Goldie Hawn a mai napon töltötte be a 77. életévét, melynek kapcsán galériás cikkünkben bemutatjuk a színésznő pályafutásának legfontosabb állomásait, és a 10 legjobb filmjét is listára rendeztük. A galéria megnyitásához kattints a kis képek bármelyikére.

Goldie Jeanne Hawn 1945. november 21-én született Washingtonban. Édesanyja zsidó száramzású, aki magyar emigráns felmenőkkel rendelkezett. Háromévesen már táncórákra járt és szteppelni tanult. Már gyermekként különböző televíziós showműsorokban lépett fel. Az előadóművészet iránti vonzalmát zenész apjától örökölte. 

Tizenhét évesen már saját táncstúdiót vezetett, miközben az American University dráma szakán folytatta tanulmányait. 1964-ben a New York-i Világkiállításon táncolt, de olyan musicalekben is feltűnt, mint a Kiss me Kate, a Guys and Dolls és a The Boyfriend. Karrierjében az áttörést Kaliforniába való költözése jelentette, ahol felfigyeltek rá a producerek. 

1968-tól 1970-ig a Dick Martin vezette varietéműsorban, a Laugh In-ben játszotta a butácska szőke szépség szerepét, melynek köszönhetően komoly népszerűségre tett szert. A világsikert A kaktusz virága (1969) című vígjáték hozta meg számára, melyben Walter Matthau oldalán játszott, és a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjat kapott.

1973-ban újabb lehetőséghez jutott a Steven Spielberg rendezte Sugarlandi hajtóvadászat (1974) című megtörtént esemény alapján készült filmben. A ’80-as, ’90-es években több romantikus komédiában is szerepelt, melyek közül a legismertebb a Második műszak (1984) volt.  A film forgatása során került közelebb Kurt Russellhez, akivel a mai napig együtt él. 1980-ban Benjamin közlegényben nyújtott alakításáért másodszor jelölték Oscar-díjra (legjobb női főszereplő), azonban a jelölést nem sikerült díjra váltania.

Az Elvált nők klubja (1996) című fergeteges komédiában olyan neves színészekkel játszott együtt,  mint Bruce Willis és Diane Keaton. Ezt követte a Woody Allen rendezésében bemutatott A varázsige: I love you (1996). A hosszú visszavonulást megelőző utolsó filmjét, az Örök lányokat 2002-ben mutatták be. 

15 évig kellett várniuk a rajongóknak, mire újra főszerepben láthatták, ez volt az Ó, anyám! című vígjáték, majd ismét férjével dolgozott a Netflixen bemutatott nagysikerű Karácsonyi krónikák első és második részében.

Hawn háromszor ment férjhez. Két gyermeke van második férjétől, a komikus Bill Hudsontól. Harmadik férjét, Kurt Russellt a Második műszak (1984) forgatásán ismerte meg. Rá két évre összeházasodtak, és együtt játszottak A vasmacska kölykeiben (1987). Goldie Hawn 2005-ben jelentette meg életrajzi könyvét, melyben nem kímélte a filmvilág prominenseit.

#10

dráma | krimi | road movie

Egy nő úgy dönt, hogy újra egyesíti a családját, ezért segít a férjének kiszabadulni a börtönből, hogy utána együtt elrabolják a fiukat. Sajnos a dolgok nem teljesen úgy... több»

#9

71 A pillangók szabadok  (1972)

(1) (1)

dráma | romantikus | vígjáték | zenés

A pillangók szabadok című drámában egy vak férfi saját lakásba költözik túlságosan óvó édesanyja akarta ellenére, és összebarátkozik a szomszédban lakó... több»

#8

78 Benjamin közlegény  (1980)

(2) (3)

háborús | szatíra | vígjáték

Judy Benjamin alig fér a bõrébe örömében második esküvõjének napján. Nagyon jó pasit fogott ki magának: művelt, jól szituált és szenvedélyes. Ez utóbbi tulajdonságát... több»

#7

83 Jól áll neki a halál  (1992)

(16) (6)

fantasy | horror | vígjáték

Madeline, Helen és Ernest sorsa bizarr eseményeknek köszönhetően fonódik össze. Madeline sikertelen színésznő, akit elhagyott a vőlegénye, mégpedig Helenért, aki azelőtt a... több»

#6

84 Palimadár  (1990)

(2) (1)

akció | road movie | vígjáték

Mel Gibson a főszereplője ennek az akcióvígjátéknak, melyben szokásos szimpatikus, jóhumorú hősei egyikét adja. Első találkozáskor Rick Jarmin éppen egy detroiti... több»

#5

84 A vasmacska kölykei  (1987)

(12) (3)

romantikus | vígjáték

A felettébb csinos, ám kibírhatatlan természetű, dúsgazdag Joanna felfogadja Deant, a vidéki asztalosmestert, hogy jachtjukon építsen gardrobszekrényt. Már az elsõ pillanatban... több»

#4

84 Karácsonyi krónikák  (2018)

(11) (5)

családi | fantasy | kaland | vígjáték

Netflix

A testvérpár, Kate és Teddy Pierce idén meg akarják lesni a Télapót, ám a csíny végül olyan kalandokba sodorja őket, amelyekről a legtöbb gyerek még csak álmodni sem mert... több»

#3

romantikus | vígjáték

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

A Hárman a slamasztikában című filmben Nick, a sikeres író komoly kalamajkába keveredik. Alvilági figurák veszik üldözőbe, s menedékért nem tud máshoz fordulni, mint... több»

#2

81 Elvált nők klubja  (1996)

(6) (5)

szatíra | vígjáték

TV-ben (Filmcafé, csütörtök 01:33)

Az Elvált nők klubjában három barátnőt, főiskolai csoporttársuk halála ismét összehozza. A tragédia kapcsán újragondolják életüket és elhatározzák, hogy revansot vesznek... több»

#1

93 A kaktusz virága  (1969)

(3) (3)

romantikus | vígjáték

Netflix

A kaktusz virága című film főhőse az agglegény Julian Winston, aki egyébként kiváló fogorvos, és mellesleg retteg a házasságtól. Aktuális barátnőjének azt hazudja, hogy... több»