TOPLISTA: Az összes élőszereplős Disney-adaptáció a legjobbtól a legrosszabbig

Az elmúlt évtizedekben a Disney egyre inkább a saját korábbi sikereit igyekszik újra meglovagolni.

Konkrétan, fogták szeretett animációs klasszikusaikat, újraforgatták őket élőszereplős (vagy főleg élőszereplős) változatban, és egyik kasszasikert a másik után produkálták.

Vessünk egy pillantást a Disney animációs klasszikusainak élőszereplős remake-jeire, hogy megvizsgáljuk, mely filmek javítottak az eredetin, és melyek maradtak alul a szeretett rajzfilmjeinkkel szemben!

A lista a legjobbtól a legrosszabbig a Mafab közösségének szavazati alapján állt össze.

#16

80 Demóna  (2014)

(81) (47)

akció | családi | fantasy | kaland | romantikus

Disney+

A tiszta lelkű lány, Demóna (Angelina Jolie) a királyság védelmére kel, mikor azt az ellenség megtámadja. A bátor felkelőt azonban elárulják, és egykor reményteli és tiszta... több»

A Demóna nem annyira a Csipkerózsika adaptációja, mint inkább Abel Ferrara Ms .45 című filmjének kvázi családbarát feldolgozása. Angelina Jolie egy tündért alakít, akit emberi szeretője elárul és testi-lelki sebeket hagy maga után, ezért Demóna bosszút forral ellene, megátkozva a férfi (későbbi király) lányát, akit Elle Fanning alakít. Az operatőri munka sokszor nehezen kivehető - és ha egyszer jól megnézünk néhány CGI-lényt, azt kívánjuk, bárcsak így maradna -, de a forrásanyag merész új értelmezése és Jolie kivételes alakítása a filmet a silány VFX és a rendkívül hanyag történetvezetés fölé emeli.
#15

79 Szörnyella  (2021)

(28) (12)

krimi | vígjáték

Disney+ | Telekom TVGO

Az 1970-es évek Londonjában járunk, amikor a fiatal Estellát ide-oda sodorja az élet. A lány merész ruhaterveivel próbál magának hírnevet szerezni a divatszakmában, kreativitása... több»

A 101 kiskutya filmek revizionista előzményfilmje a kiskutya tömeggyilkos Cruella de Vil/Szörnyella de Frászt excentrikus és koraérett fiatal nőnek mutatja be, akinek az ismeretlenségből a divathírességig vezető útja bőségesen merít az Ördög Pradát visel vagy A Monte Cristo grófja filmekből. A filmnek szórakoztatónak kellene lennie - Emma Stone és Emma Thompson úgy tűnik, hogy nagyon jól szórakozik -, de az 1970-es évek punk-esztétikájának képmutató kisajátítása csak felhívja a figyelmet arra, hogy a történet mennyire konformista. A Szörnyella a Disney-figuráknak ad hitelt egy olyan művészeti mozgalomért, amely ha akarná, sem lehetne Disney-ellenesebb, felszínesen felidézi a lázadás képeit, miközben sosem lesz több, mint tömegcikk.
#14

80 Alice Tükörországban  (2016)

(44) (19)

családi | fantasy | kaland

Disney+

A Disney Alice Tükörországban című kalandjában ismét életre kelnek Lewis Carroll felejthetetlen figurái. Alice visszatér Csodaországba, ahol ráadásul még időutazóvá is... több»

James Bobin folytatása az Alice Csodaországban című filmhez képest mindenképpen előrelépésnek tűnik, vibráló látványtervezéssel és furcsa vizuális effektekkel, valamint kegyesen kevésbé komor hangvétellel. De az időutazásos történet, amely Alice-t visszaküldi Csodaország kezdeti korszakába, hogy minden nyomorúság (köztük egy népirtás) okozója legyen, visszamenőleg megsebzi az eredeti filmet, amelynek már eleve rengeteg problémája volt.
#13

78 A dzsungel könyve  (2016)

(53) (10)

családi | dráma | fantasy | kaland

HBO Max | Disney+

Egy árva fiú a dzsungelben cseperedik fel, de nem marad segítők nélkül. Társai között egy medve, egy fekete párduc és farkasok is akadnak. Sir Kán azonban már hosszú ideje feni... több»

