Donnie Darko, Holnapután, Túl a barátságon, Forráskód, Éjjeli féreg, Everest. Néhány Jake Gyllenhaal (galériánkban) legismertebb filmjei közül. Illetve van még egy, ami elsősorban a videojáték-rajongóknak lehetett érdekes, amikor 2010-ben a mozikba került. Ez volt a Perzsia hercege: Az idő homokja.

A film nem volt rossz, a többi videojátékon alapuló mozihoz képest pedig kimondottan jól sikerült. Épp csak a főszereplő, Jake Gyllenhaal igyekszik minden nap, hogy elfelejtse az egészet.

A Perzsia hercege: Az idő homokja nem meglepő módon Perzsiában játszódik. A történet szerint egy leigázott városban lapul az idő homokját irányító mágikus tőr. Aki ezt megkaparintja, hatalmat nyer az idő folyása felett. A tőrt őrző Tamina hercegnő és a város leigázásában kulcsszerepet játszó Dastan herceg végül egy oldalra kerül, céljuk pedig megóvni a tőrt a gonosz erőktől, akik a király megölésétől sem riadtak vissza, hogy megkaparintsák.

Mint ahogy azt a film (és az alapjául szolgáló játékok) címe is sugallja, a főhős egy közel-keleti herceg. Márpedig Jake Gyllenhaalra sokmindent rá lehet fogni, de azt nehezen, hogy közel-keleti fizimiskája lenne. Márpedig az évek során sokan épp ezt rótták fel a filmnek. Miszerint ez is csak egy mintapéldánya Hollywood azon törekvésének, hogy mindent „kifehérítsenek”. Vagyis, hogy erőszakkal is fehérbőrű színészeket alkalmazzanak minden szerepre attól függetlenül, hogy azok épp milyen nemzetiségű vagy bőrszínű színészt követelnének meg.

Jake Gyllenhaal az évek során több interjúban is beszélt arról, hogy már régen megbánta, hogy elvállalta Dastan herceg szerepét. Bár saját bevallása szerint is mindig alaposan megfontolja, hogy milyen felkéréseket vállal el és miket nem, de ez esetben ő is tévedett. A színész, akit legutóbb Michael Bay legújabb filmjében, a Rohammentőben láthattunk, is úgy gondolja, hogy Dastan herceget nem neki kellett volna életre keltenie, hanem egy származásában erre sokkal inkább alkalmas színésznek.

akció | fantasy | kaland

Dastan (Jake Gyllenhaal), az utcagyerekből királyi sarjjá vált herceget nevelőapja meggyilkolásával hyanúsítják, amiért menekülnie kell. Összefog Taminával (Gemma Arterton),... több»