Hollywood és a világ egy újabb sztárral lett szegényebb, miután életének 82. évében elhunyt James Caan. A színész hosszú és tartalmas karriert tudhatott a háta mögött, de még ilyen idősen sem hagyta abba az aktív filmezést. Pályafutása során talán sosem érte el azt a magasságot, amit sokan jósoltak neki, de így is milliók számára örökre ismerős marad az arca.

James Caan New Yorkban látta meg a napvilágot zsidó bevándorlók gyermekeként. Tanulmányait először New Yorkban, majd később a Michigan Állami Egyetemen végezte, ahol közgazdaságot tanult. Két év után otthagyta az iskolát és a Hofstra Egyetemen tanult tovább, ahol többek között Francis Ford Coppola és Lainie Kazan is az évfolyamtársa volt.

Színészi karrierje a ’60-as években indult, de sokáig csak apróbb mellékszerepeket kapott. Végül a nagy áttörést 1972-ben A keresztapa hozta el számára, amelyben korábbi évfolyamtársával, a rendező Francis Ford Coppolával dolgozhatott együtt. Innen már egyenes út vezetett a hírnévig, pályafutása során mozifilmek mellett televíziós filmek és sorozatok egy-egy epizódjában is feltűnt. Sőt, még a 2006-os The Godfather videojáték elkészítésénél is közreműködött, ahol saját korábbi karakterét, Sonny Corleonét szinkronizálta.

Mi most karrierje kilenc talán legjobb filmjével tisztelgünk előtte.

#9

59 Mi a manó  (2003)

(9) (9)

családi | fantasy | romantikus | vígjáték

HBO Max

Buddy (Will Ferrell) egész életében úgy hitte, csupán egy a Mikulás többi manója közül, aki az északi sarkon nevelkedett és dolgozott. Mindig is érezte azonban, hogy kicsit... több»

A Mikulás egyik manójáról, Buddyról kiderül, hogy valójában ember. Ezért a való világról semmit sem tudó Buddy útnak indul, hogy megkeresse igazi családját. James Caan Buddy vér szerinti apját alakította, aki nagyon nem tudja, hová tegye újonnan felbukkant és nem kicsit fura fiát.
#8

dráma

Amikor egy háziasszony megtudja, hogy várandós, elhagyja a várost, hogy átértékelje az életét és a döntéseit. több»

James Caan egyik első közös munkája Francis Ford Coppolával. A filmben egy agykárosodott focistát alakít, aki összebarátkozik egy frissen elvált nővel. Bár a kissé szomorkás film a megjelenésekor nem arartott osztatlan sikert, megmutatta, hogy az addig többnyire csak epizódszerepeket kapó James Caan sokkal többre hivatott színészként.
#7

60 Funny Lady  (1975)

(1)

dráma | életrajzi | musical | romantikus | vígjáték

Visszatér Fanny Brice, aki ez alkalommal is ujjai köré csavar boldog-boldogtalant. Fanny élete új szakaszába lépett, és ez nemcsak énekesnői karrierjére, hanem a magánéletére... több»

A Funny Girl musical folytatása, amelyben James Caan Fanny Brice második férjét, a dalszövegíró Billy Rose-t alakította. Ez egyike volt a színész nagy drámai alakításainak, a filmben Barbara Streisand oldalán brillírozhatott.
#6

dráma | krimi

Az 1974-es, The Gambler című dráma – Karel Reisz rendezésében és James Caan főszereplésével – egy szerencsejáték-függő egyetemi tanár történetét beszéli el... több»

Egy remek film arról, hogy a pompás felszín alatt olykor súlyos gondok lapulnak. A történet egy egyetemi tanárról szól, akit James Caan alakít. Látszólag tökéletes élete van, hiszen gazdag szülők gyermeke, ráadásul szakmájában is jó hírnévnek örvend. Csakhogy titokban súlyos szerencsejátékfüggő, ami végül olyan adóssághoz vezet, amit már képtelen törleszteni. Hogy életét mentse, megpróbál egy kosárlabdameccset megbundázni.
#5

dráma | életrajzi | sportfilm

A Chicago Bears rögbijátékosa, Sayers összebarátkozik az újonc Brian Piccolóval. Sayers a legtehetségesebb játékos a csapatban, azonban egy sérülés miatt képtelen játszani.... több»

Az egyik legjobb sportdráma a TV-történelemben, amely Brian Piccolo igaz történetét meséli el. A Chicago Bears focistája súlyos vele született betegséggel küzd, harcában viszont váratlan segítséget talál egyik csapattársa, Gale Sayers személyében. Piccolo végül 26 évesen hunyt el, sokak szemében ez az őt alakító James Caan egyik legjobb filmje.
#4

akció | dráma | krimi | thriller

Frank tizenegy évi börtönbüntetés után szabadul, be akarja hozni az elpazarolt éveket és még a kihalt sötét utcán mászkál, arról az életről álmodozik, amit a börtönben... több»

Egy másik gengszterfilm James Caan portfóliójából. Miután 11 évet ült a börtönben, a frissen szabadult Frank azon tűnődik, hogyan élhetné azt a mesés életet, amit a rácsok mögött megálmodott magának. Az egyetlen megoldás, ha éjszaka megcsinál még egy utolsó balhét, amivel milliókat kaszálhat. Aztán jöhet a tisztes, becsületes élet.
#3

70 El Dorado  (1966)

(1) (1)

dráma | romantikus | western

Netflix

A legendás producer-rendező Howard Hawks két hasonlóan legendás sztár, John Wayne és Robert Mitchum főszereplésével készítette ezt a klasszikus western drámát. Mitchum... több»

Ebben a filmben együtt dolgozhatott a legendás John Wayne-nel. Egy bosszútól hajtott fiatal cowboyt alakított, aki a nevelőapja haláláért akar revansot venni. Bár a filmben a karakteréből fakadóan nem kapott túl sok lehetőséget a bizonyításra, már ekkor látszott, hogy fényes jövő állhat előtte.
#2

86 Tortúra  (1990)

(34) (9)

dráma | thriller

Paul Sheldont (James Caan), a népszerű amerikai írót tragikus autóbaleset éri a coloradói havas országutak egyikén. A balesetet sikerül túlélnie, a biztos haláltól egy nő,... több»

Legendás film legendás írótól és legendás színészi alakításokkal. A híres írót autóbaleset éri a hegyekben és az egyik nagy rajongója, a magányosan élő Anni Wilkes talál rá. Haza viszi és ápolni kezdi, majd összebarátkoznak. Amikor a nő megtudja, hogy az író végezni kíván kedvenc regényhősével, a kezdeti kedélyesség elvész és az ápolásból fogvatartás lesz. A filmtörténelem egyik legdurvább jelenete is ehhez a mozihoz köthető.
#1

95 A keresztapa  (1972)

(174) (65)

dráma | krimi

HBO Max | SkyShowtime

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándorló olasz család feje higgadt és keménykezű... több»

James Caan ezzel a filmmel futott be igazán. A Corleona család forrófejű tagját, Sonnyt alakította, aki tökéletes ellentéte volt a mindig higgadt Michael Corleonénak. Érdekesség, hogy a színész eredetileg épp Michael szerepére jelentkezett, de végül Sonnyként vált a mozitörténelem részévé. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték.