M. Night Shyamalan újra a csúcson, mindenkit kenterbe vert a Széttörve

A rendező karrierje ismét egyenesben.

M. Night Shyamalan az elmúlt évek bukdácsolásai után végre ismét egy sikerfilmmel rukkolt elő. A James McAvoy főszereplésével bemutatott thriller, a Széttörve könnyedén gyűrte le a kihívóit, köztük Vin Diesel  akciófilmjét is. A mindössze 10 millióból készült produkció már premierje hétvégéjén több mint 40 millió dollárt kaszált a tengerentúlon, összbevételei pedig megközelítik a 46 milliót.

A dobogó második fokán egy újabb premierfilm, a xXx: Újra akcióban végzett, melyre 20 millió dollárt értékben váltottak jegyet az amerikai mozizók. Bár a filmet gyártó stúdió ennél többet remélt, a nemzetközi piacokon iszonyú erősen kezdett Vin Diesel mozija, s további 50 millióval gyarapította összbevételeit. Bár a nézők özönlöttek a filmre, a kritikusok nem voltak túlságosan elragadtatva, erről árulkodik a RottenTomatoes 42 százalékos értékelése is.

A múlt héten még listavezető Oscar-esélyes dráma, A számolás joga a harmadik helyre csúszott vissza 16,2 milliós bevételével, ami továbbra is kimagasló teljesítményt jelent.

Lecsúszott a dobogóról az elmúlt heteket domináló animációs film, az Énekelj!, míg Emma Stone és Ryan Gosling nevével fémjelzett fesztivál kedvenc musical, a Kaliforniai álom az ötödik helyen végzett.

Visszafogottan kezdett a Michael Keaton főszereplésével bemutatott, hamarosan hazánkba is érkező elsöprően pozitív kritikai fogadtatásban részesült Az alapító, mely 3,7 milliós hétvégi bevételével a kilencedik helyet szerezte meg, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy harmadannyi moziban debütált, mint a bevételi toplista élvonalában található produkciók.