Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
76%
Filmadatlap
 
26
Szereplők
24
Vélemények
38
Képek
2
Videók

Érdekességek: Mennyei királyság (2005)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 211 652 051 dollár volt (imdb.com).

 

Ibelini Balian soha nem volt kovács.

(Artemisia )
 

A filmbéli Ibelini Godfrey karakterét Türoszi Vilmos érsekről mintázták, és sok helyen össze is mossák a 2 karaktert (pl. Türoszi Vilmos volt IV. Balduin tanítója, és ő fedezte fel a gyermek Balduin lepráját, nem Godfrey).

(Artemisia )
 

Ridley Scott azt állitja, hogy Leprás Balduin király a valóságban is viselt maszkot a betegsége miatt, azonban ezt a korabeli források nem támasztják alá.

(Artemisia )
 

A valóságban Guy de Lusignan, azaz Lusignani Guido (a filmben egyszerűen csak Guido) jóval fiatalabb volt a feleségénél, Szibilla jeruzsálemi királynőnél, míg a filmben az akkor 39 éves Marton Csokas szerepel Guidoként az akkor 25 éves Eva Green mellett.

(Artemisia )
 

Valójában Ibelini Balian Jeruzsálem ostroma idején jócskán 40 felett járt, míg a filmben Orlando Blum 28 évesen játszotta el a karakterét.

(Artemisia )
 

A forgatás során Eva Green és a filmbéli férjét, Guidot alakító Marton Csokas a valóságban is összejött.

(Artemisia )
 

A rendezői változatban IV. Balduin királyt Szibilla fia, V. Balduin követi a trónon. Azonban kiderül, hogy nagybátyjához hasonlóan ő is leprás, ezért anyja, Szibilla – megkímélve a rá váró szenvedésektől – megmérgezi őt.

(Artemisia )
 

A filmet 2 országban forgatták. A Jeruzsálemen kívül játszódó jeleneteket Spanyolországban, a jeruzsálemi jeleneteket szinte kivétel nélkül Marokkóban.

(Artemisia )
 

A rendezői változat 45 perccel hosszabb, mint a mozis verzió. A kihagyott jelenetek teljesen megváltoztatják a film menetét.

(LionelMessi10)
 

164 millió dollár a film összbevétele.

(LionelMessi10)
 

A filmet 135 millió dollárból készítették el.

(LionelMessi10)
 

A 20th Century Fox eredetileg egy akcióorientált kalandfilmet szeretett volna, azonban Ridley Scott és William Monahan inkább a vallási konfliktust feldolgozó történelmi filmet képzelt el. A stúdió úgy harangozta be a Mennyei királyságot mint a Gladiátor rendezőjének új romantikus akciófilmjét. Azonban miután Scott megmutatta nekik a 194 perces alkotását, a Fox feje, Tom Rothamn utasítására két órásra kellett megvágnia azt. A döntés nem bizonyult kifizetődőnek, a filmet a kritikusok igen vegyes fogadtatásban részesítették, és a mozipénztáraknál is jóval az elvártak alatt teljesített.

(hp)
 

Ridley Scott rengeteg levelet kapott a muszlim közösségektől, amelyben megköszönték, hogy filmjében nem egyoldalúan mutatta be az eseményeket.

(hp)
 

A filmben Jeruzsálem ostroma 21 napig tartott, a valóságban az események 13 napot öleltek fel.

(hp)
 

A filmhez 15000 kosztümöt készítettek, melyek mindegyike 13-15 összetevőből állt (sisakok, cipők, kesztyűk, övek, tokok).

(hp)
 

Ebben a filmben láthattuk utoljára a mozivásznon Jon Finchet, aki 2012 december 28-án, 70 évesen hunyt el.

(hp)
 

Orlando Bloom épp befejezte a Trója (2004) forgatását, amikor megkapta a Mennyei királyság forgatókönyvét. Nem volt túl lelkes az újabb nagyszabású történelmi film kapcsán, végül csak Ridley Scott miatt vállalta el a szerepet.

(hp)
 

Edward Norton mindössze két hetet forgatott.

(hp)