Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%
Filmadatlap
 
26
Szereplők
25
Vélemények
8
Képek
1
Videók

Érdekességek: Annie Hall (1977)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 39 200 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az Annie Hall-nak köszönheti Woody Allen első (és eddigi utolsó) Legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj jelölését.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az eredeti tervek szerint a főhős, Alvy látomásszerű álomképeket látott volna időről időre. A tervek között szerepelt egy utazás a náci Németországba, az édenkertbe, de egy szürreláli kosárlabdmeccs is szóba került a New York Knicks és ismert filozófusok, többek között Nietzsche és Kierkegaard között.

(ps)
 

Az egyik kimaradt jelentben Alvy és Annie egy gyilkosság zemtnújává válik, ezt követően a páros izgalmas nyomozásba kezdett volna. Az ötletet végül nem a kukában landolt, ez lett a Rejtélyes manhattani haláleset című film alapja, amiben Woody Allen és Diane Keaton újra egy párt alkotnak.

(ps)
 

Az eredeti tervek szerint a film címe Anhedonia let volna, amely egy mentális rendellenesség. Az anhedoniában szenvedők képtelenek boldogságot érezni. A studio hamar ráébredt, hogy nehéz lesz a filmet ezzel a cmmel népszerűsíteni, éppen ezért újságrókat béreltek fel, akik országszerte cikkeket jelentettek meg az anhedóniáról. “Anhedónia tombol New Yorkban,” ilyen, és más ehhez hasonló cikkek jelentek meg amerikában. A kampány mindösszesen egymillió dollárt emésztett fel, ám végül a Woody megváltoztatt a film címét.

(ps)
 

Bár a legtöbb kimaradt jelenetet Woody nagyon sajnálta, az egyiktől nagy örömmel szabadult meg, olyannyira, hogy New York egyik csatornájába hajította a vonatkozó szövegkönyvet. Ebben a jelenetben Alvy Annie után epült volna szerelmet vallani.

(ps)
 

Annie Hall ruháit Diane Keaton szolgáltatta, hiszen a színésznő eleve így öltözködött akkoriban. A film stylist-ja nem volt elragadtatva attól, hogy egy főszereplő nő férfi ruhákban (kalap, nyakkendő, mellény stb.) jelenik meg, de végül ő maradt alul a vitákban. Még szerencse, ugyanis a film meghatározt a hetvenes évek végének női divatát.

(ps)
 

Az eredeti forgatókönyv szerint a film játékideje meghaladta volna a három órát. Bár több jelenetet le sem forgattak, az első vágás után még mindig ötven perccel volt hosszabb a film, mint a végleges változat. A sok kurtítás cseppet sem volt Woody ínyére.

(ps)
 

A rajongók és a kritikusok elismerésének ellenére Woody Allen elégedetlen volt a filmmel, ugyanis szerinte túl sok jelenet maradt ki a műből, ami így csupán a két főszereplő szerelmi viszonyának bemutatásár korlátozódik.

(ps)
 

A helyszíntől függően változik a látványvilág.

(mamiéstöti2)
 

A pszichiáteres duplajelenetben nem megosztott képernyőt látunk, hanem egy szoba be van rendezve két részben és egy vékony fal van közéjük húzva.

(mamiéstöti2)
 

A főcím és a stáblista alatt nem szól zene, ami Ingrid Bergman hatása.

(mamiéstöti2)
 

A rendező összejött a forgatáson Stacey Nelkin-nel.

(mamiéstöti2)
 

Sok jelenet kimaradt a filmből, pl amikor egy közlekedési lámpa utasította volna Alvy-t, hogy szerezze vissza Annie-t(később bekerült az L.A. story-ba).

(mamiéstöti2)
 

Amikor Rob a kocsiban a fejére rakja kapucniját és azon egy zöld szemvédő van, nem szándékos volt, de végül benne hagyták a filmben.

(mamiéstöti2)
 

Annie születési helye, ami Chippewa Falls, az Woody Allen egyik volt barátnőjének születési helye volt (nem Diane Keatoné).

