volt, hogy Tarantino és Leonardo DiCaprio együttműködtek egymással. Ha a hollywoodi A-listás színészeket Tarantino jellegzetes, túlzó erőszakával kombináljuk, akkor ez a filmsiker receptje.
#8

85 James Bond: Skyfall  (2012)

(49) (43)

akció | kaland | thriller

HBO Max | TV-ben (Mozi+, csütörtök 01:33)

Támadás éri az MI6 főépületét, M-et pedig utoléri sötét múltja. James Bondnak be kell bizonyítania, hogy hű a feletteséhez és MI6-hez.  A 007-es ügynöknek szembe kell... több»

Daniel Craig James Bondként való szereplése nagy durranással kezdődött. A Casino Royale nagy sikert aratott, és új életet lehelt az ikonikus titkosügynökbe. A Quantum csendje kereskedelmi sikere ellenére a kritikusok általánosságban vegyes kritikákat adtak a filmről, ami a Skyfall megjelenésével kapcsolatban aggodalmakra adott okot. Ezek az aggodalmak azonban nagyrészt eloszlottak, mivel a Skyfall azonnali kereskedelmi és kritikai siker lett, és széles körben dicsérték a rendezését, az alakításait és a technikai szempontokat. A Skyfall kockázatot jelentett elődeihez képest, mivel drasztikusan eltért a korábbi 007-es filmektől. Míg Daniel Craig Bond-filmjei közül a legizgalmasabb akciójelenetekkel rendelkezett, a Skyfall hangvételét tekintve sokkal sötétebb volt, és a 007-es szerepkörrel járó érzelmi áldozatokra összpontosított. Végső soron ezek a kockázatok és a tipikus 007-es cselekménytől való eltérések különböztették meg a Skyfallt a többi James Bond-filmtől, és emelték magasabb ligába.
#7

80 Bosszúállók  (2012)

(223) (42)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Sosem látott veszély fenyegeti a földet, ezért Nick Fury, a S.H.I.E.L.D. vezetője összehívja a a szuperhős csapatot, a Bosszúállókat, hogy megmentsék a világot a végső... több»

A Bosszúállókat csak jelenségnek nevezni nem lenne helyes. A 2012-es év legnagyobb bevételt hozó filmje, a Bosszúállók volt az első ilyen film, és a rajongók tömegesen jöttek el, hogy kedvenc Marvel-hőseiket először láthassák együtt a nagyvásznon. A Bosszúállók sikere azonban nem egyszerűen annak köszönhető, hogy Kevin Feige véletlenszerűen összerakta a Marvel legikonikusabb hőseit. A képregényfilmek rajongói a múltban megégették magukat, ha arról volt szó, hogy a képregényfilmekben túl sok a hős vagy a gonosz. A Bosszúállók azonban a szív, az akció és a komédia egyensúlyozásával sokkal teljesebb élményt nyújtott, és élő bizonyítéka annak, hogy a világ felépítésére és a karakterek fejlődésére fordított figyelem az, ami a közönséget igazán érdekli.
#6

77 Napos oldal  (2012)

(95) (14)

dráma | romantikus | vígjáték

HBO Max | TV-ben (M4 Sport, csütörtök 01:33)

Pat (Bradley Cooper) 8 hónapot töltött elmegyógyintézetben idegösszeroppanása miatt, ezalatt feleségét, állását és házát is elvesztette, mégis bizakodva áll az... több»

2012 márciusában Jennifer Lawrence alakította az ikonikus hősnőt, Katniss Everdeent Az éhezők viadala című filmben, amely 2012 harmadik legnagyobb bevételt hozó filmje lett. De az év második filmje, a Silver Linings Playbook/Napos oldal volt az, amely a kritikai sikert hozta meg számára, és még a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is elnyerte Hollywood legrangosabb díjátadóján. A Napos oldal nem zárkózott el a mélyebb témák feltárásától sem, és David O'Russell rendezőt nagy elismerésben részesítették, amiért képes volt egyensúlyt teremteni a film komikus aspektusai között, miközben olyan komolyabb témákat is feldolgozott, mint a mentális betegségek és a házassági problémák. A film vonzereje a Lawrence és Cooper közötti kapcsolatból is eredt, amely hitelesnek tűnt, és a rajongóknak könnyű volt drukkolni a párnak - nevetve és sírva fakadtak az útjuk során.
#5

85 Rontó Ralph  (2012)

(40) (9)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

HBO Max | Disney+

Rontó Ralph csak azt szeretné, ha ő is annyira népszerű lehetne, mint Fix-It Felix. A rosszfiút azonban senki sem szereti. Amikor megismeri Calhoun őrmestert, végre számára is... több»

A Rontó Ralph sikere nem csak abban gyökerezik, hogy hiteles és szívhez szóló története van, amely felnőttek és gyerekek számára egyaránt tudott jelenteni valamit, hanem abban is, hogy népszerű videojáték-karakterek cameóit is szerepeltette, ami a film igazi vonzereje lett. A gonosztevők támogató csoportjától kezdve, amely olyan ikonikus karaktereket tartalmazott, mint Bowser, Zangief és Dr. Robotnik, egészen az olyan retro játékokra való utalásokig, mint a Pac-Man és a QBert, a Rontó Ralph az új és a régi karakterek olvasztótégelye volt, ami tökéletes filmet jelentett minden néző számára.
#4

akció | krimi | vígjáték

HBO Max | TV-ben (HBO 3, csütörtök 01:33)

