7 film és sorozat, amiért beperelték a Netflixet

A Netflix világszerte emberek millióinak szerzett sok örömet azzal, hogy kifejlesztett egy elég tisztességes streaming szolgáltatást, széles programkínálattal.

A szolgáltatás még a Blockbuster Video, az egykori szórakoztatóipari mágnás céget is tönkretette. Ez azonban nem csak jó hír. Néha a Netflix is elszúrja, és amikor ez megtörténik, a reakció akkora, mint a cég maga - hatalmas.

Íme a hét legnagyobb Netflix-per a cég történetében.

#7

dráma

Netflix

Egy újságíró Anna Delvey esetét vizsgálja, aki egy Instagram által híressé vált német örökösnő. Pillanatok alatt belopta magát New York szívébe - majd lelépett a lakosok... több»

A sorozat Anna Sorokin mesterien kitervelt csalásának történetét meséli el. A német származású csaló egy gazdag örökösnőnek adta ki magát, aki így behízelegte magát New York leggazdagabb köreibe és pénzt csalt ki tőlük. A sorozatban az egyik áldozatát, Rachel Williamst is ábrázolják, csak épp a nő szerint hamisan, ezért beperelte a Netflixet.A kereset szerint a sorozat hamis, pontatlan és rossz fényben tűnteti fel őt, valamint számos valótlanságot állít róla. Ezek és a sorozat népszerűsége miatt rengeteg támadó és fenyegető üzenetet kapott a közösségi médiában. A kereset azt állítja, hogy a sorozatban kapzsi, sznob, hűtlen, becstelen, gyáva, manipulatív és opportunista személyként ábrázolják. Több konkrétumot is kiemeltek, amelyek állításuk szerint valótlanságot állítanak vagy csak tévesen ábrázolják a történteket. Az egyik ilyen, amikor Rachel Williams állítólag magára hagyta Marokkóban Anna Delveyt (valójában Anna Sorokint), amikor az egyedül és bajban volt. Szintén nehezményezik a sorozat azon állítását, hogy hazudott a barátainak arról, hogy milyen szerepet játszott Anna Delvey letartóztatásában. Rachel Williams ügyvédje, Alexander Rufus-Isaac azt is megjegyzi, hogy a sorozatban sok más szereplővel ellentétben ügyfele valódi nevét és személyes adatait használták, ezért sérült különösen a becsülete, amiért most bírósági úton kívánnak elégtételt venni a szolgáltatón. Esküdtszéki tárgyalást és meg nem határozott kártérítést követelnek, valamint olyan tiltó végzést, amely kötelezi a Netflixen a Rachel Williamsre káros jelenetek kivágására a sorozatból.
#6

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

A Choose-Your-Own-Adventure (Válaszd meg a saját kalandodat) kifejezés a ChoosecoLLC szerzői jogvédett tulajdona. A szavakat egy törvényes, legális és engedélyezett Choose-Your-Own-Adventure könyv vagy történet leírására használhatják fel. Azonban nem veheti át a kifejezést, és nem teheti a sajátjává anélkül, hogy megkérdezné. Pontosan ezt tette a Chooseco LLC. állítása szerint a Netflix a Black Mirrorral.. A Netflix megpróbálta elérni, hogy az ügyet elutasítsák és, mint sok ilyen bírósági ügy, ez is megoldatlan maradt.
#5

82 13 okom volt  (2017)

(43) (18)

dráma | misztikus

Netflix

Clay Jensen egy átlagos tinédzser srác, aki egy napon az iskolából hazatérve egy halom kazettára bukkan a házuk ajtaja előtt. A felvételek felkavarják a fiút, ugyanis a... több»

Ha elég régóta élsz már, akkor bizonyára emlékszel arra, hogy Ozzy Ozbourne a nyolcvanas években ült, amikor néhány szülő azt állította, hogy az egyik dala miatt öngyilkos lett a gyerekük. Bár az öngyilkosság természetesen nem nevetséges dolog, dokumentált, hogy azok az emberek, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, vagy akik cselekedni is kezdenek e gondolatok alapján, biztosan nem a zenétől kapják ezeket, hanem az agyukban lévő vegyi anyagoktól, amelyek gyakran a valós életükben bekövetkezett traumákhoz kötődnek. A depresszió és az agy kémiai egyensúlyzavarai jól tanulmányozottak és érthetőek. A már-már klasszikusnak számító történet modern fordulatában John Herndon azt állítja, hogy lánya, Bella azért lett öngyilkos, mert a 13 okom voltot nézte. A Giant Freaking Robot szerint a tinédzser öngyilkosságok aránya az Egyesült Államokban 2017 áprilisában 28,9 százalékkal emelkedett; a 13 okom volt sugárzását 2017. március 31-én kezdte meg a Netflix...
#4

