Kit szimbolizál Ollókezű Edward? Miért tanulmányozta Johnny Depp Chaplin filmjeit? És hogy jön a képbe Michael Jackson? E heti kult-rovatunkban Burton keserédes drámájának, az Ollókezű Edward kulisszái mögé nézünk be.

Tim Burton és Johnny Depp napjainkig tartó együttműködése 25 éve vette kezdetét, az első közös munka eredménye pedig mindkettejük pályafutásában mérföldkövet jelentett.

A történet

A különc feltaláló meg akarta alkotni magának a tökéletes teremtményt, ám mielőtt befejezhette volna, meghalt, és Edward hiába érez, gondolkodik, mégsem képes beilleszkedni a társadalomba. Torzszülöttnek látják, mivel keze helyén ollók vannak. A jószívű Peg talál rá egy lakatlan kastélyban, és felneveli a fiút. Idővel még feladatot is találnak neki, ő gondozza  ugyanis a város kertjeit. Amikor viszont Edward beleszeret Kimbe, szembesülnie kell azzal, ami: csak egy torz, rémisztő figura, akinek nem járhat ugyanaz az élet, mint a többieknek…

Burton, a meg nem értett tinédzser

A fim koncepciója hosszú évekig érlelődött a rendező fejében. Burton elmondása szerint a történetet a kaliforniai Burbankban töltött tinédzser évei alatt találta ki. Úgy érezte, hogy kortársai nem értik meg, az ezen való töprengés során született meg Ollókezű Edward karaktere, mely bevallottan reprezentálja a rendező fiatalkori érzéseit. Nem véletlenül hivatkozik Burton úgy a filmre mint karrierjének legszemélyesebb alkotására.

50 átfestett ház

Burton eredetileg Burbankban akarta forgatni a filmet, azonban úgy érezte, túl sokat változott a város fiatalkora óta, így a végső választás a floridai Tampára esett. A forgatás nem díszletek között, hanem a kertvárosban zajlott, melyhez a stáb ötven házat bérelt ki, melynek mindegyikét átfestették. A házak lakóit ez idő alatt egy közeli motelben szállásolták el, akik közül sokan statisztaként dolgoztak a forgatáson. Döntésüket azonban többen is megbánták, és inkább visszatértek volna állandó munkahelyükre, ugyanis a hosszú órákig tartó forgatás, beállások és a rekkenő hőség hamar elvette a kedvüket. A kastélyt azonban Burton tervei szerint a Fox stúdió jóváhagyásával valóban felépítették.

Michael Jackson vagy Johnny Depp?

A film főszerepére erősen kampányolt Michael Jackson, azonban miután Buron találkozott Johnny Depp-pel, úgy érezte, ő a tökéletes választás Ollókezű Edward szerepére. Depp ekkoriban a 21 Jump Streetnek köszönhetően valóságos tinibálvány volt, de Burton egy részt sem látott a szériából. A színész minden nehézség nélkül kapta meg a szerepet, melyben végre bizonyosságot tudott adni színészi kvalitásairól.

169 szó

Deppnek nem volt könnyű dolga, ugyanis a forgatókönyv szerint Edwardnak mindössze 196 szava volt, ezért tökéletesítenie kellett mimikáját és testbeszédét. A színész, aki a forgatás idején jegyben járt filmbeli partnerével, Winona Ryderrel, a felkészülés részeként tanulmányozta Chaplin filmjeit, hogy eltanulja, miként teheti szavak nélkül is szimpatikussá karakterét. Sőt, a színész néhány ollót magával is vitt a forgatásról, hogy otthon is gyakorolhasson, melyeket a forgatások megkezdése előtt minden nap közel két órát tartott felhelyezni.  

A film maszkmestere nem mellesleg az a Stan Winston volt, aki olyan filmeken dolgozott, mint a Terminátor 2. - Az ítélet napja, a Terminátor 3. - A gépek lázadása, az Interjú a vámpírral, míg a zenét a legendás Danny Elfman szerezte.

A fogadtatás

A Ollókezű Edward a bemutatását követően hamar kultikus státuszra tett szert Tim Burton fantáziadús képi világának, Depp kiváló alakításának és a kritikusok egybehangzó pozitív véleményének köszönhetően. A Rolling Stone, a The Daily Telegraph és a New York Times ítészei mind egyet értettek abban, hogy Burton egészen egyedülálló alkotást álmodott a mozivászonra.