Tom Hanks egyik leghíresebb alakítása Chuck Noland karaktere volt, a film pedig természetesen a Számkivetett. Robert Zemeckis rendező kaland-drámája máig számos kérdést vet fel, amelyekre a rajongók igyekeznek választ találni. Az egyik a legalapvetőbb: a film valós eseményeken alapszik?

A Számkivetett története tehát Chuck Nolandről szól, aki a Fed Ex csomagküldő vállalat egyik sikeres menedzsere. Épp munkaügyben utazik repülővel az óceán felett, amikor a gépet váratlanul baleset éri és az óceánba zuhan. A becsapódást egyedül ő éli túl, és egy közeli lakatlan szigetre sodródik. Itt aztán teljes elszigeteltségben négy évet húz le, közben pedig az egyetlen társa egy Wilson röplabda, akit ő ruház fel személyiséggel. Végül Chuck nagy nehezen tutajt épít és nekivág a nyílt óceánnak, ahol a halál szélére sodródva végül egy hajó rátalál és ő visszakerül a civilizációba.

Sok rajongó szerint a Számkivetett története valóban megtörtént, ám ez ebben a formában nem igaz. Nem zuhant le repülő egy lakatlan sziget közelében és annak egyetlen utasa sem kényszerült évekig egyedül élni azon. Viszont vannak bizonyos történetek, amelyek nagyon hasonlítanak a film eseményeihez, csak épp azok több száz évvel ezelőtt estek meg.

Az egyik ilyen Alexander Selkirké, aki 1704-ben egy hajón szolgált, amikor egyes források szerint személyes ellentétek, más források szerint a bezártságtól való félelme miatt maga kérte, hogy tegyék ki egy szigeten. Ezt meg is tették, magával vihette a személyes holmiját, kapott puskát és bibliát is. Végül négy kalandos évig élt a szigeten, ahol kecskéket tenyésztett és minden nap hangosan felolvasott a bibliából, hogy ne felejtsen el beszélni. Végül négy évvel később egy másik hajó kötött ki a szigeten, hogy ivóvizet vegyenek fel, amikor rátaláltak. Állítólag ezen a hajón vitorlamesterként dolgozott az a William Dampier, aki négy évvel korábban maga tette ki a szigeten a férfit.

Alexander Selkirk tehát nem teljesen ugyanazt a történetet élte át, mint amiről a Számkivetett szól, viszont van egy másik híres mű, amit az ő esete ihletett. Természetesen ez nem más, mint Daniel Defoe regénye, a Robinson Crusoe.