Az 1980-as években Daryl Hannah szexszimbólummá vált, amikor áttörést hozott számára Madison, a sellő szerepe, akibe Tom Hanks karaktere beleszeret Ron Howard 1984-es fantasyjében, a Csobbanásban.

Ezt megelőzően a színésznő 1978-ban Brian De Palma Őrjöngés és 1982-ben Ridley Scott Szárnyas fejvadász című munkáiban szerepelt. Az évtized hátralévő részében Hannah mellékszerepekben tűnt fel például Oliver Stone Tőzsdecápák című filmjében, és főszerepet játszott a Roxanne címszerepében.

Az 1990-es években azonban Hannah számára kevesebb szerep hozta meg ugyanazt az elismerést, mint az előző évtizedben, amit a színésznő annak tulajdonított, hogy betöltötte a 30. életévét egy olyan iparágban, ahol az ageizmus burjánzik, különösen a nők esetében. 2003-ban és 2004-ben a közönség el volt ragadtatva Hannah gonosztevő karakterétől, Elle Drivertől Quentin Tarantino Kill Bill filmjeiben, amitől sokan a színésznő aktív visszatérését remélték.

Ennek ellenére Hannah a következő években kiesett a reflektorfényből, részben saját döntéseinek következtében. Amellett, hogy a címlapokra került, mert aktivizmusa miatt néhányszor letartóztatták, Hannah-t az azóta eltelt években más vállalkozások vonzották, miután felfedezte, mi számít neki igazán a színészkedésen kívül, a Hollywood sötétebb árnyalatairól és a benne rejlő szexizmusról szóló kinyilatkoztatásokkal együtt.

De lássuk, mi történt az egykor széles körben elismert színésznővel és a nyolcvanas évek szexikonjával! Íme, minden, amit Daryl Hannah az elmúlt években csinált.

1. Megtalálta igazi hivatását a környezetvédelemben

Sok híresség használta fel hírnevét arra, hogy másoknak segítsen fontos társadalmi kérdésekben és ügyekben. Daryl Hannah számára a színészkedés a környezet megmentéséért tett erőfeszítései után másodlagossá vált. A színésznő nem csak különböző társadalmi ügyekben vett részt a környezetvédelem érdekében, többek között több olyan tüntetésen, amelyek letartóztatással jártak, de otthonában is fenntartható életmódot folytat.

A TODAY kérdésére, hogy a színészet vagy az aktivizmus fontosabb-e számára, Hannah így válaszolt: "A színészet a kreatív felszabadulásom, és az is, amit hivatásszerűen csinálok. Az érdekvédelmi munkám csak a túlélési ösztönöm, amikor látom, hogy a fajunk nagyon veszélyes irányba halad és veszélyezteti az életfenntartó rendszerünket. Próbálom képezni magam és terjeszteni az információkat, hogy remélhetőleg mindannyian bölcsebb döntéseket hozhassunk."

2. Néhányszor letartóztatták aktivista munkája miatt

Daryl Hannah szenvedélye a környezetvédelem iránt oda vezetett, hogy néhányszor összeütközésbe került a törvénnyel. A színésznőt összesen ötször tartóztatták le különböző tüntetéseken. Az első letartóztatására 2006-ban került sor, amikor Hannah több mint 350 farmerrel együtt egy diófához kötözve tiltakozott az ellen, mert a hatóságok egy nagy városi farmot akartak lebontani Los Angeles déli részén.

A Hindustan Timesnak adott interjújában Hannah így nyilatkozott: "Ez volt az első erőszakmentes engedetlenségi cselekedetem, amiért börtönbe kerültem. Három és fél hetet töltöttem azon a farmon, és gondoskodtam róla, hogy a történet benne maradjon a hírekben, és az emberek folyamatosan beszéljenek róla. A szegényeket sújtja a legjobban a környezetpusztulás. Hiszem, hogy hangot kell adni nekik, és színészként kötelességem, hogy érzékenyítsem a közvéleményt ezekre a kérdésekre."