Schmidt és Jenko épp csak kikerültek a rendőrakadémiáról, máris komoly feladatot kapnak: le kell leplezniük egy veszélyes kábítószer-kereskedő bandát. Tehetségükben ugyan... több»

A klasszikus tévésorozat rebootja, a haver-zsaru vígjáték, melyben a klasszikus tévésorozatot egy nagyszerű komikus színészekből álló színészgárda játszotta, bebizonyította, hogy a megfelelő szereposztással és stábbal a rebootok is lehetnek kereskedelmi és kritikai sikerek. A 21 Jump Street pénzügyi sikere Channing Tatum karrierjének egyik legnagyobb bevételt hozó filmjévé tette, és 2014-ben egy hasonlóan jövedelmező folytatást hozott. A 21 Jump Street sikere nagyrészt a briliáns szereposztásban és a szellemes forgatókönyvben rejlik. Jonah Hill és Channing Tatum külön-külön már bizonyították színészi tehetségüket, de együtt is nagyszerű kémia volt közöttük, és megállíthatatlan komikus erőt képviseltek, ami folyamatos nevetést eredményezett, és a 21 Jump Street 2012 egyik legviccesebb filmje lett.
#3

76 Looper - A jövő gyilkosa  (2012)

(38) (13)

akció | dráma | krimi | sci-fi | thriller

Az időutazás nem fikció többé, azonban veszélyei miatt illegális cselekdetnek számít. A maffia körében azonba bevett módszer, hogy ha valakit el akarnak tenni láb alól,... több»

Rian Johnson Looper című filmje az első eredeti film, amely felkerült a listára, ami nem maradhat észrevétlen, mivel az eredeti filmek általában sokkal nehezebben találnak visszhangra a közönség körében, mint a már ismert szellemi alkotások. Míg Joseph Gordon-Levitt és Bruce Willis is hatalmas dicséretet kapott, Willis alakítását az egyik legikonikusabbnak tartják mindmáig. A Looper eredetisége friss levegőt jelentett egy olyan évben, amelyet elárasztottak a folytatások és remake-ek. Az időutazós filmeket nehéz lehet eladni a közönségnek, mivel gyakran túl zavarosak vagy bonyolultak, de Rian Johnson forgatókönyve nemcsak izgalmassá teszi a Loopert, hanem érthetővé és könnyen követhetővé is. 
#2

68 Lincoln  (2012)

(12) (6)

dráma | életrajzi | háborús | politikai | történelmi

TV-ben (M5, csütörtök 01:33)

1865-ben végéhez közeledik az amerikai polgárháború. Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis), az újraválasztott elnök elhatározza, hogy bármi áron, de rákényszeríti a kongresszust... több»

A War Horse kritikai sikere után a legendás rendező, Steven Spielberg a történelmi drámák birodalmában maradt az Abraham Lincoln utolsó napjairól szóló életrajzi filmjével. A történelmi drámák talán nem a leglátványosabb filmek közé tartoznak, de Spielberg neve még a legbizonytalanabb filmrajongókat is magával ragadja. A Lincoln vonzereje azonban a sztárszereplőkben gyökerezik. A szereplők nagy része általános elismerést kapott a közönségtől és a kritikusoktól egyaránt, de a címszerepet játszó Daniel Day-Lewis volt az, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, és ezzel Jack Nicholsonnal együtt minden idők rekordgyőzelmét.
#1

79 Pi élete  (2012)

(106) (11)

dráma | fantasy | kaland

Disney+ | TV-ben (ATV Spirit, csütörtök 01:33)

Pi Patel szülei egy indiai állatkertet birtokolnak, azonban miután csődbe mennek, apja úgy dönt, családjával Kanadába költözik. A különc fiú nincs elragadtatva az ötlettől,... több»

Egy olyan évben, amely tele van jól ismert és bevált franchise-filmekkel és blockbusterekkel, a felhasználók talán meglepődnek, hogy a népszerű regényadaptáció bekerült a top 10-be, de A Pí élete nem kis film volt, hiszen kereskedelmi sikert aratott, 609 millió dollárt hozott világszerte. A pénzügyi sikeren túl a kritikusok körében is nagy sikert aratott, és Ang Lee rendezőnek a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat is meghozta. A Pi élete sikerének másik fontos aspektusa, hogy nemcsak az Egyesült Államokban, hanem nemzetközileg is népszerű volt. Ez egy olyan film, amely sokszínű szereplőgárdával és egy olyan fantasztikus történettel rendelkezik, hogy többféleképpen is értelmezhető, ami lehetővé teszi, hogy a szélesebb közönség többféleképpen kapcsolódjon hozzá, mint ahogyan azt egy klasszikusabb dráma lehetővé tenné.