Ma ünnepli nyolcvanhatodik születésnapját Morgan Freeman, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk a hat legjobb filmjét.

A színészlegenda pályáfutása során mindeddig közel 150 produkcióban vállalt szerepet, így nem is volt könnyű dolgunk az alábbi lista összeállításával. Kellemes böngészést, Morgan Freemannek pedig nagyon boldog születésnapot kívánunk!

#6

78 Miss Daisy sofőrje  (1989)

(5) (4)

dráma

Amikor az idõs hölgy ismét összetörte autóját, fia felfogadta vállalata régi alkalmazottját, a néger sofõrt, Hoke Colburnt, hogy anyját fuvarozza. Miss Daisy nagyon... több»

Ha Freeman Oscar-díjra jelölt alakítása ebben a filmben annyira átéltnek tűnik, hogy túlmutat a puszta színészi játékon, az azért lehet, mert a szerepet eredetileg színpadon is alakította. Bruce Beresford rendezése viszont "kibővítette" a cselekményt, így további mélységet kapott a történet. Ami könnyen lehetett volna melodramatikus is, ehelyett egy csodálatos és mélyen megindító portrét kapunk egy fekete sofőrről és idős munkaadójáról, akik egyfajta kimondatlan plátói szerelmet élnek meg. Hoke Colburn szerepében Freeman a méltóság megtestesítője - egyetlen "hamis hangot" sem üt meg ebben a megható, időtálló filmben.
#5

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Amerikában a polgárháború idején, a háború vége felé az északiak rosszul állnak. Robert Gould Shaw (Matthew Broderick) ezredest azzal a feladattal bízzák meg, hogy szervezze meg... több»

Edward Zwick lelkesítő és erőteljes háborús drámája egy igaz történeten alapul, amely a legtöbb középiskolai történelemkönyvből kimaradt. A film cselekménye az 54. massachusettsi önkéntes gyalogezred történetét eleveníti fel, az ország első kizárólag feketékből álló egységét a polgárháború idején, amelynek tagjai annak ellenére mutattak hatalmas bátorságot, hogy másodrangú állampolgárként kezelték őket. Matthew Broderick kiválóan alakítja a csoportot irányító fehér tisztet, de a film legvadabb és legszívszorítóbb alakítását Freeman és Denzel Washington hozza.  
#4

89 Nincs bocsánat  (1992)

(18) (21)

dráma | western

Netflix

A kiöregedett bérgyilkos földművesként tengeti életét, amikor beállít hozzá az egykori fejvadász, és segítségét kéri egy becsületbeli ügy lezárásában. Munny némi... több»

Freeman nem egyszer elmondta már, hogy kedvenc filmje Clint Eastwood 1976-os westernje, A törvényen kívüli Josey Wales. Így amikor a színész végre lehetőséget kapott, hogy Eastwood társszereplője legyen a Nincs bocsánatban, rögtön lecsapott a lehetőségre. Látszólag a film egy Bill Munny nevű, egykor kegyetlen pisztolyhősről (Eastwood) szól, aki maga mögött hagyta véres múltját. Egy nap azonban a lelkiismerete újra fegyverbe hívja, hogy leszámoljon egy szadista seriffel (Gene Hackman). De az erőszaknak az ember lelkére gyakorolt hatásáról szóló üzenete egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető egy olyan színész és rendező részéről, aki karrierje első felében mégiscsak az erőszakot dicsőítette a filmvásznon. Freeman a szintén megbánást tanúsító legjobb barátja és régi társa, Ned Logan szerepében árnyalt alakítást nyújt, amely arra kényszeríti Eastwoodot, hogy olyan érzelmi mélységeket hozzon napvilágra, amelyeket általában a felszín alatt rejteget.
#3

90 Millió dolláros bébi  (2004)

(40) (23)

dráma | sportfilm

Frankie Dunn nagy tanítása az életre: „Mindig védd magad”. Pályája során sok bunyóst edzett és menedzselt, azonban mióta már lányával is eltávolodtak, magányosan éli... több»

Morgan és Eastwood a Nincs bocsánat után újra egy filmben láthatók, nem mellesleg Freeman megkapta első és eddig egyetlen Oscar-díját. A történetben Eastwood hozza a főszerepet, egy idősödő bokszedzőt alakít, aki kezdetben nem hajlandó edzeni egy fiatal lányt, aki arról álmodik, hogy profi boxoló lehet. A történetben a tanár-diák kapcsolat fokozatosan egy apa-lánya kapcsolattá alakul át. Kétségtelen, hogy ez adja a cselekmény szívét nem működne Freeman nélkül, aki Eastwood legrégebbi barátját és lelkiismeretét, Scrapot alakítja, aki hatást gyakorol társára.  
#2

92 Hetedik  (1995)

(172) (26)

dráma | krimi | misztikus | thriller

TV-ben (AMC, csütörtök 01:33)

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét főbűn szerint... több»

Freeman és Brad Pitt együtt nyomoznak egy sor kegyetlenül borzalmas sorozatgyilkosság ügyében, amelyeket a Biblia hét halálos bűnének megfelelően követnek el. David Fincher sötét víziójának köszönhetően a Hetedik többnek bizonyult, mint egy újabb hátborzongató nyomozós thriller. Rendkívül erős atmoszféra jellemezi, folyamatosan fokozódik a rettegés, a kémia Pitt és Freeman között remekül működik, és a vásznon tökéletesen kiegészítik egymást: fiatalság és tapasztalat, erő és ész, impulzivitás és megfontoltság. Egy igazán sötét remekmű, amit látni kell!  
#1

93 A remény rabjai  (1994)

(264) (57)

dráma

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie... több»

Frank Darabont Oscar-díjra jelölt filmjében Freeman és Tim Robbins két elítéltet alakítanak. Bár a forgatókönyvet Stephen King novellájából adaptálták, a film nem horrortörténet, sokkal inkább egy megható meditáció a barátságról, ahogy ez a két halálraítélt lélek küzd a reményért egy olyan helyen, ahol a remény voltaképpen halott. Red szerepében Freeman visszafogott alakítást nyújt, egyszerre van meg benne az együttérzés, a kétségbeesés, a lemondás és végül valamiféle eksztázis, amikor végre megízleli a szabadság ízét, és újra találkozik barátjával, a Robbins által alakított Andy Dufresne-nel egy napsütötte mexikói tengerparton. Tipikusan az a film, ami film minden egyes megtekintéssel egyre jobb és mélyebb lesz.