A következő néhány letartóztatására 2009-ben került sor, amikor a nyugat-virginiai hegyek hegyvidéki eltávolítása ellen tiltakozott, 2011-ben, amikor a Fehér Ház előtt tiltakozott egy tervezett olajvezeték ellen, majd 2012-ben és 2013-ban, amikor ugyanez ellen a vezeték ellen tiltakozott Texasban, illetve a Fehér Háznál.

Hannah a TODAY-el beszélt arról, hogy letartóztatásai ellenére miért folytatja aktivizmusát: "Hiszem, hogy a polgári engedetlenség hihetetlenül fontos része a paradigmaváltásnak."

3. A szexkereskedelem leleplezésére tett erőfeszítései

Környezetvédelmi aktivizmusa mellett Daryl Hannah olyan projektekben is részt vett, amelyek célja a szexrabszolgaság leleplezése világszerte (amelyről dokumentumfilmet forgatott) és a szexkereskedelem áldozatainak rehabilitációja. A színésznő, miután egy barátja felkeltette a kíváncsiságát a szexrabszolgaság ügyében, úgy döntött, hogy körbeutazza a világot, hogy első kézből szerezzen információkat.

Hannah 2008-ban a Marie Claire-nek adott interjújában így nyilatkozott: "Kambodzsába, Thaiföldre és Laoszba mentem. De a probléma mindenhol jelen van - Dél-Amerikában, a keleti blokk országaiban, még Amerikában is -, nem csak Délkelet-Ázsiában, ahol ez teljesen nyíltan van jelen. És akkor kezdtem el dolgozni a dokumentumfilmemen."

A színésznőnek a dokumentumfilmje forgatásához színészi képességeit kellett bevetnie, miközben beépülve bordélyházakba járt.

"Alapvetően a legjobb színészi teljesítményemet kellett nyújtanom, mert különben veszélyes helyzetbe kerülhettem volna" - magyarázta Hannah - "El kellett játszanom a perverz szerepét; egy sráccal mentem be, és úgy tettünk, mintha egy pár lennénk, akik gyereket keresnek. A stricik nem faggattak minket - csak megmutattak nekünk mindenkit, aki elérhető volt. Néhány esetben 8 éves lányok voltak, akik egy kanapén aludtak, bolyhos papucsban."

4. Autizmus diagnózisa

Az 1960-as és 1970-es években Daryl Hannah-t gyermekként az autizmus egy határeseti formájával diagnosztizálták (később megerősítették, hogy Asperger-szindróma) egy olyan korszakban, amikor az autizmus még nem volt annyira széles körben ismert, mint manapság.

Az orvosok azt javasolták, hogy Hannah-t gyógykezeljék és intézetbe zárják, de az édesanyja nem volt hajlandó elválni a lányától. Hannah az autizmusa és az álmatlansága miatt elszigeteltnek érezte magát, és nagyon félénk volt - ami felnőttkorában is megmaradt.

"A gyerekek terrorizáltak, és ez csak még jobban magamba zárkóztam ... Nem illeszkedtem be sehova" - mondta Hannah a The Australian Women's Weekly című ausztrál női hetilapnak.

A filmekben talált menedéket, és 17 évesen Los Angelesbe költözött, hogy a showbizniszben folytassa karrierjét. 17 évesen így beszélt erről: "A színészet számomra olyan volt, mintha Óz földjére mentem volna, és találkoztam volna a Bádogemberrel. És valójában azóta is ilyen."

Még felnőttként is kényelmetlenül érezte magát, amikor interjúkban és rendezvényeken jelent meg: "Soha nem éreztem jól magam a figyelem középpontjában... Mindig is kiborított". Kiderült, hogy azért utasította vissza a filmekkel kapcsolatos promóciós talkshow-interjúkat, mert:  "nem azért, mert fölötte állónak képzeltem magam, hanem mert rettegtem".

