Netflix: 10 kihagyhatatlan sci-fi sorozat, ami átrepít egy másik dimenzióbanA kép forrása: Netflix

A legjobb dolog a sci-fiben az, hogy nincs két teljesen egyforma megközelítés.

Ez adja a műfajnak azt a széleskörű vonzerőt: Van sci-fi dráma, sci-fi thriller, sci-fi horror, animációs sci-fi... amit csak akarsz, valaki már megalkotta. A legmegragadóbb sci-fi történetekkel úgy érezheted, hogy te is egy másik bolygón jársz.

Ha olyan filmet keresel, ami elmenekülhetsz ebből a világból, nézd meg ezt a listát. Ezek a sci-fi sorozatok, az elborult Black Mirrortól kezdve a feszültséggel teli Alice Határországbanig, a műfaj határain belül játszódnak és játszanak az agyaddal - és mindegyik abszolút megéri az idődet.

#10

76 Valós halál  (2018)

(6) (5)

akció | dráma | sci-fi | thriller

Netflix

A történet a jövőben játszódik, amikor az emberiség képessé vált az emberi tudat digitális tárolására. Minden ember gerincében beépítve ott van az a szerkezet, amely a... több»

A Valós halált Laeta Kalogridis készítette a Netflix számára. A műsor Richard Morgan ugyanezen a néven ismert regényén alapul. A sorozat a cyberpunk, sci-fi, akcióthriller és bűnügyi dráma műfajokba tartozik. A tíz részből álló első évad 2018. február 2-án jelent meg a Netflixen. 2018. július 27-én bejelentették, hogy a sorozatot megújították egy 8 epizódból álló második évadra, amely 2020. február 27-én jelent meg. Magyarországon a sorozat magyar felirattal és szinkronos változatban is megjelent. Habár a műsor többségében pozitív kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes oldalon 65 százalékon áll. Akadtak olyan kritikák is, amelyek túl erőszakosnak tartották, illetve volt olyan is, aki a nem túl eredeti témát is kritizálta. A magyar VOX mozimagazin a Szárnyas fejvadász, a Mátrix és a Westworld keverékeként írta le a sorozatot.
#9

74 A gyilkos eső  (2018)

(9) (3)

dráma | sci-fi | thriller

Netflix

Miután egy gyilkos vírus kiirtja az emberiség döntő részét, két fiatal testvér elindul, hogy menedéket találjon a tébolyodott világban. A sorozat utolsó, 3. évada 2020... több»

A dán sorozat címe arra a vírusra utal, amelyet egy halálos esőzés hordozott, és amely Skandinávia lakosságának nagy részét kiirtotta. Hat évvel később két testvérpár előbújik a bunkerből, és egy posztapokaliptikus pusztaságba lépnek, ahol csatlakoznak a túlélők egy csapatához, akik elindulnak, hogy biztonságot találjanak. De még akkor is, amikor a tragédia nyomán megpróbálják újra felfedezni emberi mivoltukat, a vírus újbóli megjelenésének állandó fenyegetése leselkedik rájuk minden alkalommal, amikor egy felhő elvonul a fejük felett.
#8

akció | thriller

Netflix

Boldog vagy? Ezzel a kérdéssel Zoa és négy másik vonzó, a közösségi oldalakon nagyon aktív fiatal meghívást kap a történelem legexkluzívabb partijára egy titkos szigetre,... több»

Ha a Fyre Fest megtanított minket valamire, akkor az az, hogy az Instagram-értékű partik ritkán olyan menők, mint amilyennek kívülről látszanak. A Welcome to Eden, egy lendületes spanyol nyelvű sci-fi thriller, ezt a koncepciót viszi tovább. A sorozat egy kis csapat influencer körül forog, akiket meghívnak egy exkluzív partira egy távoli szigetre, majd másnap reggel arra ébrednek, hogy a többi vendég elment, és egyedül maradtak az Éden nevű kommunában. Anélkül, hogy túl sok csavart és fordulatot elrontanánk a sorozatból, csak annyit mondunk, hogy a kommunát egy baljós szekta vezeti, amelyet olyan emberek alkotnak, akik azt állítják, hogy a világ szétesőben van az ő paradicsomi verziójukon kívül. 
#7

83 Love, Death & Robots  (2019)

(8) (2)

animáció | fantasy | horror | rövidfilm | sci-fi | vígjáték

Netflix

Az antológiasorozat egymástól teljesen különálló epizódjai kivétel nélkül a halál, a szeretet, meg persze a robotok témájával foglalkoznak, és mindezt sci-fi, fantasy és... több»

Az animációs stílusok széles skáláját felvonultató Love, Death & Robots igazán egyedi élményt nyújt. Az animációs rövidfilmekből álló antológiagyűjteményt a Deadpool rendezője, Tim Miller készítette, és David Fincher volt a producere. A cím a sorozat három központi témájára utal, de az egyes történetek műfaji és hangvételbeli skálán mozognak. Egy olyan epizód, mint az 1. évad "Alternatív történetek" című bolondos történelmi fantasy epizódja megnevettet, míg a 3. évad "Jibaro" című epizódjának mérgező románca a lelket is kirázza belőlünk. És mivel minden egyes rész körülbelül 20 perces, gyorsan és könnyen nézhető.
#6

84 Elveszve az űrben  (2018)

(5) (5)

családi | dráma | kaland | misztikus | sci-fi

Netflix

2046-ot írunk, amikor a kolonizáló Anyahajót váratlanul megtámadják. A kényszerleszállást követően pedig utasai egy addig teljesen ismeretlen és felfedezetlen bolygón... több»

