Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
87%

Római vakáció (1953)

Roman Holiday
Filmadatlap
 
29
Szereplők
13
Vélemények
56
Képek
3
Videók

Galéria (56)

Videók (3)

 
JRD   2022. 04. 21.

legújabb vélemény

1
Fekete-fehér gyöngyszem...

Sok év távlatából újra megnézni ezt a filmet a sok látványorientált produkció közepette igazi felüdülés volt. Hepurn és Peck játéka semmihez sem hasonlítható. Egy kedves, aranyos, szirupos film az 1950-es évekből. Csak ajánlani tudom! Szóval, filmre fel és jó szórakozást!

 
Berto49   2019. 08. 30.

1
Egy felejthetetlen nap

A végét is beleértve a legjobb romantikus, szerelmes filmek egyike. Tegyük hozzá, hogy 1953-ban készült, nálunk öt évet vártak a bemutatásával. Egy tökéletes emberpár (A. Hepburn és G. Peck) szerethető-bús története, amelyik a befejezésével nem rugaszkodott el a realitás talajáról. Amerikai film, de a két főszereplő mellett az Örök Város fontos helyszíne és egyben szereplője. Bárcsak a mai újságírók és paparazzik ilyen gálánsak lennének, mint Joe Bradley és Irving volt. Két epizódszerep után Audrey Hepburn – nagyon megérdemelten – megkapta a filmszakma legtöbbre értékelt elismerését. Milyen ragyogó filmes szerepek álltak még előtte! Számomra a legemlékezetesebb jelenet a szerencsére kivágatlan rögtönzés képei az UNESCO Világörökségi védelme alatt álló Bocca della Veritá „szereplésé”-vel. Peck tréfának szánta, de alaposan sikerült megijesztenie partnerét. Az őszinte, megrendezetlen epizód a filmtörténet egyik gyöngyszeme. (Az Igazság szája profán funkciót töltött be az ókori Róma idejében; egy szennyvízcsatorna fedőlapja volt.) Nagy kár, hogy a Paramount Pictures illetékesei a takarékosság szempontjait vették figyelembe, sajnálták a sokkal drágább színes nyersanyag felhasználására a pénzt, pedig ha más nem, a római helyszínek megérdemelték volna.

 
Sabnock Sanatory   2020. 03. 16.

0

Hepburn gyönyörű,és bájos,G.Peck férfias, a helyszín csodaszép,és mindemellé egy könnyű,tartalmas romantikus köret. Nagyon jó film,és messze az egyik legjobb a maga kategóriájában!

 
Leilani   2016. 07. 25.

0

Nagyon szeretem ezt a filmet, nem túl nyálas, mégis romantikus film, nagyon könnyed és szórakoztató. A története mesés, mégis hiteles, a színészek alakítása kiváló. Ezt a filmet csak ajánlani tudom, egy igazi klasszikus.

 
juhasz-david93   2016. 01. 25.

0

Mások nagyon kedvelik, de én valahogy nem annyira. Pedig nincs vele semmi baj, értelmes, intelligens nézőknek készült ez a mű, mindenkinek bátran ajánlanám.

 
zsani   2018. 02. 11.

0

Nagyon jól kidolgozott film. Nagyon jó a téma, a színészek profi alakítást nyújtanak. Audrey Hepburn gyönyörű, mint mindig. A forgatási helyszíneket nagyon jól választották meg.

 
tilino   2017. 02. 20.

0

Audrey Hepburn és Gregory Peck klasszikus filmje, könnyed, kedves, kellemes film. Nagyszerű díszlet, szerethető színészek és érdekes jelenetek jellemzik a filmet, érdemes legalább egyszer megnézni!

A film összbevétele 12 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Audrey Hepburn első Oscar-díját William Wyler rendezőnek köszönhette, amiért a film női főszerepét neki adta. 23 évvel később, 1976-ban a színésznő a háláját oly módon is kifejezhette, hogy ő adta át az akkor 73 éves William Wylernek az Amerikai Filmakadémia Életmű-díját.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Amikor a Római vakációt forgatták, Audrey Hepburn második férje, Andrea Mario Dotti is a bámészkodók között volt, sőt az egyik forgatási szünetben még kezet is fogott a színésznővel, majd állítása szerint hazaszaladt az édesanyjához, és elmesélte neki, hogy találkozott egy gyönyörű filmcsillaggal, aki egy szép napon majd a felesége lesz. A színésznő saját bevallása szerint nem emlékezett erre a találkozásra.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Jean-claude Thouroude harmadéves egyetemista betört Audrey Hepburnnék Burgenstocki házába és ellopta a színésznő Oscar-díját, amit a filmért kapott. Az elkövető saját bevallása szerint halálosan sóvárgott a színésznő iránt. A tárgyalásán a bíró azt állapította meg, hogy a szerelem nem bűn, s ezért csupán 250 frank pénzbírságra, valamint hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte

(ArpiHajdu és Réci)
 

Audrey Hepburn ugyanabban az évben kapta az Oscar-díjat is és a Broadway legmagasabb elismerését, a Tony-díjat (az Ondine-ban nyújtott alakításáért). A két díj történetében ezen kívül egyszer fordult elő ilyen, még 1952-ben Shirley Booth kapta meg az Oscar- és a Tony-díjat (előbbit a Térj vissza, kicsi Sheba! című filmért, utóbbit pedig a Kakukk ideje című színdarabért)

(ArpiHajdu és Réci)
 

A filmet fekete-fehérben kezdték el forgatni, ám ez a rendezőnek nem tetszett. Felvetette a stúdiónak, hogy színesben folytassák a forgatást, ám a Paramount a magas költségekre hivatkozva ezt elutasította.

(ArpiHajdu és Réci)