A hazai mozikba is megérkezett Clint Eastwood sikervárományos, valós eseményeken alapuló drámája, a Richard Jewell balladája. A közelgő bemutató kapcsán cikkünkben mindent egy helyre gyűjtöttünk, amit érdemes tudnod a filmől!

Richard Jewell több száz ember életét mentette meg, miközben a sajátját kockáztatta. Hős lett belőle, egy ország ünnepelte. Egy darabig. Nem sokkal később már az első számú közellenségként tekintett rá Amerika két legnagyobb hatalma: az igazságszolgáltatás és a sajtó.
Az átlagos kis biztonsági őr (Paul Walter Hauser), aki a szíve mélyén mindig zsaru szeretett volna lenni, az Atlantai Olimpián teljesített szolgálatot, amikor egy magára hagyott hátizsákot fedezett fel. A helyén volt az esze és a szíve, ezért sikerült idejében kiüríteni a környéket. Állítólag.
Az FBI azonban úgy gondolja, ő lehetett az elkövető, aki a saját hírnévért kockáztatta sok ember életét. A naiv, jó szándékú férfi és egy karrierje mélypontján lévő ügyvéd (Sam Rockwell) összefog, hogy bebizonyítsa az igazát. Dávid harcba száll Góliát ellen…
Clint Eastwood, a 4 Oscar-díjjal elismert színész- és rendezőlegenda ismét egy megtörtént eset alapján, sok nagyszerű színész segítségével készítette el mindvégig feszült hangulatú, hátborzongató igazságokat feltáró filmjét: témája egy olyan bűnügy, amelynek a megoldása máig kétséges.

A produkciót Billy Ray és Marie Brenner forgatókönyve alapján Clint Eastwood rendezte (Gran Torino, Millió dolláros bébi), míg a főbb szerepeket Olivia Wilde, Kathy Bates, Sam Rockwell, Jon Hamm, Paul Walter Hauser, Ian Gomez és Kendrick Cross alakítják.

Íme tehát 9 tény a premierfilmről, amit valószínűleg nem tudtál:

  • Ez Jon Hamm és Clint Eastwood második közös filmje a 2000-ben bemutatott Űrcowboyok után.
  • A film számos jelenetét (a koncerteket, a bombajeleneteket) a megtörtént események eredeti helyszínén, az atlantai olimpiai parkban vették fel.
  • A Richard Jewell balladáját már az országos premierje előtt komoly bírálatok érték a feministák részéről amiatt, hogy a filmben szereplő újságírónő (Olivia Wilde) információért lefekszik egy FBI nyomozóval. A színésznő azonnal a produkció védelmére kelt, és azt nyilatkozta, hogy a feminizmusra nem szabad erotikamentes dologként tekinteni, valamit azt is hozzátette, hogy az emberek attól még dolgozhatnak keményen és lehetnek kötelességtudóak, hogy lefekszenek egymással.
  • A Richard Jewell balladáját az Amerikai Filmintézet beválogatta 2019. legjobb 10 filmje közé.
  • A valós eseményeket feldolgozó film története Marie Brenner 1997-es, a Vanity Fairben megjelent Amerikai rémálom: Richard Jewell balladája ("American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell") című cikkén alapszik.
  • A film forgatása 2019. június 24-én kezdődött meg Atlantában.
  • A filmtervet már 2014 februárjában elkezdték fejleszteni. Az eredeti felállás szerint Jewellt Jonah Hill, míg ügyvédjét Leonardo DiCaprio alakította volna, míg a renDezői szék legfőbb esélyese Paul Greengrass volt, akivel a stúdió meg is kezdte a tárgyalásokat. Ezt követően évekig alig lehetett hallani a produkcióról, mígnem 2019. májusában a Warner megszerezte a megfilmesítési jogokat a 20th Century Foxtól. Nagyjából ezzel egy időben derült ki, hogy a renDezést Clint Eastwood vállalta el.
  • A Richard Jewell balladája világpremierje 2019. november 20-án volt az AFI Fest-en.
  • A filmet kimondottan pozitívan fogadták a kritikusok. A Richard Jewell balladája jelenleg 88 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. december).

Hazai premierdátum: 2020.01.23.

A film előzetesét idelent tudjátok megnézni: