Az angoloknak egészen különleges humoruk van, amit számtalan filmjükben és sorozatban megmutattak már. Az angol humor igazi legendákat szült, mint Benny Hill vagy épp Mr. Bean kalandjai. És természetesen ide tartoznak a Monty Python alkotások is, mint amilyen a Brian élete.

Miután a csoport befejezte a Monty Python Repülő Cirkusza készítését, megszületett a két talán leghíresebb filmjük: 1975-ben a Gyalog galopp, majd 1979-ben a Brian élete. Most mindkét klasszikus újra a hazai mozik műsorába kerül – igaz, csak egy-egy hétig.

A Brian élete röpke bő kétezer évvel ezelőtt játszódik és megdöbbentő módon Brian életét követi nyomon egészen a születésétől. Emberünk azért érdekes figura, mert történetesen egy apró pajtában látta meg a napvilágot, közvetlen szomszédságban egy bizonyos Jézussal. Brianből idealista fiatalember cseperedett, aki csatlakozik a rómaiak ellen szerveződő megannyi ellenálló csoport egyikéhez, akik többet hadakoznak egymással mint a rómaiakkal. Mégis általuk mindenféle kétes kalandba keveredik.

A film nagyszerű szatíra, amely méltán vált a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusává, amelyet máig előszeretettel emlegetnek és idéznek a rajongók világszerte. A rendezői széket természetesen Terry Jones foglalta el, a történetet és forgatókönyvet pedig Graham Chapman, John Cleese és Terry Gilliam együtt rakták össze. Ők mind szerepelnek is a filmben, mellettük még láthatjuk Michael Palint, George Harrisont, Charles McKeownt és Eric Idle-t is.

A Brian élete március 7-én kerül újra a hazai mozikba, de csupán egy hétig lesz látható. Ez egy talán soha vissza nem térő alkalom, hogy egy legendát a széles vásznon nézzünk meg.