5. Középkorú évei alatt megtalálta a békét és a kényelmet

Bár Daryl Hannah azt tapasztalta, hogy 30 és 40 éves kora után egyre kevesebb szerepet ajánlottak neki, felfedezte, hogy ahogy öregszik, egyre inkább megbékél önmagával. Hannah többnyire képes volt legyőzni a fiatalabb korában jelentkező bénító bizonytalanságot, amelyet részben az autizmusa és a hollywoodi színésznőkre jellemző korosztályi megkülönböztetés táplált, és megtalálta az igazi hivatását az életben: a környezetvédelmet és a fenntartható életmódot.

A TODAY-nek beszélt a problémákról, amelyekkel az öregedés során Hollywoodban szembesült: "Emlékszem, amikor 30 éves voltam, elkezdtem hallani, hogy túl öreg vagyok a szerepekhez, és most olyan szerepekről beszélek, ahol orvost, tanárt vagy anyát játszol".

Hozzátette, hogy mivel a szórakoztatóiparban "még mindig a férfiak dominálnak", a piacképességről alkotott elképzelései nagyban támaszkodnak a fiatal nők szexualizálására: "Szerintem az egész ötlet, hogy a magazinokban és a reklámokban szexualizálják a lányokat, amikor még csak tizenévesek, egyszerűen hátborzongató."

Hannah a Telegraphnak elmondta: "Imádtam 40 éves lenni, és még jobban várom, hogy 50 és 60 legyek. Még mindig tanulok és fejlődök, és ez segít megőrizni a fiatalos szemléletet... Olyan teljes az életem ahhoz képest, ahogyan a dolgok korábban voltak. Már nem aggódom amiatt, hogy mit gondolnak rólam az emberek ... Már nem vagyok önimádó. Sokkal inkább aggódom a teremtmények védelme és a környezet gondozása miatt. Az ilyen változás az eltelt évek előnye."

6. Nehezen talált munkát, miután visszautasította Harvey Weinstein közeledését

2017-ben Daryl Hannah csatlakozott a filmipar több nőjéhez, akik leleplezték Harvey Weinstein producer visszaéléseit. A színésznő a The New Yorker című lapnak részletezte a Weinsteinnel kapcsolatos tapasztalatait, azt állítva, hogy Weinstein többször is közeledett hozzá Quentin Tarantino Kill Bill című filmjeinek forgatása során, amelyek producere volt.

Egy alkalommal a kegyvesztett producer megjelent Hannah szállodai szobájában, miután a nő nem vette figyelembe az ismétlődő telefonhívásait, és folyamatosan kopogott az ajtaján, ami után Hannah titokban elmenekült a szobából egy másik ajtón keresztül, és az éjszakát a sminkes szobájában töltötte.

Egy másik alkalommal évekkel később a producer berontott Hannah szobájába, és azt kérte tőle, hogy engedje megtapogatni meg a mellét, amire a színésznő gyorsan közölte vele: "húzz a p*csába, Harvey." Másnap reggel Hannah megtudta, hogy cannes-i fellépését lemondták.

Hannah úgy véli, hogy azért nem kapott munkát a Kill Bill után, mert visszautasította Weinstein közeledését: "[A Kill Bill] egy nagy, sikeres film volt, de utána még egy találkozóra sem kaptam meghívást. Azt hiszem, ez ... talán egy kicsit Harvey [Weinstein] ügyéhez kötődött, mert ez is része volt a dolognak. Azt mondta az embereknek, hogy 'nehéz eset' vagyok, mert kirúgtam a szobámból!"

7. Társasjátékokat is készít

Minden színésznek van egy-két mellékes elfoglaltsága, hogy lefoglalja magát, amikor a szerepek nem jönnek olyan egyenletesen, vagy egyszerűen csak azért, hogy némi plusz zsebpénzt keressen.