Jon Favreau filmje olyan sok CGI-t használ, hogy "élőszereplősnek" nevezni valószínűleg téves; csak egyetlen olyan szereplő van, akit nem mozgóképesítettek, és még a valósághű környezeteket is digitálisan renderelték. De akárhogy is, ez egy kiváló film. Favreau elkerüli az eredeti film laza, epizodikus szerkezetét egy koncentráltabb kaland kedvéért, amelyben Maugli (Neel Sethi) fokozatosan veszi át a felelősséget a dzsungel megmentéséért a halálos Sir Kántól (Idris Elba). A mo-cap állatfigurák sztárjaival a film élénk marad, bár Christopher Walken zavaróan furcsa választás Louie király szerepére.
#12

családi | fantasy | musical | romantikus

HBO Max | Disney+

A szépség és a szörnyeteg Belle varázslatos utazásának története; az eszes, gyönyörű és független ifjú hölgyet kastélyába zárja egy szörnyeteg. Félelmeit leküzdve a... több»

A kiváló alapanyag és a tisztességes szereposztás ellenére Bill Condon remake-jének az a sajnálatos megkülönböztetés jutott, hogy ez az egyetlen élőszereplős Disney-remake, amely egyáltalán nem értelmezi újszerűen az anyagot. Pontosan ugyanarról a történetről van szó, csak hosszabb, és csak a felesleges kiegészítések miatt, amelyek önkényesen feltöltik a játékidőt, összezavarják a szereplők motivációit, és lyukakat lőnek az amúgy is vékony cselekménybe. Ha ehhez még hozzáadunk néhány csúnya karakterdizájnt és egy teljesen felejthető új dalt, akkor egy olyan filmet kapunk, amely sok pénzt hozott a Disney-nek, de művészileg nincs különösebb létjogosultsága.
#11

76 Aladdin  (2019)

(37) (22)

családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

HBO Max | Disney+

Aladdin egy tiszta szívű utcai suhanc Agrabah városából, aki arról álmodik, hogy egyszer kitörhet a nyomorból. Egy napon erre lehetősége is adódik, amikor a szultán gonosz... több»

Guy Ritchie remake-je kiszívja az összes személyiséget, amit a filmkészítő a projektbe belevihetett volna, ehelyett egyszerűen felújítja az eredetit egy közepes, de enyhén élvezhető módon. Mena Massoud és Naomi Scott csodálatosak Aladdin és Jázmin szerepében, Will Smith pedig úgy játssza a Dzsinnt, mintha ő lenne a tökéletes fantasy szárnysegéd. Olyan, mintha az eredeti Aladdint néznénk egy parádé közepén eljátszva: Vidám, jó szándékú és múló.
#10

75 Hamupipőke  (2015)

(64) (10)

családi | dráma | fantasy | romantikus

HBO Max | Disney+

A klasszikus történet élőszereplős feldolgozása egy árva lányról, aki miután elveszti anyját, mostohaszülőkhöz kerül. A házban a lánynak kell elvégeznie minden... több»

A Disney eredeti Hamupipőke című filmje az animáció remekműve, de egyben narratívan vékony is. Kenneth Branagh élőszereplős remake-je megtartja az eredeti, klasszikus cselekményt, de felerősíti a karaktereket, értelmes motivációt ad a gonosz mostohának (Cate Blanchett) a Hamupipőkével (Lily James) való bánásmódjához, világos elveket ad Hamupipőkének, amelyek minden döntését igazolják, és elég időt ad a hercegnek (Richard Madden) Hamupipőkével, hogy valóban hihetően egymásba szeressenek. A romantikus, gyönyörű és - legalábbis a történet szempontjából - kétségtelenül jobb, mint az eredeti, a Hamupipőke a Disney élőszereplős remake-jeinek koronaékszere. Egyelőre.
#9

73 Az oroszlánkirály  (2019)

(28) (29)

animáció | családi | dráma | kaland | musical

HBO Max | Disney+

Az afrikai szavannák királyának, Mufasának fia születik, akinek az a sorsa, hogy átvegye apja helyét a trónon. Csakhogy a király testvére, a korábbi örökösnek számító Zordon... több»

