Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
92
Filmadatlap
 
34
Szereplők
23
Vélemények
27
Képek
4
Videók

Érdekességek: Apokalipszis most (1979)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 83 471 511 dollár volt (imdb.com).

 

62 ember hal meg a filmben.

(Norbi)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 97%-os értékelést kapott 78 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes TOP 100 akció-, és kalandfilm kategória listájának 24.helyén áll.

(Bogi87)
 

A 5. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1979-ben.

(dulkap)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

Laurence Fishburne még csak 15 éves volt a film forgatásakor.

(wintermat)
 

R. Lee Ermey pilótát játszott a filmben, és ő valóban részt vett annak idején a háborúban.

(wintermat)
 

Carmine Coppola, Francis Ford Coppola édesapja szerezte a film zenéjét

(wintermat)
 

Az Apokalipszis most című film nyers felvételei összesen kb. 230 órát tesznek ki.

(Bogi87)
 

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeàllított egy listàt, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotàsàt. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgàltàk a gyűjteményt, ismét megvàlasztottàk a legjobbakat. Jelen film a 30. helyen àll ezen a listàban.

(Bogi87)
 

A film bevétele 83,471,511 dollár lett.

(citizenfour99)
 

Roger Ebert neves filmkritikus a filmet a lehetséges 4 csillagból 4 csillagra értékelte. A rottent. nevű kritikaösszegző oldalon a film 97%-os 76 pozitív és 2 negatívabb jellegű kritikával.

(citizenfour99)
 

A filmből 2001-ben megjelentettek egy hosszabb rendezői változatot.

(citizenfour99)
 

Mint már említették előttem, a forgatás nem ment zökkenő mentesen. Martin Sheen pl. szívrohamot kapott.

(citizenfour99)
 

A film Joseph Conrad A sötétség mélyén című kisregénye alapján készült.

(citizenfour99)
 

Francis Ford Coppola annyira hitt a filmjében, hogy több millió dollárt fektetett bele a saját pénzéből, amikor már messze meghaladták a büdzsét. Annyira eladósodott, hogy éveken keresztül kellett bérért dolgoznia más projektekben, hogy rendezze az anyagi helyzetét.

(SódóGA)
 

Amikor Francis Ford Coppola főszereplőt választott Williard kapitány szerepére, Al Pacino azzal utasította vissza, hogy: „Francis, elmondom neked, hogy menne ez. Te fenn ülnél a helikopterben, utasítgatva engem, mit csináljak, én meg lenn szenvedhetek a mocsárban 5 hónapon át”. A forgatás végül 16 hónapig tartott.

(SódóGA)
 

A filmben nincs főcím, így a szabályokkal ellenkezett volna, hogy engedélyezzék a levédetését. Hogy a mű címe mégis megjelenjen valahol, a filmben van egy graffiti: "Our motto: Apocalypse Now". Ezzel sikerült elintézni a szerzői jogi nehézségeket.

(SódóGA)
 

A rendező kiadta előzetes feladatként, hogy Marlon Brando készüljön fel Joseph Condrad "A sötétség szíve" című könyvéből, hiszen az a történet alapja. Majd azzal szembesült a forgatás napján, hogy a színész (hiába kapott egy millió dollár előleget) ezt nem tette meg, nem tudja a szövegét, részeg és elképesztően meg is hízott, pedig a szerepe szerint egy magas, sovány embert kellene alakítania. Úgyhogy kénytelenek voltak változtatni a kamerabeállításokon, hogy csalhassanak Brando testfelépítésével.

(SódóGA)
 

Francis Ford Coppola három éven át szerkesztette a nyersanyagot. Amikor a végső vágáson dolgozott, egyértelművé vált, hogy utószinkronizálni kell Martin Sheen több jelenetét, amiben testvére, Joe Estevez segédkezett, akinek neve ennek ellenére nem szerepelt a stáblistán.

(SódóGA)
 

A jelent, amikor Williard kapitány egyedül van a hotelszobájában, nem szerepelt a forgatókönyvben. Martin Sheen azt mondta a forgatócsoportnak, hogy csak hagyják forogni a kamerát. A színész annyira részeg volt, hogy beleütött a üvegből készült tükörbe, amivel megvágta magát, majd sírt és megpróbálta megtámadni a rendezőt. A csapatot annyira sokkolta ez a jelenet, hogy abba akarták hagyni a felvételt, de Francis Ford Coppola arra utasította őket, hogy ne állítsák le a kamerákat.

(SódóGA)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.