Egyedül vagyunk-e az univerzumban vagy vannak más értelmes lények is odakint? Erre a kérdésre még ma sem tudjuk a választ. A tudósokon kívül a téma leginkább a filmkészítőket foglalkoztatja, akik már a filmipar születése óta készítenek történeteket földönkívüli lényekről. Az élő legenda Steven Spielberg is előszeretettel nyúl e témához, olyan filmeket köszönhetünk neki, mint az E.T. A földönkívüli, az Elem nélkül nem megy, a Világok harca vagy épp a Super 8. Ezeknél hol rendezőként, hol producerként tevékenykedett. De mind közül talán a legjobb mégis az 1977-es Harmadik típusú találkozások.

A film egy különös felfedezéssel indul, amikor a Sonora-sivatagban rábukkannak a legendás 19-es repülőraj gépeire. Ezek még a második világháború után tűntek el nyomtalanul a Bermuda-háromszögben. A gépek sértetlenek, de a pilótáknak semmi nyoma. Később több kisvárosban egyre furcsább események zajlanak. Az emberek repülő csészealjakat látnak az égen, furcsa áramkimaradások vannak, bizonyos berendezések maguktól működnek és több embernek is nyoma vész. Egy villamosmérnök egyike azoknak, akik valósággal a megszállottjává válnak a megszaporodott UFO-jelenségeknek és a kormány minden próbálkozása ellenére megpróbálják felvenni a kapcsolatot az idegenekkel.

A Harmadik típusú találkozások mára valódi klasszikussá vált. Steven Spielberg Hal Barwood, John Hill és Matthew Robbins forgatókönyvéből dolgozott és már 1973 óta próbálta összehozni a projektet. A filmhez egész parádés színészgárdát sikerült meggyőznie: Richard Dreyfuss, Lance Henriksen, Melinda Dillon, Carl Weathers, Bob Balaban, Teri Garr és François Truffaut is szerepel.

A film holnaptól az HBO Max kínálatában is szerepelni fog, ha eddig nem láttad, ez kitűnő lehetőség, hogy pótolj egy mozitörténeti klasszikust. Ha van élő előfizetésed a platformra, akkor a film itteni adatlapján csak kattints a logójára és indul is a lejátszás.