Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeállított egy listát, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotását. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgálták a gyűjteményt, ismét megválasztották a legjobbakat. Jelen film a 30. helyen áll ezen a listán.
A film bevétele 83 471 511 dollár volt.
Roger Ebert neves filmkritikus a filmet a lehetséges 4 csillagból 4 csillagra értékelte. A rottent. nevű kritikaösszegző oldalon a film 97%-os 76 pozitív és 2 negatívabb jellegű kritikával.
A filmből 2001-ben megjelentettek egy hosszabb rendezői változatot.
Mint már említették előttem, a forgatás nem ment zökkenő mentesen. Martin Sheen pl. szívrohamot kapott.
Francis Ford Coppola annyira hitt a filmjében, hogy több millió dollárt fektetett bele a saját pénzéből, amikor már messze meghaladták a büdzsét. Annyira eladósodott, hogy éveken keresztül kellett bérért dolgoznia más projektekben, hogy rendezze az anyagi helyzetét.
Amikor Francis Ford Coppola főszereplőt választott Williard kapitány szerepére, Al Pacino azzal utasította vissza, hogy: „Francis, elmondom neked, hogy menne ez. Te fenn ülnél a helikopterben, utasítgatva engem, mit csináljak, én meg lenn szenvedhetek a mocsárban 5 hónapon át”. A forgatás végül 16 hónapig tartott.
A filmben nincs főcím, így a szabályokkal ellenkezett volna, hogy engedélyezzék a levédetését. Hogy a mű címe mégis megjelenjen valahol, a filmben van egy graffiti: "Our motto: Apocalypse Now". Ezzel sikerült elintézni a szerzői jogi nehézségeket.
A rendező kiadta előzetes feladatként, hogy Marlon Brando készüljön fel Joseph Condrad "A sötétség szíve" című könyvéből, hiszen az a történet alapja. Majd azzal szembesült a forgatás napján, hogy a színész (hiába kapott egy millió dollár előleget) ezt nem tette meg, nem tudja a szövegét, részeg és elképesztően meg is hízott, pedig a szerepe szerint egy magas, sovány embert kellene alakítania. Úgyhogy kénytelenek voltak változtatni a kamerabeállításokon, hogy csalhassanak Brando testfelépítésével.
Francis Ford Coppola három éven át szerkesztette a nyersanyagot. Amikor a végső vágáson dolgozott, egyértelművé vált, hogy utószinkronizálni kell Martin Sheen több jelenetét, amiben testvére, Joe Estevez segédkezett, akinek neve ennek ellenére nem szerepelt a stáblistán.
A jelent, amikor Williard kapitány egyedül van a hotelszobájában, nem szerepelt a forgatókönyvben. Martin Sheen azt mondta a forgatócsoportnak, hogy csak hagyják forogni a kamerát. A színész annyira részeg volt, hogy beleütött a üvegből készült tükörbe, amivel megvágta magát, majd sírt és megpróbálta megtámadni a rendezőt. A csapatot annyira sokkolta ez a jelenet, hogy abba akarták hagyni a felvételt, de Francis Ford Coppola arra utasította őket, hogy ne állítsák le a kamerákat.