Ezt a rasszista botrányt nem teszi zsebre Hollywood

Kiosztották az idei Emmy-díjakat, miután a jelölteket még júliusban közzé tették. A díjátadón főleg két sorozat, A korona és a Ted Lasso tarolt, amelyek valóban kiváló sorozatok. Ugyanakkor a díjátadó után valósággal felzúdult a közösségi média, ahol egyre többen osztják meg az EmmySoWhite hashtaget.

Soha korábban nem jelöltek ennyi színesbőrű színészt, mint idén. A jelöltek közül 49-en nem brit származásúak voltak, akik közülük 43-an a drámasorozat, a limitált, a komédia, a mellékszereplő és a vendég kategóriákban indultak a díjért. Ez rekordnak számít, ám sokak szerint hiába a sok színesbőrű jelölt, az idei Emmy díjátadó igenis rasszista volt.

A gálán ugyanis két sorozat tartolt: A korona és a Ted Lasso. Előbbi összesen hét kategóriában nyert, utóbbi pedig négyben. De érdemes megemlíteni az Easttowni rejtélyeket is, amely három díjat nyert. A közösségi médiában pontosan azt nehezményezik, hogy bár sok volt a színesbőrű jelölt, az összes komolyabb díjat fehér színész nyerte.

A legjobb drámasorozat A korona lett, a legjobb komédiasorozat, a Easttowni rejtélyek, míg a legjobb minisorozat díját A vezércsel nyerte. Ezek mind fehér emberekről szólnak. Emellett a legjobb férfi főszereplő Josh O'Connor lett, a legjobb női főszereplő pedig Olivia Colman. Mindketten A korona szereplői. Sokaknak nem tetszett, hogy a legjobb férfi főszereplő (drámasorozatban) kategóriában úgy nyert Josh O'Connor, hogy Matthew Rhys kivételével minden más jelölt a kategóriában színesbőrű volt: Jonathan Majors (Lovecraft Country), Sterling K. Brown (Rólunk szól), Billy Porter (A póz) és Rege-Jean Page ( A Bridgerton család).

De az egyik legnagyobb felháborodás a legjobb férfi mellékszereplő drámasorozatban díja miatt alakult ki. Ezt a díjat Tobias Menzies kapta (szintén A korona), pedig sokan úgy gondolták, hogy a díjátadó előtt néhány nappal elhunyt Michael K. Williams kaphatja posztumusz a Lovecraft Country mellékszerepéért. De nem így lett, ugyanis Tobias Menzies mellette olyanokat is maga mögé utasított, mint Giancarlo Esposito vagy O. T. Fagbenle.