Szárnyas Fejvadász – Ridley Scott ezt a megdöbbentő elméletet adta a film lezárására

Szárnyas fejvadász számos olyan pillanattal rendelkezik, amely nem tűnik csak úgy el, mint könnycseppek az esőben, a mai napig a sci-fi filmek egyik legmeghatározóbb darabja, amely bőven szolgáltat témát a műfaj rajongóinak.

Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című regénye alapján készült filmet maga a kötet szerzője nem igazán kedvelte, talán ez a fajta szimpátia kölcsönös is lehetett a rendező, Ridley Scott részéről, aki később elárulta, hogy képtelen volt elolvasni a könyvet.

A történet valóban nem egy könnyen emészthető, ráadásul több olyan nehezen felfejthető utalást is tartalmaz, amelybe talán a legelszántabb rajongóknak is beletörik a bicskája. Nézzünk is egy ilyet, amely csakis a rendezői változatban fedezhető fel. Az egyik ilyen hozzáadott jelenetben a főszereplő, Deckard (Harrison Ford), egy pillanatra elbóbiskol, és egy egyszarvúról álmodik. A film zárójelenetében pedig mielőtt beszáll a liftbe egy origami unikornist talál a lakása előtt, amelyet az ő megölésére küldött Gaff (Edward James Olmos) hagyott ott.

Ridley Scott szándékosan rejtette el ezt a metaforát a sztoriban, amely arra kíván utalni, hogy maga Deckard is hasonló replikáns, mint amilyeneket korábban Szárnyas Fejvadászként üldözött. Az álomszerű kép az egyszarvúról tehát egy beültetett gondolat Deckard agyában, amely feltételezhetően szerepel az aktájában, és amelyet Gaff is olvashatott, mikor elvállalta az ügyet, és talán azért is kegyelmezett meg Deckardnak és Rachaelnek (Sean Young), hogy replikánsokként emberi életet élhessenek.

Két Oscar- és egy Golden Globe-díj jelölés, három BAFTA-díj, amelyet a film zsebre vágott 1982-ben. 2017-ben pedig Ryan Goslinggal a főszerepben elkészült a Szárnyas fejvadász 2049, amely méltó folytatása az eredeti résznek.

sci-fi | thriller

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a... több»