Eddie Redmayne legújabb filmje, Tobias Lindholm A másik nővér című alkotása egy erős fesztiválfutam után a mozikba kerül. Az Oscar-díjas színész mostanában mindenhol járt, Torontótól New Yorkig, Mill Valley-től Newport Beachig, Los Angelestől Londonig. Csupa mosoly.

Vicces módon a zseniális brit valahogy még jobban felragyog, amikor arról kérdezik, miért vállalta el Charles Cullen, Amerika potenciálisan legtermékenyebb sorozatgyilkosának (29 igazolt áldozat, összesen 400 lehet) szerepét a Netflix drámájában.

Redmayne így nyilatkozott a munkájáról:

 "Azt hiszem, az az öröm abban, amit csinálok, hogy olyan irányba terelhetem magam, amire nem számítok, és remélhetőleg az emberek sem, akik nézik a munkámat. Elolvastam ezt a forgatókönyvet, semmit sem tudtam a történetről, és ami kibontakozott előttem, az egy doboz nélküli, meghatározhatatlan darab volt. Nem hasonlított semmihez, amit korábban olvastam. Egyfelől egy igaz krimi volt, de nem volt benne semmi olyan pikáns vagy fetisizáló, amit néha ennek a műfajnak tulajdonítok. Úgy éreztem, mintha egy szuperhős-történet lenne, egy igazi szuperhős-történet arról, hogy ez a nő mire volt képes."

Charles Graeber A jó nővér című könyve alapján (A True Story of Medicine, Madness, and Murder), amelyet Krysty Wilson-Cairns, az 1917 forgatókönyvírója adaptált, Lindholm a sorozatgyilkosokkal foglalkozó eljárási drámák nagyon is en vogue alműfaját veszi alapul, és Redmayne-nek egy egészen váratlan szerepet ad. Sorozatgyilkos! A férfi, aki Stephen Hawkingot játszotta! A varázsló, aki a Legendás állatok és megfigyelésük sorozatban a varázslatos állatokat szereti! A megtört szívű diák Marius-t a A nyomorultakban!

Pár szó Charles Cullenről

Két évtizedes ápolói karrierje során Cullen állítólag 400 beteget ölt meg - többnyire azzal, hogy manipulálta az infúziós tasakokat, és halálos dózisú digoxint, inzulint és adrenalint töltött beléjük. Miután ápolónőtársa, Amy Loughren (Jessica Chastain) 2003-ban segített őt bíróság elé állítani, 29 gyilkossággal vádolták meg, és 11 egymást követő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Lindholm filmje soha nem ad magyarázatot Cullen bűneire. Ahogy Cullen sem tette. Ez volt az érdekes.

"Amikor olvastam a forgatókönyvet, az volt az érzésem, hogy "El tudom-e játszani ezt a személyt a miért nélkül?" De aztán elgondolkodtam ezen, és végül rájöttem, hogy a miért ismerete emberi lényként az az igényünk, hogy biztonságban érezzük magunkat" - mondta Redmayne - "Mint például, ha megválaszolnánk, hogy Charlie Cullen miért tette ezt, akkor képesek lennénk másképp viselkedni vele, és azt mondhatnánk, hogy 'Ó, ő ezért tette, és ez szörnyű, és mi soha nem tennénk ilyet, szóval biztonságban vagyunk'. Holott valójában a világ nem így működik."

Míg a film nem mélyül el Cullen háttértörténetében, Graeber könyve tartalmazza a gyilkos "bonyolult" életrajzát. Redmayne könnyedén lepergette Graeber könyvének néhány borzalmasabb kinyilatkoztatását, mint például, hogy "először hétéves korában próbálta megölni magát és valaki mást", vagy hogy bár Cullen átment minden pszichiátriai vizsgálaton, hogy bekerülhessen a haditengerészethez, a szolgálati ideje alatt egy alkalommal "az ujjával a Poszeidon rakéták fölött találták meg egy tengeralattjárón".

"Hogy ez a fickó hogyan kerülhetett valaha is sebezhető emberek közelébe, az az egyik megdöbbentő kérdés" - mondta Redmayne - "De ez azt is jelentette, hogy színészként ott volt az összes kutatás". Redmayne szorosan együttműködött Graeberrel, aki bőséges hanganyagot bocsátott a színész és a csapat többi tagja rendelkezésére a Cullennel készített számos interjújának átirataiból. Redmayne tanulmányozta őket.

