Ma este a tévében: 10 meglepő érdekesség a Különvélemény című filmről

2002-ben mutatták be a Különvélemény című sci-fit, ami Tom Cruise kimondottan erős filmjei közé tartozik. A film Philip K. Dick azonos című rövid novellája alapján készült, a rendezői székben a legendás Steven Spielberg foglalt helyet. Minden adott volt egy jó kis sci-fi thrillerhez, ami végül el is nyerte a közönség tetszését. Nehéz megmondani, hogy mi volt a siker záloga, de az egyedi képi világ és a borzongató feszültség mind hozzájárultak ahhoz, hogy most a Kult-keddben is megemlékezzünk a Különvélemény-ről. A film ma este kilenctől a Paramount Channelen.


Lássuk a megígért érdekességeket!


1. Az eredeti tervek szerint a film Total Recall - Az emlékmás folytatása lett volna, vagy legalábbis egy univerzumban játszódott volna a két film. Ennek az volt az alapja, hogy mindkét történet Philip K. Dick tollából származik.


2. Dr. Iris Hineman szerepét először Meryl Streep kapta meg, de végül mégsem láthattuk a filmben.


3. Steven Spielberg a film készítésének idején már 18 éve nem vett fel fizetést filmes munkájáért, helyette szerződésben megegyezett a producerekkel, hogy a teljes bevétel néhány százalékára igényt tarthat. Spielberg meggyőzte Tom Cruise-t, hogy ő is járjon el hasonlóképp. Mindketten 15-15 százalékot kaptak a bevételből. Ezzel együtt a film teljes költségvetését csak így lehetett 100 millió dollár alatt tartani.


4. Spielberg azt nyilatkozta, hogy eddigi legmocskosabb filmjét szeretné megrendezni. Ennek érdekében egészen egyedi "fényezést" alkalmazott az utómunkálatok során. Néhány jelenetben a képkockák szabályosan ki vannak fehérítve, földöntúli hatást keltve ezzel.


5. Spielberg felkért 23 szakembert, hogy segítsenek megalkotni egy reális, de kellőképp futurisztikus képet 2054-ről. Ennek a végeredménye egy nyolcvan oldalas könyvecske lett, amely alapul szolgált a forgatás előkészítésénél.


6. A három telepatikus képességgel bíró prekog, Arthur, Agatha és Dashiel három híres íróról kapták neveiket, Sir Arthur Conan Doyle-ról, Agatha Christie-ről és Dashiel Hammettről.


7. A film teljes költségvetésének negyede termékmegjelenítésekből származott. A Toyota például 5 millió dollárt fizetett azért, hogy futurisztikus Lexus kocsikkal közlekedjenek a filmben. A Nokia 2 milliót fizetett azért, hogy Nokia head-seteket viseljenek az ügynökök.


8. A forgatáson ugyanaz a kaszkadőrcsapat dolgozott, mint a M: I-2-n.


9. A fürdőszobás akciójelenetnél Cruise nem használt kaszkadőröket. Az orrából előtörő buborékok valódiak, noha Spielberg úgy gondolta, hogy majd CGI technológiával kell azokat megjeleníteni.


10. A mágneses autók hangját mosógépek által kiadott zajokból alkották meg.

akció | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

A jövő Amerikája békésebb lesz egy különleges telepatikus lényeket alkalmazó rendőri egységnek köszönhetően. Az elkövetőket már a bűncselekmény elkövetése előtt... több»