A Dzsungel könyvével ellentétben az új Oroszlánkirály még a szó legbőkezűbb értelmében sem tekinthető "élőszereplősnek". Ez egy ambiciózus vizuális látványosság, amely az eredeti 2D-s animációs film afrikai szavannáját fotorealisztikus CG részletességgel teremti meg újra, miközben egy oroszlánkölyök történetét meséli el, aki megbosszulja apja meggyilkolását, és rendet teremt az ökoszisztémában. Amikor Jon Favreau filmje működik, akkor vizuális csoda. De amikor nem sikerül, ami a legtöbbször előfordul, az azért van, mert a film szó szerinti animációs stílusa egyenesen ellentétben áll az íves, fantasztikus történettel és a karakterekkel. A stílus lehet az eladási szempont, de túl gyakran áll a lényeg útjába.  
#8

72 Alice Csodaországban  (2010)

(44) (14)

családi | fantasy | kaland

Disney+

Alice (Mia Wasikowska) észrevesz egy nyulat, aki az órájára néz, majd elszalad. A kíváncsi lány egyből a fura szerzet után ered. A nyúl eltűnik egy lyukban, Alice pedig bebújik... több»

Tim Burton blockbusterének újragondolása szükségtelenül zavaros és erőszakos, és - ami a legrosszabb - nélkülözi Lewis Carroll jellegzetes szellemességét. Mia Wasikowska játssza Alice-t, aki mindent elfelejtett Csodaországról, és évekkel később visszatér, csakhogy a sötétség veszi át az uralmat, amit csak még több háborúval lehet legyőzni. A film úgy hat, mint egy cinikus kísérlet egy klasszikus történet piacképessé tételére, de legalább van egy érdekes kísérlet arra, hogy Alice-t modern és aktív hősnővé alakítsák, és a film szereplőgárdája is büszkélkedhet néhány igazi kiemelkedő alakítással, köztük Helena Bonham Carterrel a Vörös Királynő szerepében, Anne Hathawayjel a Fehér Királynő szerepében és Stephen Fryval a Cheshire Macskaként.
#7

családi | fantasy | kaland

Disney+

A 2014-es Demóna című filmből a nézők megtudhatták, hogyan változtathat egy árulás egy korábban makulátlan lányt sötétlelkű lénnyé, aki attól sem riad vissza, hogy átkot... több»

Demóna visszatért, és ezúttal találkozik Aurora leendő anyósával, Ingrith királynővel (Michelle Pfeiffer), aki a boszorkányt gyilkossági kísérletbe keveri, és népirtást próbál elkövetni a tündérek ellen. Jolie csodás, mint mindig, de a film nagyon kevés tennivalót vagy mondanivalót ad neki. A cselekmény egy ólmos unalom, ami csak ürügy arra, hogy a végén egy nagy, csúcspontot jelentő csatában végződjön (amit sietősen levezényelnek), és a középpontban a mozitörténelem legbutább orgonaszólója áll. A karakter jósága ráadásul teljesen ellentmond az eredeti történetének és annak üzenetének, ami mindkét filmet rontja.
#6

70 Mulan  (2020)

(20) (33)

akció | családi | dráma | kaland

Disney+ | Telekom TVGO

Miután a kínai császár egy olyan rendeletet bocsát ki, melynek értemében családonként egy férfinek be kell lépnie a Kínai Császári Hadseregbe, hogy megvédje az országot a... több»

Niki Caro Mulan adaptációja lecsiszolja az eredeti Disney-klasszikus furcsa éleit, és a sajátos és átélhető nézőpontú mesét egy általános akció-látványossággá alakítja át. A szellemesség hiányzik, a kommentár sablonos, a főhősnő nyomorúsága könnyebben emészthető, mint valaha, és bár a film részletes művészeti rendezéssel és jelmeztervezéssel büszkélkedhet, az epikus akciót alulmúlja az unalmas vágás, amely ritkán ad teret az akciónak, hogy lenyűgözze a nézőket. Egy klasszikus mese frusztrálóan amerikanizált, középszerű bemutatása.
#5

67 Dumbó  (2019)

(16) (16)

családi | fantasy | kaland

Disney+

A Disney Tim Burton rendezésében tálalja az eredeti klasszikust, ami a meghatározó stílusú rendező kezei alatt új magasságokat kapott. A különbözőséget és az egyediséget... több»