Hannah-nak is van egy hasonló, hobbiból mellékállású vállalkozása. A színésznő 1995 és 2010 között négy társasjátékot tervezett - "Love It or Hate It", "LIEbrary", "Famous First Lines" és "Call-It" -, amelyek közül az első hármat Hilary Shepard színésznővel és társasjáték-rajongóval közösen alkotta meg.

A színésznő a "Liebrary" népszerűsítése közben a Jimmy Kimmel Live! című műsorban beszélt társasjátékos hobbijáról: "Mindig is voltak játékestjeink, mindig is az volt az egyik kedvenc játékunk, hogy amikor csak ráérünk, játékesteket tartunk, és [a Liebrary] mindig is mindenki kedvenc játéka volt".

A Liebraryban a játékosok egy kártya kiválasztásakor megkapják egy könyv címét és cselekményének leírását, és "blöffölniük" kell a könyv első sorát, azzal a céllal, hogy a többi játékost becsapva elhitessék, hogy az első soruk valóban a kijelölt könyv helyes első sora. "Ez egy régi társasjáték" - tette hozzá Hannah - "már a századforduló óta létezik".

8. Boldog házasságban él Neil Younggal

Daryl Hannah számára kellett néhány szívfájdalom, hogy megtalálja az igaz szerelmet. A színésznőnek az évek során volt kapcsolata olyan híres személyiségekkel, mint a környezetvédelmi jogász, Robert F. Kennedy Jr., a színész, Val Kilmer és a zenész, Jackson Browne.

Hannah azonban végül 2018-ban kötötte össze az életét a zenésszel és környezetvédő társával, Neil Younggal. Bár 2014 óta megerősítették, hogy kettejük kapcsolata tart, 2018-ban felmerültek olyan találgatások, hogy a pár titokban összeházasodott.

A People magazin szerint a természet és az aktivizmus iránti szeretet kötötte össze őket, mivel 2014-ben egy tervezett olajvezeték elleni felvonulást vezettek Washingtonban. Hannah és Young emellett közös kreatív munkákba is belevágtak: Hannah rendezte férjét a 2018-as Paradox című zenés filmben, és ő rendezte Young "Barn" című albumának making-of dokumentumfilmjét a 2020-as COVID-19 zárlat alatt. 

Young a Rolling Stone-nak adott interjújában dicsérte felesége tehetségét: "Egyszerűen született tehetség. Már azóta filmeket akart csinálni, mióta elég idős volt ahhoz, hogy tornacipőt hordjon ... Úgy értem, egyszerűen imádja. Hihetetlenül tehetséges és jó kapcsolatai vannak. Meghatódik a zenétől, és nagyon beleéli magát."

9. A kamera mögötti kalandjai

Egy olyan kreatív szakma, mint a filmkészítés, lehetővé teszi, hogy az ember ugyanazon a területen belül más munkaterületekre is átmenjen. Más színészekhez hasonlóan, akik szintén rendezők és producerek lettek, Daryl Hannah is rendelkezik tapasztalattal a kamera mögötti feladatokban.

A színésznő számos rövid- és nagyjátékfilm producere és executive producere volt, köztük a 2008-as Vice című film, amelyben ő maga és Kill Bill sztárja, Michael Madsen szerepelt, valamint a 2012-es Greedy Lying Bastards című dokumentumfilm, amely az olajipar által terjesztett, az éghajlatváltozással kapcsolatos félretájékoztatást vizsgálja.

A "Paradox" premierjén Hannah azt mondta: "El sem tudom mondani, hány éve mondtam a menedzseremnek, hogy szeretnék [rendezni] ... Évek óta dolgozom tényleges, valódi forgatókönyveken és vannak dolgok, amiket az évek során fejlesztettem ki, amiket narratív játékfilmként akartam megcsinálni, és soha nem tudtam még egy találkozót sem összehozni. Még gyártási szerződéseim is voltak, de azok végül mindig olyanok voltak, mint a hiúsági gyártási szerződések."