A Brad Pitt és Margot Robbie  főszereplésével készült Babylon kezdetben csak keveseket vonzott az észak-amerikai mozikba. Az időjárás valószínűleg csak az egyik oka a kolosszális bukásnak.

A Babylon, a Kaliforniai álom és a Whiplash rendezőjének, Damien Chazelle-nek új filmje 80 millió dollárba került. A régi Hollywood züllött bulijairól szóló eposz mindössze 1,47 millió dollárt hozott a nyitónapon. A hagyományos 3 napos hétvégére 3,34 millió dollárt, a hétfőt is magában foglaló hosszú karácsonyi hétvégére 5 millió dollárt jósolnak. Ez pedig hatalmas bukás.

Az egyik ok egyértelműen az amerikai időjárás. Több államban olyan drámai hideghullámok vannak, hogy az embereknek nem szabad elhagyniuk otthonukat. Néhány helyen elromlott az áramszolgáltatás. A moziba járás nem foglal el előkelő helyet a napirendekben, ezért más filmek is kevesebb bevételt hoznak, mint eredetileg várták. Az Avatar: A víz útja című megablockbuster azonban pénteken még 19,5 millió dollárral landolt, az előrejelzések szerint a klasszikus hétvégén 55 millió dollárt, a négy nap alatt pedig 82 millió dollárt fog keresni.

A KÖZÖNSÉGET ZAVARJA A BABYLON

De még az időjárási problémák nélkül is megbukott volna a Babylon a szakértők szerint (bár valószínűleg kevésbé drámaian). Általánosságban elmondható, hogy az úgynevezett "felnőttfilmek" idén nehéz időket élnek meg. A három óránál hosszabb játékidő valószínűleg elriasztja az emberek egy részét - és mindenekelőtt úgy tűnik, hogy a Babylon egyelőre nem tud profitálni a közönségajánlókból.

A Cinemascore-ban, amely egy olyan felmérés, amit közvetlenül a mozikban végeznek a bemutató napján, a filmről éppen kijövő látogatók megkérdezésével, a Babylon csak C+ minősítést kapott. Ez egy siralmas pontszám, a legrosszabb az amerikai mozikban jelenleg nagyban játszott filmek közül. Általában ezek az értékelések nagyon magasak, még az olyan csalódások, mint a Black Adam című szuperhősfilm vagy a sokak által leírt Amszterdam is B kategóriás értékeléssel rendelkeznek. A filmek jóval több mint 50 százaléka azonban megkapja a három A minősítés valamelyikét, azaz: A+ , A (jelenleg többek között: Avatar 2) vagy A- (legutóbb többek között: Krokodili).

Ha egy film ilyen alacsony minősítést kap, az nem jelenti automatikusan azt, hogy rossz, de azt is jelezheti, hogy a film tartósan megzavarta (és talán tényleg feldühítette) a közönség egy részét, amely talán mást várt volna. Például Martin Scorsese A Wall Street farkasa című filmje a szupersztár Leonardo DiCaprio főszereplésével 2013-as bemutatóján csak egy C-t kapott - mert sok Leo rajongót valószínűleg eléggé zavart a sok meztelenség és a drogok.

És valószínűleg ez az egyik oka a Babylon kedvezőtken fogadtatásának is. Németországban nem véletlenül viseli a film az "Im Rausch der Ekstase" feliratot. A film a némafilmről a hangosfilmre való áttérés idején vadul ünneplő Hollywoodot mutatja be. Mindennek a közepén egy mexikói bevándorló (Diego Calva) és egy feltörekvő színésznő (Margot Robbie) áll, akik az álomgyárban szeretnének érvényesülni, és nem csak a karrierlétrát másznak fel gyorsan, de közben buliról bulira száguldanak. A legvadabb, hatalmas orgiákban csúcsosodó események házigazdája egy némafilmes szupersztár, akit Brad Pitt alakít.

A sztárgárdában találkozhatunk még Jean Smarttal szenzációhajhász újságíróként, aki minden botrányt kihasznál, és Tobey Maguire is megjeleneik, mint gonosz maffiafőnök, akinek a főhős adósa. A lenyűgöző sztárgárda tagja még többek közt Samara Weaving, Olivia Wilde, Max Minghella, Lukas Haas, Flea és a föként rendezőként ismert Spike Jonze.

A film eleje miatt máris felbolydult a neten! Akad egy jelenet, amelyben a főszereplőnek, aki kezdetben alkalmi munkákból tartja fenn magát, állítólag egy elefántot kell elvinnie egy hollywoodi partira, ahol az állítólag leszarja a vadul orgiázó, bedrogozott, kevés vagy semmi ruhát nem viselő vendégeket. Ezen kívül rengeteg droghasználat és meztelenség látható rögtön a nyitó képkockákon.

Brad Pitt egy interjúban elárulta, hogy a forgatáson eléggé megdöbbentette, hogy mennyi meztelen ember van körülötte. Margot Robbie eközben kifejtette, hogy sok jelenetben nem gondolta, hogy végigcsinálják és benne maradnak a filmben.

A BABYLON REMÉNYEi AZ OSCAR-DÍJRA ÉS MÁS FILMES DÍJAKRA

Bár jelenleg sok jel utal arra, hogy a Babylon bukás lesz, természetesen van esély a fordulatra. Különösen a filmes díjak segíthetnének. A drámát már ötször jelölték a Golden Globe-on - Calva, Robbie és Pitt színészi jelölése mellett a legjobb film musical vagy vígjáték kategóriában és a filmzenéért is kaptak jelölést. Ha az Oscar-jelölések is bekerülnek (a bejelentés 2023. január 24-én lesz), ez újabb lökést adhat - legkésőbb a hazai mozis megjelenéshez.

63 Babylon  (2022)

dráma | történelmi | vígjáték

SkyShowtime (2023.07.06.)

Damien Chazelle legújabb alkotása, amely az első hangosfilmek megjelenésének pezsgő korszakát tárja fel. Ez az az időszak, amely alapjaiban változtatta meg a teljes filmipart.... több»