Dean Devlin, A függetlennség napja forgatókönyvírója elárulta, mi volt a terve Will Smith ID4 alteregójával, Steve Hillerrel, és ehhez melyik klasszikus, 80-as évekbeli film adta az inspirációt.

Elvis Presley volt a rock 'n' roll királya, Michael Jackson pedig a pop királya. És egy évtizedig Will Smith volt július negyedike, a Függetlenség napja vitathatatlan királya. Az eredeti, 1996-ban készült film Roland Emmerich rendező és Dean Devlin író-producer nevéhez kötődik, ami a Földet megszálló idegenek sztorijával vált felejthetetlenné. ID4, ahogy mostanában a filmet emlegetik, hatalmasat robbantott a kasszáknál, az év legnagyobb bevételt hozó filmje lett, Smith-t pedig Hollywood A-listájára emelte.

A rapperből lett filmcsillag 1996-ban már feltörekvő színésznek számított, köszönhetően a korszakot meghatározó NBC-s szitkomnak, a Kaliforniába jöttem című srozatnak. Emellett 1995-ben Martin Lawrence mellett játszott Michael Bay Bad boys - Mire jók a rosszfiúk? című sikerfilmben. Az ID4 azonban a 90-es évek egyik legnagyobb látványossága volt, és Smith laza, vicces alakítása Steve Hiller tengerészgyalogosként a siker középpontjába állította a színészt. 

A következő évben Tommy Lee Jones oldalán játszott egy másik, földönkívüliekkel kapcsolatos sikerfilmben, a Men in Black - Sötét zsarukban, amelyet szintén a Függetlenség napja előtt mutattak be, és ami bebetonozta uralmát a multiplexekben. Ez az uralom a Hancock 2008. július 2-i megjelenéséig tartott. Az emberarcú szuperhősös film megjelenésével nagyjából egy időben Emmerich és Devlin megkereste Smith-t az ID4 folytatásának tervével. „Mielőtt leültünk, és egy szót is írtunk volna, találkoztunk Will Smith-szel, és megbeszéltük a dolgot. Azt mondtuk: 'Itt van az ötletünk', ő pedig azt, hogy nagyon tetszett neki, nagyon izgatott volt. Nem csak egy, hanem két folytatást is írtunk Willnek, mert vele akartuk leforgatni a filmet.” 

Devlin szerint az ID4 folytatásainak eredeti terve az volt, hogy Steve Hillerből Rocky Balboát csinálnak... pontosabban azt a Rocky Balboát, akit a Rocky III-ban Clubber Lang teljesen szétver. Hiller földönkívüli ellenségei kihasználták volna a főhős önelégültségét, ennek lendületével csaptak volna le újra a Földre. Így lett volna Hillerből újra hős.

Az ID4 két folytatásának forgatókönyvével a kezében Devlin és Emmerich megkereste a 20th Century Foxot, amelyet szándékosan hagytak ki az első a körből, amikor Smith-t megkeresték, hogy felmérjék az érdeklődését. „Átadtuk a stúdiónak, és ők megőrültek. Azt mondták: 'Ez a legjobb első vázlat, amit valaha is olvastunk egy forgatókönyvből'." – nyilatkozta Devlin, Ő és Emmerich gyorsan visszamentek Smith-hez, hogy átadják a jó hírt... csakhogy közben kiderült, hogy a színész meggondolta magát.

„Will hirtelen visszautasította a filmet" – emlékszik vissza Devlin. „Megdöbbentem, mert azt mondtuk neki, hogy mi fogjuk megírni, és a stúdiónak tetszett, amit írtunk". A közbeeső években azonban a színész szerepelt M. Night Shyamalan A Föld után című sci-fi bukásában, ami Devlin szerint óvatossá tette a színészt. „Általában aggódott a folytatások miatt" – mondta a producer. „Nem tudom, mi volt vele, de végül nem vállalta. Hatalmas csalódás volt."

A Fox Smith döntése ellenére kiállt az ID4 folytatása mellett. „Végül egy olyan filmet hoztunk ki, amiért nem vagyok oda." – nyilatkozta Devlin.

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

Az emberek épp a Függetlenség napját ünnepelnék, amikor hatalmas túlerővel rendelkező idegenek jelennek meg az égen, és arra készülnek, hogy elpusztítsák a Földet. A... több»