(mamiéstöti2)
 

A filmben látható hullámvasút alatt álló ház valójában is létezett, de 2000-ben lebontották.

(mamiéstöti2)
 

Diane Keaton saját bevallása szerint a kedvenc szerepe.

(mamiéstöti2)
 

A filmben a táblára felírt dátum december 1, ami Woody Allen születésnapja.

(mamiéstöti2)
 

Woody Allen és Diane Keaton egy időben jártak egymással.

(mamiéstöti2)
 

Woody Allen sokban megegyezik az általa játszott karakter tulajdonságaival.

(mamiéstöti2)
 

Az eredeti gyilkossági szál ötletéből készült el később a Rejtélyes Manhattani haláleset című film.

(mamiéstöti2)
 

A film eredetileg egy gyilkosság felderítéséről szólt volna és ezzel párhuzamosan futott volna a szerelmi szál.

(mamiéstöti2)
 

Amikor Alvy Singer kokainnak nézett fehér porba tüsszent és nagy nevetésbe megy át a jelenet, nem volt benne a forgatókönyvbe.

(mamiéstöti2)
 

Az "AFI 100 év" elnevezésű program részeként az Amerikai Filmintézet összeàllított 2000. elején egy listàt, (AFI's 100 Years…100 Laughs), amely minden idők 100 leghumorosabb filmjét àllítja rangsorba. A jelöltek között volt pl. bohózat komédia, akció-vígjáték, paródia, romantikus vígjáték, szatíra, fekete komédia, zenés vígjàték, stb. Jelen film a 4. helyen végzett a TOP 100-ban.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 35. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

Az Annie Hall óriási bevételt jelentett a film készítőinek. Mindössze 4 millió dollárból valósult meg, ám a bevételek 39 millióra rúgtak.

(Bogi87)
 

A pszichiáteres dupla jelenet résznél a néző nem egy osztott képernyőt lát, hanem a film alkotói valóban felosztották a szobát két egyenlő részre és egy vékony fallal oldották meg az elválasztást.

(Bogi87)
 

Ingmar Bergman hatása egyértelműen érződik a filmen, hiszen se a stáblista, se a főcím alatt nincs zene. Egyébként maga a film is meglehetősen kevés zenét tartalmaz.

(Bogi87)
 

A ház, ami a filmben a hullámvasút alatt található, a való életben is létezett, Kensington Hotel volt a neve és Coney Islanden volt megtalálható. A hullámvasút neve pedig Villámcsapás volt. Sajnos 2000-ben mind a házat, mind a hullámvasutat lebontották.

(Bogi87)
 

Alvy sosem mondja Annie-nak, hogy szereti. A legközelebb ehhez akor kerül, amikor azt mondja, a szerelem nem elég jó szó arra, hogy leírja, hogyan érez.

(SódóGA)
 

A film munkacíme Anhedonia volt, jelentése: boldogságra képtelen. A United Artists hosszasan győzködte a rendezőt arról, hogy változtassa meg a film címét, mert nem akartak egy külön kampányt fordítani arra, hogy megmagyarázzák a közönségnek a szót. Woody Allen végül a film premierje előtt 3 héttel hajlandó volt a fő karakterről elnevezni a filmet. Egyéb címötletei is voltak, mint a "Zsidónak kell lennie", a "A Vágy hullámvasútja", illetve az "Én és a gojom".

(SódóGA)
 

A maga 93 percével ez a második legrövidebb film, amely Oscar-díjat nyert.

(SódóGA)
 

Diane Keaton öltözékei, amelyek a film sikere után hatalmas divatot teremtettek valójában a színésznő ruhái.

(SódóGA)
 

A járókelő a filmben, akire Alvy azt a megjegyzést teszi, hogy a Truman Capote-hasonmásverseny nyertese, valójában Truman Capote, csak nem került fel a stáblistára.

(SódóGA)
 

Diane Keaton igazi neve Diane Hall, a beceneve pedig Annie.

(SódóGA)