Milyen sci-fi lista lenne ez egy űrben játszódó sorozat nélkül? A Lost in Space az 1965-ös azonos című klasszikus sorozat újragondolása, amely 2046-ban játszódik, és a Robinson családot követi, akik egy titokzatos bolygón lezuhantak és ott ragadtak. Az intergalaktikus ismeretlen mélyén a családnak meg kell találnia a módját, hogyan menthetik ki egymást a számos leselkedő veszélyből, miközben megpróbálnak visszatérni a küldetésükhöz. A lenyűgöző űrbéli látványvilággal megalapozott sorozat a karakterekre és kapcsolataikra összpontosít. Ez egy klasszikus sci-fi kaland, amelyet a modern kor számára frissítettek fel.
#5

89 Alice Határországban  (2020)

(9) (4)

fantasy | sci-fi | thriller

Netflix

Arisu, Karube és Segawa unják jelenlegi életüket, mindannyian több izgalomra vágynak. A tűzijáték ünnepén teljesül a kívánságuk, egy párhuzamos világban találják magukat,... több»

Ez a japán thriller az azonos című manga adaptációja, amely Arisut (Kento Yamazaki), egy videojáték-fanatikust követi, aki Tokió egy alternatív és látszólag elhagyatott változatában reked. Kénytelen élet-halál játékokat játszani, és útközben szövetségre lép Usagival (Tao Tsuchiya), egy hegymászóval, aki egyedül versenyez a játékokban. Együtt harcolnak az életükért, miközben megfejtik a rejtélyt, hogyan kerültek oda. Az Alice in Borderland a sci-fi és a disztópikus túlélési elemek peremvidéki keverékét hozza létre, de ami igazán különlegessé teszi, az az, ahogyan hétköznapi főszereplőiből hősöket csinál.
#4

87 Sötétség  (2017)

(29) (4)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

A sötétség nem egyszerre tárul fel. A Baran bo Odar és Jantje Friese által készített német sorozat egy fiktív kisvárosban játszódik, amely egy generációkon átívelő összeesküvés középpontjában áll és négy helyi családot köt össze. Az igazságra lassan kezd fény derülni, miután egy gyermek eltűnik, és történetesen az igazsághoz egy féregjárat és egy csomó időutazás is hozzátartozik. Ne várd, hogy a kísérteties és összetett Dark elkapkodja a rejtély magját, de ha hajlandó vagy végigcsinálni az utat, akkor minden pillanatát megéri.
#3

68 A mániákus  (2018)

(3)

dráma | sci-fi | vígjáték

Netflix

Két vadidegen egyszerre vesz részt egy gyógyszerkísérletben, amely mellékhatások nélkül oldaná meg életük nagy problémáit, ám a dolgok mégsem úgy történnek, ahogy azt... több»

Emma Stone és Jonah Hill a főszereplői ennek a Patrick Somerville által készített agymenéses limitált sorozatnak, amely két idegenről szól, akik New York City egy retro-futurisztikus változatában élnek. Akkor találkoznak, amikor jelentkeznek egy különös gyógyszerkísérletre. Mindkettőjüknek megvan a maga oka arra, hogy belevágjanak a kezelésbe, amely a tudósok állítása szerint meggyógyíthatja megtört elméjüket, mivel arra kényszeríti őket, hogy szembenézzenek a traumáikkal és a boldogság útjában álló blokkokkal. Vad tudatalatti utazásokra indulnak, amelyek során teljesen más emberekké válnak, miközben különféle, a műfajt meghazudtoló helyzetekbe kerülnek (például egy 1940-es évekbeli szeánszra és egy emlékezetes jelenetre, amelyben egy maki is szerepel). 
#2

90 Fekete tükör  (2011)

(61) (11)

dráma | politikai | sci-fi | szatíra | thriller

Netflix

A Fekete tükör egy antológia sorozat, vagyis a részek nem függenek szorosan össze. Az alkotók az élet és a technológia sötét oldalát igyekeznek bemutatni. több»

Egyszerűen nem lenne sci-fi műsorok listája Charlie Brooker antológiája nélkül, amely mélyen belemerül az egyre inkább online létezésünkből fakadó paranoiába. Az összes epizód olyan világokban játszódik, amelyek hasonlítanak a miénkhez, de valamilyen hátborzongató csavarral - és mindegyik a technológia egyre növekvő befolyása körüli nyugtalanságot járja körül. Minden egyes óra teljesen önállóan is megállja a helyét. Noha egyesek hasonló témákkal foglalkoznak - a "The Entire History of You" és a "Crocodile" egyaránt az emlékezet kényes fogalmával játszik, míg a "Striking Vipers" és a "USS Callister" a virtuális valóság hatását vizsgálja -, minden epizód elkülönül az előtte lévőktől.  
#1

91 Stranger Things  (2016)

(93) (35)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

Netflix

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, ami felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka lakosainak... több»

A Stranger Things tökéletes néznivaló a sci-fi rajongóknak, a sci-fi kíváncsiaknak és mindenkinek a kettő között. Matt és Ross Duffer sorozata megidézi a 80-as évek tipikus coming-of-age-feelingjét, és egy kisvárosban élő gyerekcsoportot követ, akiknek az élete örökre megváltozik, miután barátjuk hirtelen eltűnik. Természetfeletti lényekre, alternatív dimenziókra és kormányzati összeesküvésekre bukkannak. Legalábbis így kezdődik - a sorozat hatalmas hálót sző, miközben évadról évadra növeli a tétet, és a horror és a sci-fi keveredik a mindennapi tini-drámával. Gyere az érdekes természetfeletti dolgok miatt, maradj a sorozat fiatal szereplői közötti bájos kapcsolatok miatt.