De tényleg, hogyan süllyedt idáig Bruce Willis?

Kétségtelen tény, hogy Bruce Willis a ’80-as és ’90-es évek egyik ünnepelt sztárja volt. A színész elég széles skálán mozgott Hollywoodban, hiszen a vígjátékoktól az akciófilmekig szívesen szerepelt szinte bármilyen műfajban. Ám azt sem lehet vitatni, hogy Bruce Willis ma már nem ugyanaz a sztár, aki egykor volt. Míg az ezredforduló környékén elég volt csak a nevét meglátni egy film plakátján és mindjárt mindenki megindult a jegypénztárak felé, ma már a többség csak lemondóan legyint, ha a színész új filmjeiről hall.

Hogyan juthatott el Bruce Willis idáig? A ’80-as és ’90-es években olyan mára ikonikus filmeket vitt el a hátán, mint a Die Hard trilógia, Az utolsó cserkész, a 12 majom, Az ötödik elem, az Armageddon, a Hatodik érzék vagy épp A sebezhetetlen. Megkerülhetetlen figura volt ő ekkoriban Hollywoodban. De valahogy az ezredforduló után elkezdődtek a gondok. A mennyiség a minőség rovására kezdett menni: rengeteg filmben szerepelt, ám ezek többsége finoman szólva is gyenge volt. Volt ugyan néhány fellángolás és jól sikerült mozi, de ezek száma jelentősen visszaesett.

Aztán 2012 környékén úgy tűnt, hogy a színész újra magára talál, csak épp egy új, tőle korábban nem megszokott formában. A korábbi blockbuster akciófilmek helyett elkezdett alacsonyabb költségvetésű filmekben szerepelni. Ám amikor már azt hihettük, hogy Bruce Willis ismét komoly tényező lesz Hollywoodban, megint fordult a kocka.

Az olyan filmek, mint a RED 2. vagy a Die Hard - Drágább, mint az életed nagyot buktak a kasszáknál. És ez felvetett a stúdiókban egy fontos kérdést: Bruce Willis még mindig elég nagy név ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy-egy ilyen filmet? A válasz az, hogy nem.

A színész ettől kezdve egy-két kivételtől eltekintve szinte csak mellékszerepeket kapott. Ráadásul egyre többet lehetett hallani a botrányokról is. Kirúgták az The Expendables - A feláldozhatók 3. forgatásáról is, mert minimális szerepért is sztárgázsit követelt magának. Később a Café Society forgatásán köszönték meg idő előtt a munkáját, mert állítólag még a szövegét sem tudta vagy volt hajlandó megtanulni.

Emellett Bruce Willis évek óta ugyanazt a sémát követi. Egyre több alacsony költségvetésű filmben vállal többnyire nyúlfarknyi szerepet. Ezekért általában elég jó gázsit tesz zsebre, csak épp cserébe alig néhány percet szerepel csupán az adott filmekben. A rajongók ki is akadtak rá emiatt, mivel nem egyszer előfordult, hogy egy ilyen, eleve csak a VOD piacra szánt – filmnek a plakátján ott virított, aztán csak epizód szerep jutott neki.

Úgy tűnik, ez megfelel Bruce Willisnek. Megkapja azt a gázsit, amivel elégedett, de közben szisztematikusan elveszíti a hitelét mind a szakma, mind a rajongók előtt. Kérdés, meddig folytatható még ez az irány.