10 meglepő érdekesség az Alkonyottól pirkadatig című filmről

A stábon belül kisebb vita alakult ki arról, melyik is George Clooney legjobb filmje. Végül Robert Rodriguez klasszikusát szavaztuk meg, ami egyben tökéletes alany a Kult-keddbe is. A produkció több szempontból is különleges. A forgatókönyvet Robert Kurtzman ötlete alapján Quentin Tarantino írta. A jó sztorihoz ezek után kiváló színészek társultak, többek között a már említett George Clooney és Quentin Tarantino, de a kép csak Salma Hayekkel és Danny Trejoval lesz teljes.

Lássuk hát a megígért érdekességeket!

1. A forgatókönyvet Quentin Tarantino írta a Kutyaszorítóban forgatása alatt mindössze 1500 dollárért. Robert Kurtzman kérte meg erre Tarantino-t, aki technikusként dolgozott a forgatáson. Kurtzman cserébe 1500 dollárt fizetett, ráadásul ingyen dolgozott a forgatáson.

2. Az eredeti forgatókönyv tartalmazta az azóta legendássá vált Biblia idézetet, az Ezékial 25:17-et, amit a Ponyvaregény-ből ismerhetünk.

3. Seth Gecko szerepére nem tudtak színészt találni. Antonio Banderas, Tim Roth, Michael Madsen , Christopher Walken, John Travolta és Steve Buscemi ekkor már foglaltak voltak. Végül Tarantino George Clooney-t javasolta, akivel még 1995-ben találkozott a Vészhelyzet forgatásán. Kevesen tudják, hogy ez volt George Clooney első mozifilmje.

4. A vámpírok vére azért volt zöld, hogy sikerüljön egyel jobb korhatáros besorolást elérniük az amerikai piacon. Az ötlet a rendező, Robert Rodriguez fejéből pattant ki. Végül sikerült N-17 helyett R besorolást kapnia.

5. Salma Hayek sokáig habozott, hogy elfogadja-e a szerepet. A gond az volt, hogy Hayek betegesen fél a kígyóktól, de az egyik jelenetben egy óriáskígyóval a vállán kellene táncolnia. Robert Rodriguez végül azt mondta, hogy Madonna is érdeklődik a szerep iránt. Hayek nem is habozott tovább, gyorsan lecsapott a szerepre. A történethez hozzátartozik, hogy a forgatás után két hónapig terápiás kezelésre szorult, annyira megviselte őt a kígyós dolog.

6. Amikor vámpír királynő szerepét Salma Hayek kapta meg, a karakter nevét Blonde Death-ről (Szőke Halál) Satanico Pandemonium-ra változtattak. Ez utóbbi utálás egy nem túl ismert mexikói horrorfilme: Satanico Pandemonium: La Sexorcista.

7. A filmben szereplő Big Kahuna Burgers ismerős lehet, ugyanis a Ponyvaregény-ben is ezt ették.

8. A Chongo Beer sörmárka ugyancsak ismerős lehet, Rodriguez nagy klasszikusában, a Desperado-ban találkozhattunk vele.

9. Cheech Marin három szerepet is játszott a filmben. Őr volt a határnál, őr volt a klub előtt és gengszter volt a klubban.

10. A Universal stódió azt szerette volna, ha a film a Mesék a kriptából folytatása lenne. A kötöttség sehogy sem tetszett Robert Rodriguez-nek. Annak érdekében, hogy megőrizze alkotói szabadságát, átment inkább a Miramaxhoz.