Leonardo DiCaprio kisfiús külseje talán segítette időtlen sztárrá válását Hollywoodban, de ugyanez az adottsága csak ártott az esélyeinek, hogy egy James Dean-életrajzi filmben játszhasson.

Michael Mann rendező elárulta, hogy a Haragban a világgal főszerepét alakító néhai Deanről szóló "briliáns forgatókönyvet" azért vetette el, mert álmai főszereplője, DiCaprio túl fiatalnak tűnt a szerephez.

"Ez annyira furcsa volt James Deannel kapcsolatban" - mondta Mann a Deadline-nak. - "Az, hogy 'Ki a fene tudná eljátszani James Dean-t? És találtam egy fickót, aki el tudta játszani James Deant, de túl fiatal volt. Leo volt az. Csináltunk egy próbafelvételt, ami egészen elképesztő. Azt hiszem, akkoriban 19 éves lehetett."

A filmvászon legenda Dean 24 évesen halt meg 1955-ben egy autóbalesetben, miután három nagy filmben játszott.

"Egyik szemszögből nézve teljesen megvolt vele minden" - mondta Mann DiCaprióról - "Úgy értem, ez a zsenialitás. Egyik irányba fordította az arcát, és James Dean vízióját látjuk, aztán egy másik irányba fordította az arcát, és nem, ez egy fiatal srác". 

Mann 1995-ben a Szemtől szemben című filmet rendezte, míg DiCaprio ugyanebben az évben folytatta a világsztárrá válását az Egy kosaras naplója című filmmel, amelyet az 1996-os Rómeó és Júlia, majd 1997-ben a James Cameron Titanic című eposzában nyújtott áttörő szerepe követett.

Dean örökségét a leghíresebb módon James Franco jelenítette meg a 2001-es James Dean című tévéfilmben.

DiCaprio pedig továbbra is valós történelmi személyiségeket alakít a nagyvásznon, nevezetesen Howard Hughest Martin Scorsese Aviátor című filmjében, J. Edgar Hoovert, Frank Abagnale Jr.-t és Jordan Belfortot. DiCaprio a következő két filmben Jim Jones szektavezért és Theodore Roosevelt egykori elnököt is eljátssza. Az Oscar-díjas színész Scorsese A fogadás című filmjében is szerepel: A Tale of Shipwreck, Mutiny, and Murder" című, igaz történeten alapuló filmben.

Az író-rendező Mann talán a Z generáció DiCapriójával, az Oscar-jelölt Timothée Chalamet-tel is együtt dolgozhat a Mann új regényén alapuló Szemtől szemben 2 előzményfilmben. Az eredeti film sztárja, Al Pacino rajongói "castingolták" Chalamet-et, hogy zsaru karakterének fiatalabb változatát alakítsa.