Jöhet a Shrek 5, mondjuk a részleteket

Chris Meledandri az Illumination alapítója és vezérigazgatója egyidejűleg több új filmmel és folytatással zsonglőrködik egyre bővülő animációs birodalmában.

Ezek között szerepelnek az Énekelj!, a Gru és A kis kedvencek titkos élete franchise-ok folytatásai, valamint olyan eredeti filmek, mint az idén ősszel megjelenő Kacsalábon, amely egy kacsacsalád történetét meséli el, akik egy New England-i tóban élnek, és már nem kell vándorolniuk, mert a tél enyhébb. De mindezek előtt ott van még a Super Mario Bros.: A film, amely kasszasikernek ígérkezik, amikor április 5-én bemutatják.

Meledandri, aki az Illumination vezetője és a DreamWorks Animation kreatív partnere is, amely a Shrek franchise újraindításán dolgozik. Ebben a minőségében a Shrek 5 című film eredeti szinkronhangjainak - köztük Mike Myers, Cameron Diaz és Eddie Murphy - visszahozását szorgalmazza.

"Ez nem sokban különbözik attól a folyamattól, amin a "Mario" esetében is végigmentünk, ahol megnézzük, mik azok az alapelemek, amelyeket a közönség szeretett, és mindent megteszünk, hogy tiszteletben tartsuk ezeket " - mondta Meledandri - "Aztán keményen dolgozunk azon, hogy olyan történetelemeket és új karaktereket építsünk, amelyek teljesen új helyekre visznek el bennünket. Az eredeti szereplőgárda óriási része ennek."

Bár még nincs megállapodás, elmondása szerint a színészekkel folytatott tárgyalások jól haladnak:

"Számítunk rá, hogy a szereplők visszatérnek. A tárgyalások most kezdődnek, és minden jel arra utal, hogy a színészek részéről óriási a lelkesedés a visszatérés iránt" - mondta.

Meledandrinak pedig jó oka van az optimizmusra. A 2022-es Shrek spinoff folytatása, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság után Murphy januárban azt mondta: "Ha [a DreamWorks] valaha is jönne egy újabb Shrekkel, két másodperc alatt belevágnék. Imádom Szamarat. Csináltak Csizmás, a kandúr filmeket. Azt gondoltam, hogy 'Csinálhattak volna egy Szamár-filmet'. Szamár viccesebb, mint Csizmás Kandúr. Úgy értem, imádom Csizmás Kandúrt, de nem olyan vicces, mint Szamár."

Meledandri azt mondta, hogy "izgatott" volt, amikor elolvasta Murphy megjegyzéseit, és hozzátette: "Ez a bizonyíték arra, hogy mennyire lelkesedik egy olyan szerepért, amelyet olyan ragyogóan elevenített meg, és valóban a DreamWorks művészeivel együtt alkotott meg. Nagyon izgalmasnak találtam ezt a nyilatkozatot."

Arra a kérdésre, hogy szerinte Szamár olyan karakter-e, aki az Antonio Banderas főszereplésével készült harcias macskás spinoffokhoz hasonlóan saját filmet is elbírna, Meledandri azt válaszolta: "Kétségkívül".

A Variety-nek adott részletes interjúja során Meledandri a többi animációs projektet is megemlített, amelyeket az Illumination készít. Új utat keres, hogy visszatérjen a kutyák, macskák, aranyhalak és a háziasított állatok minden más formájának világába.

"Fejlesztünk néhány forgatókönyvet A kis kedvencek titkos életének világában" - mondta - "Bár még nem állunk készen arra, hogy filmet forgassunk, mindenképpen folytatjuk a fejlesztéseket ebben a franchise-ban."

Hogyan nézne ki egy esetleges A kis kedvencek titkos élete 3?

"Az egyik történet, amit fejlesztünk, az első két film egyik főszereplőjét érinti, de új karaktereket vezet be" - tette hozzá Meledandri - "A másik történet, amit fejlesztünk, az az együttes. Szóval különböző nézőpontokból vizsgáljuk a dolgot."

Meledandri emellett "mélyen benne van" az Énekelj! 3 fejlesztésében is, amely a nagysikerű sorozatának új része, amely egy csapat állatról szól, akik egy tehetségkutató versenyen vesznek részt.

"Ebben az eredeti szereplőgárda szereplői is szerepelnek majd, de egy új világba vezet minket" - mondta.

Az Énekelj! 2 több mint 400 millió dollárt hozott a kasszáknál, de balszerencséje volt, hogy akkor debütált, amikor az omikron COVID-változat vadul terjedt, ami lenyomta a jegyeladásokat. Meledandri szerint azonban a film streaming-siker volt. A folytatás 2022-ben összességében a harmadik legtöbbet streamelt film volt az Egyesült Államokban, és több mint 80 milliószor streamelték a Netflixen.

"Nem csak a bevételeket nézzük" - mondja Meledandri arról a döntésről, hogy több Énekelj! filmet készítsenek - "Különböző módokon mérjük a közönség reakcióját. Az Énekelj! 2. streaming-sikere azt jelzi, hogy a rajongók továbbra is ebben a világban akarnak maradni ezekkel a karakterekkel"."

És bár a Kacsalábonról keveset tudni azon kívül, hogy A Fehér Lótusz alkotója, Mike White írta, és  Benjamin Renner rendezte, a Super Mario Bros - A mozi közönsége az elsők között láthatja, mit tartogat az Illumination. A stúdió Nintendo kalandjával együtt egy trailer is megjelenik ugyanis a filmhez.

"Ez az Illumination folyamatos elkötelezettségét képviseli az eredeti történetek elmesélése iránt, ami szerintem elengedhetetlen a kultúra szempontjából" - mondta Meledandri.

A Kacsalábon című filmben a kacsacsalád kényes helyzetben találja magát. Az időjárás felmelegedésével a családapa biztonságban és kényelemben akar maradni a New England-i tavukban, míg a feleség azt szeretné, ha felfedeznék a tágabb világot.

"A film nagyon szép, és olyan festői minőséget képvisel, ami egészen más, mint bármi, amit eddig az Illuminationnél csináltunk" - mondta Meledandri - "A történet humorral és szívvel van elmesélve. Ez egy figyelemre méltóan emberi történet, olyan karakterekkel, akik nagyon is átélhetőek, és végül olyan kérdésekkel küzdenek, amelyeket mindannyian megértünk, még ha a szereplőink kacsák is. A kacsák tulajdonságai pedig hihetetlenül jól kivitelezettek, a tollak legapróbb részletétől kezdve a mozgásukig és a repülésükig. Szóval ez egy olyan film, amely elrepít ebbe a világba, az égben, de ugyanakkor nagyon is hű ahhoz, akik vagyunk."

És Meledandri nem csak a filmekhez ragaszkodik. Az Illumination Pierre Coffinnal, a Gru filmek írójával és rendezőjével két rövid sorozatot készített, amelyek májusban mutatkoznak be a TikTok-on, mielőtt a YouTube-ra kerülnének. Az egyik, a "Ki kicsoda" a Minyonok világában játszódik, míg a másik, a "Bones Story" egy teljesen eredeti történetet mesél el.

"Szeretjük követni a csapatunk kreativitását" - mondta Meledandri - "Ez olyasmi, amit Pierre szeretne csinálni, és izgalmas kísérletezni a sorozatos történetmeséléssel".