Az év legsikeresebb horrorja és még 7 film, amit CSAK a mozikban láthatsz ezen a héten (44. hét, 2023)

E hét csütörtökön sem maradunk mozis premierek nélkül, a különbség csupán annyi, hogy addigra már novemberre fordul a naptár. Ezen a héten összesen nyolc újdonságra érdemes odafigyelni, amelyek között akadnak igazi ínyencségek is.

A hazai mozikba kerül az év legsikeresebb horrorja, amely a tengerentúlon valósággal tarolt a napokban: ez lett a Blumhouse legnagyobb bevételt hozó nyitóhétvégéje, megelőzve a 2018-as Halloweent (76,22 millió dollár), minden idők második legnagyobb debütálása a videojáték-adaptációk körében a Super Mario Bros.: A film (146,3 millió dollár) mögött, a legjobb debütálás a PG-13-as horrorfilmek között megelőzve a 2001-es  A múmia visszatért (68 millió dollár), illetve 2023 legnagyobb horror premierje, megelőzve Az apáca 2-t (88,1 millió dollár).

De mellette ott figyel majd egy aktuális sci-fi kedvenc eredetije 1984-ből, egy kőkemény thriller és egy magyar dráma is. Aki viszont könnyedebb szórakozásra vágyik, az választhatja a kínai animációs mesét a sasokról, esetleg a népszerű énekesnő koncertturnéjának bemutatófilmjét is.

#7

zenés

Disney+

Az idei évben Taylor Swift a zenében elérte azt, amit Barbenheimer a filmben. Megdöbbentő izgalom tört ki világszerte, ahogy rajongók milliói a közösségi médiában fejezik ki... több»

Világszerte rajongók milliói kezdtek áradozni a közösségi médiában a The Eras Tourról, külső szemmel érthetetlen mértékű hype-ot generálva. A „Swiftie”-k persze pontosan tudják miért is különleges. Ez Taylor karrierjének legnagyobb turnéja, amely idén márciustól jövő novemberig 5 kontinensen 146 fellépést fed le stadionokban megtartva. A cím arra utal, hogy ezzel pályafutása összes érájának és albumának emléket állít – picit több, mint 3 órába belezsúfolva 44 dalt, 10 felvonásban, melyek mind 1-1 lemezt szimbolizálnak. A film picit vágottan, 165 percben dokumentálja az inglewoodi SoFi Stadiumban tartott első három előadást augusztus elejéről, Los Angeles körzetéből. A látványos showt a rajongókon kívül a kritikusok is éltették. Mozis létrejötte önmagában fantasztikus, ugyanis minden nagy hollywoodi stúdió a sztrájkok miatt visszautasította, így Swift megkerülve a rendszert, mozihálózatokkal és filmforgalmazókkal kezdett tárgyalni, mígnem sikerrel járt. Producerként a vágásba is beleszólt, ő felügyelte, melyik dalok kerüljenek bele, így személyes kedvencei mellett a rajongók favoritjai mind részét képezik a játékidőnek. A „Swiftmánia” miatt vélhetően a vetítésekre is hamar elfogynak a jegyek, mindenki legyen résen!
#6

43 Szárnyalj!  (2021)

(3)

animáció

Mi történik, ha egy csirke találkozik egy sassal? Összebújik félelmében és megpróbál elmenekülni? A filmben bemutatott szívmelengető történetben főhősünk, egy bátor és... több»

Mit csinál egy csirke, ha sast lát? Elbújik? Betojik? Futásnak ered? Ennek a filmnek a főszereplője, a buzgó kiscsibe, a jó kedvű, kalandvágyó rosszcsont kitárja a szárnyát és magához öleli a ragadozót. Igaz, az a sas, akit ő ismer, vele lakik a baromfiudvarban. Nem repül, nem ragadoz, nem vijjog: elvegyül a csibék között – azt sem tudja magáról, hogy neki inkább egy sziklaszirten kellene fészkelnie. Az ijedős sasfióka és a vagány csibesrác barátsága persze átmeneti: a sasnak előbb-utóbb rá kell jönnie, hogy valami nem stimmel vele, össze kell szednie a bátorságát, és neki kell vágnia egy hosszú vándorútnak, hogy rátaláljon a saját fészkére. És ha van egy kis mázlija, jó haverja, a bátor kiscsirke is vele tart, és megvédi, ha bajba kerül.
#5

89 Elfogy a levegő  (2023)

(5) (5)

dráma

Netflix | Telekom TVGO | Cinego

Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalomórákat tart, pozitív kapcsolatot ápol diákjaival és munkatársaival egyaránt, így megbecsült pedagógusi pozíciót tölt be a gimnáziumban.... több»

Ana a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szülő, Ákos feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.
#4

66 A lápkirály lánya  (2023)

(11) (4)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Helena ideális életet él házastársával és lányukkal egy festői amerikai faluban. E festői homlokzat mögött azonban titkok rejtőznek, amelyek mind férje, mind a közösség... több»

Helena tökéletes életet él a férjével és a kislányával egy amerikai kisvárosban. De van néhány titka, amiről sem a férje, sem a körülötte élők nem tudnak – és az az idill, amit ennyi hazugság terhel, nem lehet tartós. Amikor két életfogytiglanra ítélt fogoly megszökik egy börtönből, kiderül, hogy a nő nem árva, ahogy eddig mondta. Évtizedekkel ezelőtt az anyját elrabolta egy férfi, és Amerikának arra a mocsaras területére hurcolta, ahol teljesen eltűnhetett vele a világ szeme elől. Helena ott született a rabságban, és tízéves volt, amikor az anyjának végre sikerült megszöknie vele. Ő azóta bujkál, nem akar tudni az apjáról, és nem akarja, hogy az tudjon róla. De nagyon sokszor gondol rá, és arra a szabadságra, amit a természet közelében a magáénak hitt. És érzi, hogy az apja most el fog jönni érte. Csak azt nem döntötte még el, hogy mit tesz majd, amikor szembetalálkoznak: harcba száll, vagy megszökik vele.
#3

animáció | családi | kaland

Cinego

Umberto Nobile tökéletesen nyugodt életet él Rómában, imádnivaló kutyája, Titina társaságában. Ennek a nyugalomnak egy napon vége szakad, amikor a híres norvég felfedező,... több»

Az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel belevághat az Északi-sark meghódítására. Nobile magával viszi imádott kis kedvencét, Titinát is. Az expedíció sikeres, történetük bejárja az egész világot, Titina pedig igazi híresség lesz, hiszen Ő az első négylábú, aki eljutott az Északi-sarkra.
#2

72 Dűne  (1984)

(16) (10)

akció | kaland | sci-fi

A hatalmas galaktikus birodalmat a padisah uralja. A hatalom megoszlik a nagy uralkodóházak között, amelyek folytonosan versengenek egymással. A birodalmat a fűszer tartja mozgásban:... több»

A hatalmas galaktikus birodalmat a padisah uralja. A hatalom megoszlik a nagy uralkodóházak között, amelyek folytonosan versengenek egymással. A birodalmat a fűszer tartja mozgásban: az anyag, amely lehetővé teszi a csillagok közötti utazást. Ám a fűszer az egész világegyetemben egyetlen helyen szerezhető csak be: a távoli sivatagos bolygón, az Arrakison, amit mindenki csak úgy emleget: a Dűne. Mikor a padisah úgy dönt, a Dűnét átadja az Atreides háznak, kiújul az ősi ellentét az Atreidesek és a Harkonnenek, a Dűne régi urai között.
#1

horror

Telekom TVGO

Ki tudsz bírni öt éjszakát? A rémisztő horrorjátékjelenség hátborzongató filmes élménnyé alakul át a Blumhouse, a M3GAN, a Fekete telefon és A láthatatlan ember mögött... több»

Túl tudsz élni öt éjszakát? A film egy zaklatott éjjeliőrt követ, aki dolgozni kezd a Freddy Fazbear’s Pizzánál. Miközben az első éjszakáját tölti az új munkahelyén, ráébred, hogy az éjszakai műszakot Freddy’snél nem lesz olyan könnyű túlélni.