Együtt dolgozni Eddie-vel

"Eddie egy elragadó, nagyon jóképű, játékos ember" - mondta Wilson-Cairns forgatókönyvíró az IndieWire-nek egy nemrégiben készült interjú során, így amikor belebújt Charlie Cullen szerepébe, az írónő el volt ragadtatva attól, ahogyan a férfi a szeme láttára megváltozni látszott - "Amikor a próbákon először láttam, hogy bekapcsol, teljesen összezavarodtam, mert Eddie Redmayne megszűnt létezni, és Charles Cullen ott volt a szobában" - mondta - "Tíz évet töltöttem azzal, hogy hallgattam ezt a fickót, olvastam róla, írtam róla, benne voltam ennek az embernek a fejében, és ez tényleg megdöbbentő volt."

Loughrent, aki a forgatás néhány napján ott volt, szintén lenyűgözte Redmayne képessége, ahogyan Cullenre tudott váltani. "[Loughren] félrehívott, miután megnézte Eddie-t egy felvételen, és azt mondta, hogy Charlie itt van. Azt mondta: 'Ez Charlie volt, nem tudok túllépni rajta'" - mondta Wilson-Cairns - "Meg volt döbbenve. Amit tett, az mélyreható volt. Eddie Redmayne minden molekulájával játszik, és valószínűleg a körülötte lévő molekulák nagy része is. Ez őrület. És amit ebben a filmben ad, az több, mint amiről álmodni mertem volna, amikor a filmet írtam".

Felkészülés a szerepre

A színész számára ez rengeteg felkészülést jelent, egy olyan folyamat révén, amiről tudja, hogy nem mindenkinek tetszik, vagy nem működik minden más előadóművésznél:

"Nem vagyok az a színész, aki megmarad a karakterében" - mondta - "Az egyik dolog, amit szeretek a munkámban, hogy olyan emberekkel dolgozom együtt, akiknek teljesen más a folyamata. Az én sajátos folyamatom az, hogy minden házi feladatot el kell végeznem. Hosszú időre van szükségem a felkészüléshez. ... Azt akarom, hogy ezek a dolgok beépüljenek abba, hogy ki is a karakter, mire megérkezem a forgatásra".

Redmayne alig várta, hogy Chastainnel alkosson egy párt, aki régi barátja, és akivel először akkor találkozott, amikor 2012-ben a "Les Misérables" (A nyomorultak) című film fesztivál- és díjátadóján vett részt (Chastain a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza című filmjéért kampányolt, ami végül a színésznőnek a második Oscar-jelölését hozta). Bevallotta, hogy annak ellenére, hogy évek óta szeretne együtt dolgozni a színésznővel, tudja, hogy "bonyolult lehet a haverokkal dolgozni". Chastain azonban nem okozott csalódást, sem a képernyőn, sem azon kívül.

"New Yorkba költöztünk a családommal, és Jessica és a férje, sőt [közeli barátja] Jeremy Strong segített nekünk lakhelyet találni, valakit, aki segít a bébiszitterkedésben, meg minden" - mondta a színész - "Ez egy intenzív történet volt, de biztosak akartunk lenni abban, hogy ez a mi életünk is, amit élünk [amikor nem forgatjuk a filmet]. A családjaink együtt lógtak, és ez egy nagyon különleges időszak volt valójában, annak ellenére, hogy milyen intenzív az, ami a vásznon látható."

Redmayne felesége és gyermekei a film forgatásának nagy részében vele voltak, és csak akkor mentek vissza Londonba, amikor Redmayne-nek már csak körülbelül három hét volt hátra a forgatásból. Ezek voltak egyébként a legnehezebb hetek, többek között az utolsó felvonás egyik jelenetének forgatása, amelyben Charlie-t elfogják, letartóztatják és kihallgatják. Ő is bekattan, végül megtört, teljesen megvadul egy kulcsjelenetben Chastain mellett. Többször is leforgatták a jelenetet, amelyben Redmayne mind érzelmileg, mind fizikailag felpörgette az intenzitását:

"Néha azt hiszem, a színpadon is ezt csinálod. Estéről estére csinálod, és amit az egész tested a szélsőségek elérésének következményeként létrehoz, az végül hasznos lesz, amikor visszamész a felvételekre." Redmayne örül, hogy nem metódusszínész, de még mindig lenyűgözi az előadó és a karakter közötti határvonal megtalálása.

A Netflix október 19-én, szerdán tűzi műsorára A másik nővér című filmet a kiválasztott mozikban, a streaming platformján pedig október 26-án, szerdán.

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Egy hírhedt ápoló több száz kórházi beteg haláláért lehet felelős. Kolléganője a saját testi épségét figyelmen kivül hagyva igyekezett bebizonyítani, hogy a titokzatos... több»