A Marvel moziverzum egyik legfontosabb mozgatórugója volt mostanáig Tony Stark, vagyis a Vasember. Nem csak az ő első filmjével indult be a szuperhősmozik új korszaka, de a karakter köré épült szinte a teljes franchise. Ám Tony Stark halott, a jövő az új hősöké. De ha egy picit jobban belegondolunk, valójában sok kalamajka és úgy általában az egész Marvel moziverzum cselekménye nagyrészt Tony Starknak köszönhető. Jó és rossz értelemben egyaránt.

Mert bizony a Bosszúálló hősök a filmek többségében olyan gonoszok ellen vették fel a harcot, akik így vagy úgy, de Tony Stark teremtményei. És nem is kevesen vannak, akik akár közvetlenül, akár csak közvetve, de Tony Starknak köszönhetően születtek meg.

Kezdjük mindjárt a három Vasember mozival! Az elsőben Vasember régi barátja, Obedaya Stane válik az első ellenségévé, Iron Mongerré. Ő egy az egyben Tony Stark technológiáját használja fel. Aztán a második részben Ivan Vanko, avagy Whiplash az ügyeletes gonosz, akit inkább az apja és Tony Stark apja közti affér motivált bosszúra, de a technológiája megszületésében épp Tony Stark adott neki nagyon fontos tippet. A harmadik moziban pedig Aldrich Killiannel csap össze, akiben szintén ő maga ébresztette fel a kisördögöt azzal, hogy 13 évvel korábban csúnyán megalázta.

De menjünk tovább! Ultronnal már nem csak Vasembernek, hanem a Bosszúállók csapatának gyűlt meg a baja. Márpedig Ultront szó szerint Tony Stark hozta létre. Igaz, az volt a célja, hogy a világot megvédő rendszert alkosson, de a mesterséges intelligencia az emberiség ellen fordult. Ami ugyebár nem történhetett volna meg, ha Tony Stark nem babrál felelőtlenül az Elmekővel. És mint tudjuk, az Ultron elleni harc Sokoviában alapvetően formálta tovább a Marvel moziverzum világát.

És ha már Sokovia, ide köthetjük Wanda és Pietro felbukkanását is, akiket szintén Tony Stark iránti gyűlöletük vezérelt eleinte. Mert szüleiket egy Stark-fegyver ölte meg, amikor ők még gyerekek voltak. De ugyanígy a sokoviai incidensben halt meg Zemo családja is, ami ösztönözte őt a Bosszúállók csapatának szétverésére.

De Tony Starknak köszönhetjük Adrian Toomes, avagy Vulture megszületését is (a filmekben). Toomes remek megélhetést talált, amikor a New Yorkban zajlott nagy csata után csapatával nekiállt eltakarítani az idegen lények maradványait és a romokat. Csakhogy Tony Stark menet közben meggondolta magát és a kormánnyal közösen létrehozott egy szervezetet, amely átvállalta a romok eltakarítását, ezzel pedig nincstelenné tette Toomest. Nem véletlenül gyűlölte meg azonnal Starkot és így született meg az addig törvénytisztelő üzletemberből a könyörtelen rabló, Vulture.

És végül, de nem utolsósorban a legutóbbi Pókember-mozi főgonosza, Mysterio is simán Tony Stark ténykedéséhez köthető. Mysterio, eredeti nevét Quentin Beck a Stark Industries munkatársa volt korábban és a kiterjesztett valóság technológiájával kísérletezett. Ám ezt Tony Stark lefitymálta és végül ki is rúgta Becket, aki ezért bosszút esküdött. Maga köré gyűjtött több más hasonló sorsra jutott egykori Stark Industries alkalmazottat és közösen megalkották a látszólagos hős Mysterio karakterét. A végső cél pedig az volt, hogy megszerezzék Tony Stark egyik legfejlettebb találmányát, az E.D.I.T.H. szemüveget.