Nálunk nolenitáknál, kötelező ünnepként szerepelt a Mester háborús eposzának megtekintése. Féltem, mert a közel 90 perces játékidő nem tűnt soknak, de ez nem tántoríthatott el bennünket.
Nos, amit kaptunk azt nem tettük zsebre, bár bevallom nem néztem utána minden történelmi részlet hitelességének. A film előtt a Legsötétebb óra c. film előzetesében Sir Winston Leonard Spencer Churchill és a kimentés utáni beszédét mondja, melyet aztán a film végén is hallottunk újra, de ekkor már szavait olyan pátosz lengi be, ami könnyfakasztó volt. Na, ennyit a keretes szerkezetről.
A filmben nincs egy felesleges képkocka sem, mégis gyakran szinte rezignált állóképpé merevedik a látvány. Hol a végeláthatatlan horizont hol pedig olyan közelik vannak, hogy szinte pislog az ember, nehogy tenger víz kerüljön a szemébe vagy homok. A kietlen tengerpart, a kevés párbeszéd, a gondosan választott színészek, mind mind szinte kockáról kockára építkeznek, amíg a néző fel nem fedezi, hogy majdnem ugyanezt már látta. Újra és újra csak hol a vízből, hol a szárazföldről, hol a levegőből. A szereplők, térben és időben ilyen összekapcsolása merőben szokatlan egy háborús filmtől, és az újdonság varázsát megfejeli a rendező és a zeneszerző (az öreg Hans) zsenialitása.
Sok tekintetben emberi a film és engedi láttatni a makrokozmoszban senyvedő mikrokozmoszt.
Nolan megint megcsinálta... megint....
Nálunk nolenitáknál, kötelező ünnepként szerepelt a Mester háborús eposzának megtekintése. Féltem, mert a közel 90 perces játékidő nem tűnt soknak, de ez nem tántoríthatott el bennünket. Nos, amit kaptunk azt nem tettük zsebre, bár bevallom nem néztem utána minden történelmi részlet hitelességének. A film előtt a Legsötétebb óra c. film előzetesében Sir Winston Leonard Spencer Churchill és a kimentés utáni beszédét mondja, melyet aztán a film végén is hallottunk újra, de ekkor már szavait olyan pátosz lengi be, ami könnyfakasztó volt. Na, ennyit a keretes szerkezetről. A filmben nincs egy felesleges képkocka sem, mégis gyakran szinte rezignált állóképpé merevedik a látvány. Hol a végeláthatatlan horizont hol pedig olyan közelik vannak, hogy szinte pislog az ember, nehogy tenger víz kerüljön a szemébe vagy homok. A kietlen tengerpart, a kevés párbeszéd, a gondosan választott színészek, mind mind szinte kockáról kockára építkeznek, amíg a néző fel nem fedezi, hogy majdnem ugyanezt már látta. Újra és újra csak hol a vízből, hol a szárazföldről, hol a levegőből. A szereplők, térben és időben ilyen összekapcsolása merőben szokatlan egy háborús filmtől, és az újdonság varázsát megfejeli a rendező és a zeneszerző (az öreg Hans) zsenialitása. Sok tekintetben emberi a film és engedi láttatni a makrokozmoszban senyvedő mikrokozmoszt. Nolan megint megcsinálta... megint....