Vannak bizonyos filmszerepek, amiket ma már egyetlen színészhez kötünk, mert a sors úgy hozta, hogy ők és csak ők játszhatták el. Ezekről a szerepekről éppen ezért furcsa érzés azt hallani, hogy a filmkészítők eredetileg teljesen másokat szerettek volna felkérni rájuk. Ilyenre ezernyi példa van Hollywood történetében, mi pedig most felelevenítünk egyet. Egy kultikus szerepet és egy legendás színészt, aki egészen elképesztő indokkal dobta vissza.

Néhány évvel ezelőtt mesélt erről Al Pacino egy interjúban. Az élő legenda számtalan filmklasszikusban bizonyította színészi nagyságát, de a legtöbben továbbra is A keresztapa trilógiához kötik a nevét. A világ leghíresebb gengsztereposza mellett azonban volt egy másik projekt, ami néhány évvel később formálódott és akkor még senki sem sejtette, hogy a filmtörténelem talán legnagyobb franchise-ja lesz belőle.

A Star Wars IV. - Egy új remény egyik legfontosabb szerepe Han Solo volt, akire George Lucas eredetileg nagyon nem Harrison Fordot szemelte ki. Bizony az egyik elsőszámú jelölt Al Pacino volt, aki akkorra már beírta magát a filmes történelemkönyvekbe. De nem csak ő volt képben, hanem vagy fél tucat színész: Sylvester Stallone, Kurt Russell, Nick Nolte, Burt Reynolds, Jack Nicholson, Christopher Walken, de Robert De Niro vagy Bill Murray neve is felmerült állítólag. Végül egyikük sem vállalta el, így a sokadik jelölt, Harrison Fordlett a befutó, aki aztán meg is alapozta vele a világhír felé vezető útját.

De mi volt az indok, ami miatt Al Pacino azt mondta, köszöni szépen, de ez nem az ő filmje? Az interjúban egészen elképesztő magyarázattal állt elő: mikor elolvasta a film tervezett forgatókönyvét, egyszerűen egy szót sem értett az egészből.