83 Nyerd meg az életed  (2021)

(43) (13)

akció | dráma | kaland | misztikus | thriller

Netflix

Ketten jelentkeznek egy titokzatos túlélőjátékba, aminek a fődíja 40 millió dollár. Viszont nem is sejtik, milyen magas a tét. több»

A nagy népszerűségnek örvendő Squid Game a rajongókat a székük szélén tartja. Persze ez csak akkor érvényes, ha a rajongóknak van internet-hozzáférésük. Az SK Broadband beperelte a Netflixet a Squid Game megjelenése után, mert állításuk szerint az összeomlasztotta a szervereket. Az, hogy beperelnek a népszerűséged miatt, valószínűleg nem a legrosszabb dolog, ami egy céggel történhet, de még mindig nem jó jel, hogy nem terveztek előre.
#3

63 Enola Holmes  (2020)

(28) (15)

dráma | kaland | krimi | misztikus

Netflix

Enola Holmes (Sherloch Holmes tizenéves húga) édesanyja eltűnik, és mivel most nem számíthat bátyja segítségére, egyedül kezd nyomozásba. Egy hatalmas politikai... több»

Sherlock Holmes manapság többnyire közkincs, ami azt jelenti, hogy bárki írhat róla. Néhány utolsó műve azonban jogilag Sir Arthur Conan Doyle hagyatékának kezelőinél maradt. A hagyaték őrzői híresen - bár nem mindig sikeresen - pereskednek azzal, aki felhasználja az anyagukat. Amikor a Netflix kijött az Enola Holmes-szal, az eredeti karakter minden joga az övék volt, de magának Sherlocknak a felhasználása kérdéses maradt. A CNN London minden panaszuk közül azt írta: "Arthur Conan Doyle hagyatéka többek között a Netflixet perli az Enola Holmes című készülő filmje miatt - azzal érvelve, hogy a sorozatban Sherlock Holmes kedvesnek, gondoskodónak és a nőket tisztelőnek ábrázolása sérti a szerző szerzői jogokat".
#2

89 Tigrisvilág  (2020)

(4)

dokumentum | életrajzi | krimi

Netflix

Joe Exotic akár egy átlagos countryénekes is lehetne, nem mindennapi szenvedélye miatt azonban csodabogárnak számít. Imádja a fegyvereket, kissé féktelen, ráadásul több... több»

Az egyik legfurcsább bírósági ügy a Netflix Tiger King/Tigrisvilág című dokumentumfilmjéhez kapcsolódott. A Hollywood Weekly magazin volt az első feljegyzett forrás, amely Joe Exoticot "Tigriskirálynak" nevezte, ezért a férfi sérelmezte, amikor a Netflix hitelesítés nélkül átvette a nevet, és egy kisebb vagyont keresett vele.
#1

dráma | fantasy | horror | misztikus | thriller

Netflix

Közeleg Sabrina 16. születésnapja, így hamarosan el kell döntenie, hogy a boszorkányok világába szeretne tartozni, vagy hétköznapi emberként szeretné leélni hátralévő életét. több»

A szórakoztató, de hihetetlenül pontatlan Sabrina miatt a Netflixet be lehetett volna perelni a boszorkányság gyakorlóinak félreértelmezéséért, vagy a sátánizmus ábrázolásával való visszaélésért. A kettőnek ugyanis semmi köze egymáshoz, és még csak nem is ugyanabból a gyökérhitrendszerből erednek. Bár a történet lebilincselő volt, mindkét vallást rossz színben tüntette fel. Azt állítani, hogy az emberek kannibálok, történelmileg az egyik legaljasabb módja annak, hogy egy ártatlan csoportot hamisan rágalmazzanak. Ami azonban végül a Netflixet forró jogi helyzetbe hozta, az a Baphomet ikonikus szobra volt, amelyet a manhattani Sátántemplom állítása szerint a templomuk számára rendeltek meg, mielőtt a Netflix állítólag ellopta a pontos képet, és felhasználta a sorozatban szereplő iskola számára.