69 A gép  (2023)

Gerard Butler az évtizedek során lassan, de biztosan küzdött fel magát a legnépszerűbb sztárok táborába. Ehhez olyan filmeket tett le az asztalra, mint a 300, a Támadás a Fehér Ház ellen (trilógia), a P.S. I Love You, A Hunter Killer küldetés, illetve az Így neveld a sárkányodat filmek. Ezek elég jók voltak ahhoz, hogy könnyebben megbocsáthatók legyenek az olyan filmek is mint az Űrvihar vagy a Greenland - Az utolsó menedék.

A sztár legújabb filmje a tengerentúlon ezekben a napokban debütált, hozzánk pedig jövő héten érkezik meg. Ez A gép, amely tovább gyarapítja a színész akciófilmjeinek egyébként is elég széles tárházát. És a jelek szerint nagyon betalált a rajongóknál.

A gép története egy repülőgépen indul, amelybe villám csap, ezért kényszerleszállást kell végrehajtania. Csakhogy ezt egy olyan szigeten teszi, ahol épp polgárháború dúl, így a repülő utasait túszul ejtik a szigetet elfoglaló lázadók és kalózok. A pilóta – Gerard Butler – kénytelen szembeszállni a veszélyes bűnözőkkel, de nem lesz egyedül. Egy gyilkosságért elítélt fickó – Mike Colter – is az ő oldalára áll és segít neki megmenteni az utasokat.

A film a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól is elég jó pontszámot kapott, legalábbis a 75 százalékkal nem kell szégyenkeznie. Viszont ugyanitt a rajongói értékelések valósággal kilőttek az égbe: jelenleg 94 százalékon áll a tetszési indexe. A legtöbben egyébként a folyamatos feszültséget a jól koreografált akciót és a két főszereplő játékát dicsérik.

A gép mindössze 25 millió dollárból készült el és a tengerentúlon a nyitó hétvégén máris bő 11 millió dollár bevételt hozott.