Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
80%

Michael Collins (1996)

Michael Collins
Filmadatlap
 
16
Szereplők
4
Vélemények
6
Képek
1
Videók

Galéria (6)

Alan Rickman
Liam Neeson
Aidan Quinn
Julia Roberts
Liam Neeson
Aidan Quinn
Alan Rickman

Videók (1)

 
Harper   2020. 08. 15.

legújabb vélemény

0
Különleges történelmi film az írekről

Az 1996-os Michael Collins egy kevéssé ismert Liam Neeson film, mely ugyanakkor az ír történelem legkülönösebb időszakát és a szabad Írország létrejöttét mutatja be. Megtudható belőle, hogy a sok évszázados ír elnyomás lerázása egy nagyon nehéz folyamat volt és a két világháború közt történt. A folyamatot egy bátor ír vezető, Michael Collins irányításával zajlott, aki összetartotta az ellenállást és valódi felkeléssé alakította át. A film valódi sztárparádét vonultat fel: Julia Roberts, Alan Rickman, Aidan Quinn és persze Liam Neeson főszereplésével. A történet szerint az ír mozgalom másik vezetője, Eamon de Valera (Alan Rickman) évekig küzd vállvetve Michael Collins -szal, ám egy kritikus ponton mégis szembefordul vele. Mikor végre Collins eléri a kompromisszumos békét (megalakul Írország, de északi részéről le kell mondania), Valera inkább a további harcot választja. Ezzel kettészakad az ír szabadságharc és Collinst végül saját mozgalmának szakadárjai lövik le. A film egy valód dráma, mely ugynakkor Liam Neeson zseniális alakításával az egyik legjobb történelmi film is. Értékelésem: erős 80%. Részletesen: alaptörténet: 80%, rendezés: 80%, színészek: 90%, látvány: 70%.

 
Cinematograph   2019. 01. 01.

1
Érdekes és izgalmas film az ír történelemről

Történelmileg hiteles, dramaturgiailag élvezetes és izgalmas film, Liam Neeson főszereplésével. Sokat lehet tanulni a történetből, hiszen megismerhető belőle Írország kialakulásának XX. századi története. Értékelésünk: 85%

 
juliS   2015. 12. 15.

0

Az ír történelem ezen sötét időszakát egészen hitelesen bemutató filmdráma, melynek cselekményvonala kidolgozott és érthető, s az alakítások is hitelesek és pontosan. Mindenki komolyan vette a szerepét és szépen megcsinálta a házi feladatát. És ez nem érződik a játékukon! Profi munka!

 
DarkMoss   2015. 06. 21.

0

Szeretem a történelmi témájú filmeket, ez is nagyon tetszett, habár nem egészen pontosan követi végig az események vonalát. Ezt leszámítva szerintem korhű ábrázolást sikerült véghezvinni. A szereposztással is elégedett vagyok, Liam Neeson remekül ját... több»

A film összbevétele 16 900 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az 1890 és 1922 közt élt Michael Collins is nagyon magas volt, akárcsak az őt alakító 193 centis Liam Neeson, aki mellesleg szintén ír származású. Termete miatt a valódi Collinst emberei csak Bog Fellow-nak, azaz nagyfiúnak hívták.

(Harper)
 

Matt Dillon játszotta volna Harry Boland szerepét, amit végül Aidan Quinn kapott meg.

(magyaristvan)
 

A filmet 28M $-ból forgatták 1995 júliusa és 1995 szeptembere közt.

(dulkap)
 

A film 1916 és 1922 között játszódik.

(dulkap)
 

John Turturro visszautasította Eamon de Valera szerepét.

(dulkap)