Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
1
Vélemények
3
Képek
1
Videók

 
Berto49   2019. 03. 16.

legújabb vélemény

Egy vonzó emberpár

Szerencsére nem „csöpögős” szerelmi történet egy olasz írópalántáról (Colin Farell) és egy mexikói pincérnőről (Salma Hayek). Nem véletlenül Camilla a neve a latin szépségnek, mert erről a keresztnévről óhatatlanul a „Kaméliás hölgy” főszereplője és sorsa jut a tapasztalt néző eszébe. A helyszín az Angyalok városa, Los Angeles, a múlt század harmincas éveiben. Sok témát felvet a film, például a rasszizmus, az előítéletesség, vagy az önértékelés problémáit. Néhány emlékezetes jelenet teszi még értékállóbbá, mint például az éjszakai hullámlovaglás képei, vagy a földrengés tragikus következményeinek a bemutatása. A két főszereplő személye jó választásnak bizonyult, mindketten remek alakítást nyújtottak. Cameo szerepben Donald Sutherland is megvillantja ragyogó tehetségét. Robert Towne a filmmel azt is bebizonyította, hogy nemcsak kitűnő forgatókönyveket tud írni (Kínai negyed, Az utolsó szolgálat), hanem a direktori székben is képes jól ellátni a feladatát. A film hatására a következő könyvtári kölcsönzésem a Fante-regény lesz.

Salma Hayek
Salma Hayek

A film összbevétele 742 614 dollár volt (imdb.com).

 

A filmben elhangzik Seress Rezső (1889–1968) világhírűvé lett „Szomorú vasárnap” című dalának Artie Shaw-féle jazzes, felgyorsított változata.

(Berto49)
 

A film irodalmi alapja John Fante (1909-1983) „Ask the Dust” (1939), magyar címén „Kérdezd az út porát” című regénye. Magyarul Illés Róbert fordításában csak 2007-ben jelent meg a Cartaphilus kiadásában.

(Berto49)