Tim Burton második élőszereplős remake-je egy Disney-animációs klasszikusról, amely okosabb, érzelmesebb és lényegesen felforgatóbb, mint az Alice Csodaországban. Még mindig egy cirkuszi elefántbébiről szól, akinek óriási fülei vannak, amelyek segítségével repülni tud, de ezúttal a cirkuszát egy Michael Keaton által alakított vidámparki vállalkozó vásárolja meg, aki a fúzió után a legtöbb dolgozót elbocsátja, és az újonnan megszerzett tulajdonjogát az ésszerűség határán túl kihasználja. A Disney már sokszor tette gonosztevővé a szívtelen kapitalistákat, de a Dumbóban a stúdió mintha saját magára mutogatna, ami váratlan és lenyűgöző ízt ad Burton gazdagon megvalósított fantáziájához.
#4

családi | dráma | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Disney+

Az animációs film egy Susi (hangját Tessa Thompson adja) névre hallgató cocker spániel történetét meséli el, aki találkozik egy belvárosi kóbor schnauzer keverékkel,... több»

Vedd ki az eredeti minden animációs varázsát, és már csak két kutya marad, akik gülüszemekkel néznek egymásra. És kiderül, Charlie Bean szerény remake-jében ez pont jó. Tessa Thompson és Justin Theroux kedves, össze nem illő főszereplők, az osztálykülönbségeken átívelő szerelem története ugyanolyan egyszerű és hatásos, mint valaha, Bean új filmje pedig az egész történetet befogadóbbá teszi (és bölcsen elhagyja a Disney egyik legproblémásabb dalát). A kutyák arcának CG-animációja, hogy jobban beszéljenek, mint az emberek, zavaróan gyenge, de minden más aranyos. Igénytelen, de kedves.
#3

52 Pinokkió  (2022)

(5) (6)

animáció | családi | dráma | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

Disney+

Robert Zemeckis rendezésében visszatér a Disney egyik legkedvesebb mesefigurája, Pinocchio. Az élőszereplős változat főbb szerepeiben Tom Hanks, Joseph Gordon-Levitt, Luke Evans,... több»

Robert Zemeckis fogja az eredeti animációs klasszikust egy fából faragott kisfiúról, aki arról álmodik, hogy igazi lesz, és az egészet bedobja a kemencébe. Tom Hanks karrierje legrosszabb alakítását nyújtja Gepetto szerepében, a vizuális effektek - amelyek általában minden Zemeckis vállalkozás csúcspontjai - kerek perec nem meggyőzőek, a történet megváltoztatása pedig szinte minden ponton aláássa a film üzenetét. Egyedül Cynthia Erivo, Keegan-Michael Key és Luke Evans mellékszereplői teszik néhol élettel telivé ezt a fantasyfilmet, amely minden, csak nem fantasztikus.
#2

37 Pán Péter és Wendy  (2022)

(7) (3)

akció | családi | fantasy | kaland | romantikus | thriller

Disney+

J.M. Barrie klasszikus történetének élőszereplős feldolgozása, melyben egy fiú, aki sosem akar felnőni és három testvére egy varázslatos utazásra indul Sohaországba.

David Lowery rendezte az egyik legjobb élőszereplős Disney-remake-et, de a Pán Péter és Wendy sajnos nem az a remake... A gyönyörűen fényképezett film szorosan követi az eredeti J. M. Barrie mesét, egészen addig, amíg egy vadonatúj mellékszál be nem kezd kúszni, és lassan a középpontba nem kerül, míg végül minden allegorikus erőt kiszorít a történetből, és tönkreteszi a központi metaforát. Lowery ragaszkodása ahhoz, hogy Barrie meséjét szó szerint vegye, és új elemeket fűzzön Pán Péter és Hook kapcsolatához, nem csupán nem találja el a lényeget, hanem aktívan ellentmond annak: Pán Péter tulajdonképpen Wendy. Ezért van az, hogy Petert általában nő játssza, Hookot pedig általában ugyanaz a színész, mint a Darling gyerekek (így Wendy) apját is. Enélkül, és anélkül, hogy valami hasonlóan erőteljes dolog helyettesítené, csak egy felszínes - bár ismét csak szépen megvalósított - fantázia marad.
#1

43 A kis hableány  (2023)

(7) (10)

családi | fantasy | kaland | musical | romantikus

Disney+ | Telekom TVGO

A kis hableány egy magával ragadó mese, amely minden korosztály szívét elnyerte. A történet egy fiatal és kíváncsi hableány, Ariel történetét követi nyomon, aki Triton... több»