A remény rabjai a ’90-es évek egyik legjobb filmje volt, ehhez kétség sem férhet. A sikere nem csak a Stephen Kingtől kapott jó alapoknak és a jó rendezésnek köszönheti, hanem bizony a szereplőgárdának is. Tim Robbins és Morgan Freeman is nagyot alakított, de fel lehetne hozni még több példát is. Pedig a film előkészületeinél még alakulhatott volna egészen máshogy is a stáb.

A rendezői széket elfoglaló Frank Darabont fejében több főszerepre is voltak alternatívák. Mielőtt Tim Robbins megkapta volna Andy Dufrense szerepét, bizony olyanok is képbe kerültek, mint Tom Cruise, Tom Hanks vagy Kevin Costner. De mindannyian visszautasították a lehetőséget. Tom Cruise azért, mert nem akart egy még viszonylag kezdőnek számító rendező alatt dolgozni… Tom Hanks és Kevin Costner viszont más forgatásaikkal nem tudták volna összeegyeztetni a munkát.

De Morgan Freeman sem az első választás volt Ellis Boyd „Red” Redding szerepére, már csak azért sem, mert az alapul szolgáló regényben ő történetesen egy fehérbőrű ír fickó. Így szóba került többek közt Gene Hackman, Robert Duvall, Harrison Ford, Paul Newman és Clint Eastwood is. A rendező egyébként leginkább Harrison Fordot szerette volna, de mind visszautasították a lehetőséget különböző okokból. Így végül a készítők úgy döntöttek, hogy egy picit elrugaszkodnak a regénytől és így jöhetett a képbe Morgan Freeman.

Samuel Norton igazgató szerepét végül Bob Gunton kapta meg. Az ő esetében is felmerültek más nevek, de e téren nincsenek pontos információk, hogy kik. Már csak azért sem, mert Frank Darabont nagyon ragaszkodott hozzá. Azért került veszélybe a szereplése, mert A pusztító forgatása miatt kopaszra borotválta a fejét. Végül azért csak megoldották vele.

Az agresszor Boggs szerepére először az akkor még talán kevésbé ismert James Gandolfinit kérték fel, de ő nem vállalta. Így került a szerep Mark Rolstonhoz, aki kifejezetten karakterszínész volt akkoriban – nem is akármilyen produkciókban.

Tommy Williams szerepét egy újonc színész, Gil Bellows kapta meg, akinek ezzel be is indult a karrierje Hollywoodban. Bár messze nem lett akkora sztár, mint akit eredetileg kinéztek erre a szerepre. Kétségtelen, hogy Brad Pitt nagyobb karriert futott be, így talán nem is bánja, hogy akkor visszadobta ezt a szerepet.