Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
84
Filmadatlap
 
30
Szereplők
75
Vélemények
101
Képek
5
Videók

Érdekességek: Kincsem (2017)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 2 462 699 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 590 947 277 forintot termelt. A hazai mozik összesen 452 257 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Blaskovich Ernőnek a Reáltanoda utcában volt egy belvárosi háza, vagy inkább palotája, melynek istállójában elhelyezte Kincsemet is. Olyan nagy hírességek látogatták itt meg, mint a walesi herceg, illetve a spanyol király. A palotában lakott külön lakrészben egy Szabó Karolina nevű színésznő-tanonc is, aki bár 22 évvel fiatalabb volt Blaskovich Ernőnél, bizalmas kapcsolatot ápolt vele. Ezt a bizonyos kapcsolatot azonban titkolták a nyilvánosság előtt.

(Filmelemző)
 

Kincsem legelső versenyét 1876. július 21-én futotta Berlinben, utolsó győzelmét pedig 1879. október 21-én aratta Budapesten. A két időpont közt világhírűvé vált.

(Filmelemző)
 

A film egyik jelenetében Petrik Andrea színésznő Fluor Tomi Mizu c. dalát dúdolja.

(Mavil)
 

A filmmel ellentétben a valóságban Blaskovich Ernő egyáltalán nem volt a női szívek elrablójának nevezhető férfi, macsó típus.

(Mavil)
 

A filmben nem csupán egy, hanem összesen 6 különböző ló keltette életre Kincsemet.

(Mavil)
 

A Kincsem a magyar filmtörténet eddigi legnagyobb költségvetésű filmje.

(Mavil)
 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum máig nagy becsben őrzi Kincsem csontvázát.

(Mavil)
 

Igaz az, hogy Kincsem a kedvenc macskája nélkül nem volt hajlandó versenyezni, azonban a filmmel ellentétben a macskát nem Schultz-nak, hanem Csalogánynak hívták.

(Mavil)
 

Kincsem beceneve: Hungarian Wonder, azaz Magyar csoda.

(Mavil)
 

Kincsem élete során 54 versenyen vett részt, soha nem akadt legyőzője.

(Mavil)
 

A Kincsemben alkalmazott CGI-technika még magának, Herendi Gábornak is az újdonság erejével hatott. A városképeket például így alkották meg, a versenyeknél pedig csupán a lelátó egyhatod részét építették meg, a többit kénytelenek voltak a forgatás alatt elképzelni. A vágtázó jeleneteket pedig olykor kétszer vették fel, egyszer élőben, egyszer pedig greenbox előtt, galoppgéppel és műlófejjel.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmben 5-6 különböző ló alakította Kincsemet, s minden állat másban volt jó, az egyik futott, a másik szelíd volt és azonnal lefeküdt, amikor kellett, egy másikat pedig a tűz közelségéhez kellett hozzászoktatni. A lovaknak még külön "sminkesük" is volt, aki a Kincsemen található csillag alakú foltot felrajzolta a homlokukra.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Nagy Ervin olyannyira belejött a lovaglásba, hogy a forgatás után még a Nemzeti Vágtán is elindult.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A kosztümökkel Herendi Gábor steampunkos, wild westes világot szeretett volna megteremteni. Bárdosi Ibolya, jelmeztervező ügyesen ötvözte az extravagánsat a hagyományossal.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A filmbe tudatosan sok modern kitekintést belecsempésztek (Mizu dúdolás, táncjelenet). Lett volna egy olyan jelenet is, amiben Blaskovich Ernő moonwalkolt volna, de ezt már Herendi Gábor is kicsit túlzásnak érezte, így végül nem került bele a filmbe.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Bár Kincsem kanca volt a valóságban, lószakértők több jelenetben is észrevették, hogy csődör lovakkal vették fel a jelenetek egy részét.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Nagy Ervinnek majd 99 kilóról 91 kilóra kellett lefogynia a szerep kedvéért. Petrik Andreának pedig a dohányzásról kellett lemondania Klara szerepéért.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Petrik Andrea a forgatás előtt még egyszer sem ült lóháton, így be kellett fizetni egy két hónapos lovas tanfolyamra, hiszen karaktere gyermekkorától kezdve lovagolt, így hitelesnek kellett mutatnia a nyeregben.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Gyabronka József által alakított Hesp Róbert a valóságban is Kincsem trénere volt. 1887-ben, mindössze 39 nappal Kincsem halála után hunyt el.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Kincsem 54 futamából 54-et megnyert és ezzel felkerült a valaha élt versenylovak veretlenségi listájára (első helyre). Ezen a listán a magyarok másik híres versenylova, Overdose is sokáig szerepelt, 15. futamán azonban egy szerencsétlen rajt miatt megtört a veretlensége.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Kincsem 1879. október 21-én, Pesten versenyzett utoljára. Ezt követően tenyészkancaként működött tovább és 5 csikót nemzett (Budagyöngye, Ollyan Nincs, Talpra Magyar, Kincsőr, Kincs), akik közül többen versenylovakká váltak.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Kincsem a valóságban szintén holttversenyt futott Baden-Badenben. Ellenfele azonban a filmtől eltérően Hugo Henckel, osztrák gróf Prince Giles The First nevű lova volt. Az újrafutást állítólag maga Blaskovich kérte. A verseny utolsó szakaszában azonban egy kutya beszaladt a pályára, ami miatt Kincsem zsokéjának vissza kellett fognia a lovát. (a valóságban tehát szó sem volt előre megbeszélt vereségről).

(ArpiHajdu és Réci )
 

A film sok esetben eltér a valóságtól (Blaskovich Ernő jellemét, nőkhöz való viszonyát és a pénzzel való bánásmódját tekintve; Kincsem eredettörténetével kapcsolatban, valamint a kitalált szereplők esetében is). Kincsem legjobb barátja (a filmben Schulz, a macska néven emlegetik) azonban valóban létezett, egy Csalogány néven emlegetett nőstény macska volt, aki nélkül a híres versenyló nem volt hajlandó versenyezni. Történt egyszer Boulogne-sur-Merben, hogy a fekete-fehér cica elkóborolt Kincsem mellől, akkor egy egész istállószemélyzet őt kereste, mert a ló nyugtalanná vált szeretett barátja nélkül.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A Kincsem Felveszem a szárnyakat című betétdalát Rúzsa Magdi énekelte fel.

(hp)
 

A forgatás helyszínéül szolgáló bécsi Práter Európa legrégibb, eredeti formájában megőrzött lóversenypályája.

(hp)
 

A 72 napos forgatásból mindössze 17 nap volt, melyeken nem kellett állatokkal dolgoznia a stábnak.

(hp)
 

A filmben összesen 97 ló látható.

(hp)
 

A Baden-badeni futamot mindössze egyetlen nap alatt forgatták.

(hp)
 

A filmben 4500 korhű jelmezt használtak fel.

(hp)
 

A Filmalap 2 milliárd 78 millió forinttal támogatta a produkciót. Ezzel ez a film lett a Vajna-éra legdrágább produkciója.

(hp)
 

A film egyebek mellett a keszthelyi Festetics kastélyban és a bécsi Práterben forgatták.

(hp)
 

A forgatás 72 napig tartott. A rendező folyamatosan százhúsz-százötven fős stábbal dolgozott, de akadt olyan jelenet is, ami miatt egyszerre hatszáz ember tartózkodott a felvétel helyszínén.

(ps)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.