Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
85%

Út a szabadságba (2010)

The Way Back
Filmadatlap
 
29
Szereplők
7
Vélemények
14
Képek
1
Videók

Galéria (14)

Ed Harris

Videók (1)

 
Berto49   2019. 08. 26.

legújabb vélemény

0
Az emberfeletti megpróbáltatások filmje

Mindeddig azt gondoltam, hogy a „Sarkvidék” című filmben Mads Mikkelsen élte át a legnehezebb forgatást. Nagy tévedés, mert amit ennek a filmnek a szereplői kibírtak, az túlmegy az emberi képességek határain. Még nézni is fizikai gyötrelemmel járt. A legteljesebb elismerésem a színészeknek. Szörnyű, embertelen körülmények voltak a GULAG táboraiban, de ami a szökésük után következett, az ép ésszel fel nem fogható! Jogosnak tartom, hogy néhányan kétségbe is vonják Sławomir Rawicz (1915-2004) írásának hitelességét. Igazság ide, vagy oda, kegyetlenül látványos (mindkét jelzőt találónak érzem!) film született Peter Weir rendezésében. Van egy hasonló témájú könyv/film, a címe: „Ameddig a lábam bírja”, Josef Martin Bauer memoárja alapján készült, a filmváltozatot pedig Hardy Martins rendezte kilenc évvel korábban. Azt hitelesebbnek érzem. A film látványvilága erősen emlékeztet a National Geographic természetfilmjeire, ami nem véletlen, hiszen a National Geographic Films producerként részt vett a gyártásában. Végezetül egy nagyon szubjektív megjegyzés: Saoirse Ronan „üldöz” engem. A forgatáskor éppen 16 éves színésznő akaratlanul is mindig a szemem elé kerül. Igaz, hogy a „Lady Bird” esetén számítottam rá, de itt teljesen váratlanul bukkant fel, pedig aztán jól ellennék nélküle. Az az igazság, hogy Irena szerepében ő is jó volt.

 
HercegPeter   2018. 06. 10.

0

Az elején elmondott szöveggel kicsit lelőtték a poént. Így nem volt annyira izgalmas. Alapból nem volt meg benne az a bizonyos, megmagyarázhatatlan plusz, amit vártam tőle. Viszont ennek okát nem a színészekben kell keresni. Ők nagyon jók voltak és e... több»

 
mimi   2015. 04. 22.

0

Nem finomkodik, nem próbálja meg elleplezni azt, amit nem szívesen látunk. Mindent kegyetlenül megmutat, és nem úgy, ahogy azt Hollywood tenni szokta. Kifejezetten érdekes, hogy úgy ábrázolja a háborút, hogy egyetlen csatajelenetet sem látunk. Mégis emberéletek forognak kockán

 
Corazon.Donq   2015. 08. 16.

0

Bitang jó filmet kreáltak és itt semmi negatívumot nem tudnék mondani. Látványban szinte tökéletes és lélegzetelállító tud, lenni ez szerencsére nem megy a történet rovására sem.

 
Topicica   2016. 12. 07.

0

Mit bír ki az ember? És mi gyilkosabb: a fagy vagy a forróság? A vége egy kicsit kapkodós lett, ezért 4 csillag, de amúgy nagyon-nagyon jó film.

 
qwertz   2016. 01. 25.

0

Nem semmi volt ez a film. Ez egy igaz történet amúgy? Ha valaki tényleg lenyomta ezt, akkor az nagyon merész. Nem hiszem, hogy egy egyszerű ember különösebb felkészülés nélkül meg tudná-e csinálni. Pláne, ha előtte éhezett mint hadifogoly mondjuk.

 
Penge   2016. 01. 12.

0

Engem nagyon megmozgatott ez a film érzelmileg, hihetetlenül erős alakítások voltak benne nagyszerű színészektől. Jó volt Colin Farrellt egy ilyen drámai szerepben is látni végre. Egy szóval nagyon bejött az alapötlet is, a kivitelezés is.

A film összbevétele 20 348 249 dollár volt (imdb.com).

 

Van a filmnek egy magyar címváltozata is: "A hosszú menet ".

(Berto49)
 

Valkának van egy Lenin és egy Sztálin tetoválás a mellkasán. Ez akkoriban gyakori volt a bűnözők között, akik abban reménykedtek, hogy így nem lövik le őket, mivel tilos volt Lenin és Sztálin képeket megkárosítani.

(kázsé)
 

A BBC kiderítette, hogy , akin a történet alapul, sohasem szökött meg a gulágról, 1942-ben szabadon engedték.

(kázsé)
 

A film rendkívül sikeres memoárjain alapul.

(kázsé)
 

Valka egy ponton egy Sztálin parafrázist mond el: "a hála kutyáknak való".

(kázsé)