Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
32
Szereplők
17
Vélemények
23
Képek
10
Videók

Érdekességek: Az aszfalt királyai (2019)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 143 303 779 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 316 487 995 forintot termelt. A hazai mozik összesen 19 097 800 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Olasz, illetve amerikai autógyárak állnak egymással szemben. Ironikus módon II Henry Ford 1965-ben egy olasz nőt vett feleségül.

(AngelCass)
 

Miután a Ford meglépte, az ikonikus Ford autók egyszerre lépik át a célt. A következő évben a Ferrari első 3 dobogós helyén Ferrari állt, így egyszerre lépték át a célmezőt. Ezután bevált szokássá vált, hogy a management arra utasította a pilótákat, hogy egyszerre lépjék át a célt.

(AngelCass)
 

Ford 1944 és 2006 között besegített az Aston Martini gyártásába, így közvetetten James Bond autójának a készítésébe.

(AngelCass)
 

Noah Jupe, aki Ken Miles (Christian Bale) fiát alakítja, 2017 ben a Suburbiconban Matt Damon karakterének a fiát játszotta.

(AngelCass)
 

Carroll Shelby Heuer Carrera Calibre 18 karórát visel. Jacl Heuer, a Heuer óramárka feje mindig is rajongott a motorsportokért. A Carrera órakollekciót az 1963-as Pan Amerikai verseny ihlette.

(AngelCass)
 

1963-ban, mikor ötletelnek, elhangzik, hogy James Bond nem vezetett Fordot. 1965-ben a Tűzgolyóban, majd 1971-ben a Gyémántok az örökkévalóságnak című filmben Mustangot vezet.

(AngelCass)
 

A 24 órás Daytona-i verseny jeleneteit Kaliforniában, az Autoclub Speedway-ben vették fel.

(AngelCass)
 

Ken Miles fia, Peter a milliárdos II. William E. Connor antik autógyűjteményének a kurátora lett. A gyűjteménynek részi voltak a Daytonai verseny sportautói is.

(AngelCass)
 

Peter Miles gyerekszobájában látható egy Eric Broadley által tervezett Lolla 70 versenyautó makett.

(AngelCass)
 

A jelenetben, melyben Shelby megmutatja, milyen kemény is az autóversenyzés, és II Henry Ford elsírja magát, majd azt mondja, bárcsak láthatta volna az apja is, mire képesek az autói, nem első Henry Fordra, hanem Edsel Fordra gondolt.

(AngelCass)
 

Eredetileg már 2010-ben el akarták készíteni a filmet, de nem kaptak zöld utat a Foxtól .

(AngelCass)
 

Ford a megjelenés előtt elhatárolódott a filmtől, mert nem akart rossz Pr-t a II Henry Ford és Leo Beebe karakterábrázolások miatt.

(AngelCass)
 

Több mint 50 évvel a nagy verseny után a filmben ábrázolt Ford GT autók még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, ezért több vállalat is modern replikákat készít. A Michigani replikákat (RCR-ek) használták a forgatás során. Belül számos fejlesztést eszközöltek a biztonság és a könnyebb gyártás érdekében, de kívülről teljességgel megegyeznek az 1966-os Le Mansi autókkal.

(AngelCass)
 

A Le Mansi pálya 60-as évekbeli korszerű leképezéséhez 5 különböző helyen vették fel a versenyjeleneteket. Ez nagyban megnehezítette a munkálatokat, mert ahhoz, hogy folyamatosnak hasson a verseny, minden helyszín áthelyezésnél úgy kellet az autókat állítani, mintha 1 pályán zajlana az egész.

(AngelCass)
 

Christian Bale a nagy átalakulásokról is híres; ennek a szerepnek a kedvéért is több mint 70 fonttól (30 kg) kellet megszabadulnia. Matt Damon úgy nyilatkozott, hogy lenyűgözte a teljesítménye, mert 7 hónap alatt alig evett, hogy a sovány versenysofőrt alakíthassa.

(AngelCass)
 

Matt Damon és Chrsitian Bale egyetértett abban, hogy a legszórakoztatóbb jelenet a karaktereik közötti verekedés volt. Mivel már mindketten szerepeltek olyan produkcióban, ahol a verekedés koreográfiáját hetekig tanulták, felüdülés volt, hogy csak 20 percig tartott, és nem kellet halálosnak tűnnie.

(AngelCass)
 

Matt Damon azt nyilatkozta, hogy a legfontosabb indok arra, hogy elvállalja a szerepet, az volt, hogy végre Christian Bale-lel dolgozhat együtt.

(AngelCass)
 

Christian Bale a szerep kedvéért ellátogatott a Bondurant Nagyteljesítményű Autósiskolába. A vezetésen túl történeteket is hallott Ken Miles-ról, mert az iskola igazgatója barátja volt a versenyzőnek. Bale erre a szerepre is elhivatottan készült. Robert Nagle oktató, kaszkadőr koordinátor úgy nyilatkozott róla, hogy ő az egyik legjobb színész, akivel dolgozott.

(AngelCass)
 

Michael Mann Enzo Ferrari (2020) című filmjének főszerepét eredetileg Christian Bale alakította volna, azonban, mivel a színésznek vélhetően túl kevés ideje lett volna, hogy a kellő mértékben lefogyjon a szerepre, Mann végül Hugh Jackman mellett döntött.

(hp)
 

Lee Iacocca 94 éves korában, 2019. július 2-án, négy hónappal a film premierje előtt hunyt el.

(hp)
 

Dan Gurney-t a filmben vérszerinti fia, Alex Gurney alakítja.

(hp)
 

A film forgatása 2018. július 30-án kezdődött meg, és 67 napot vett igénybe. A stáb forgatott Kaliforniában, New Orleansban, Atlantában, Savannah-ban és a franciaországi Le Mans-ban is.

(hp)
 

Az aszfalt királyai főszerepeit az eredeti tervek szerint Tom Cruise és Brad Pitt alakította volna.

(hp)
 

A film világpremierje 2019. augusztus 30-án volt a Telluride Filmfesztiválon, melyet követően 2019. szeptember 9-én a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.

(hp)
 

A film első előzetesét az 2019-es NBA kosárlabdadöntő szünetében láthatták először a nézők 2019. június 2-án.

(hp)
 

A filmet kitörő lelkesedéssel fogadták a kritikusok. Az aszfalt királyai jelenleg is 89 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon (2019. október).

(hp)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.