89% 157 szavazat
Mandarinok

Mandarinok

Tangerines
Filmadatlap
6
Vélemények (6)
25
Szereplők (25)
7
Képek (7)
3
Videók (3)
4
Érdekességek (4)
2
Díjak (2)
Filmkritika
1
Cikkek (1)
Fórum
Lejátszás
Melinda  
Lembit Ulfsak

FILMINFÓ

Abkhzeti régióban, Grúziában háború dúl 1990-ben. Egy észt férfi, Ivo hátramarad, hogy betakarítsa az éves mandarin termést. Ivo magához vesz az ajtaja előtt lezajló véres konfliktus következtében megsebesült férfit.

(hp)

Rendező: Zaza Urushadze
Ország: Grúzia, Észtország
Premier: 2013.10.16.
 
2022.04.07 De Matt

legújabb vélemény

Nagybetűs lélektani dráma

Egy olyan filmről van szó, amely világosan példázza, hogy néha „a kevesebb több.” Az értelmetlen háborút elszenvedő emberek lelkéről szól, megható, hiteles alkotás, amelynek a főszereplője jelesre vizsgázik emberi méltóságból.

0
 
2017.10.13 Berto49

A háború ellenes filmek legjavához tartozik. Nagyon szimpatikus Ivo személyisége, ugyanakkor nagyon bölcs dolgokat mond. Sajnálom, hogy nem ez a film nyert a megfelelő kategóriában, bár az „Ida” is nagyon jó film.

0
 
2016.03.07 citizenfour99

Megható, zseniális film a háború feleslegességéről korántsem szájbarágóssan, kevés filmhez tudnám hasonlítani, ebben a pillanatban egy sem jut eszembe. MIndenképp a kedvencekhez sorolandó, bárkinek ajánlom.

0
 
2021.01.12 Melinda

Érdemes megnézni

Nem egy vidám történet, szóval, akik csak egy vasárnap esti kikapcsolódást keresnek, azoknak nem ajánlom. A másfél óra minden percét végigkíséri a melankólia és a tehetetlen fájdalom érzése. Aki emlékszik a Harry Potter filmek utolsó részéből Dobby halálára, és arra, amikor Harry eltemeti megmentőjét, és egyik legfontosabb barátját a parton: engem a film egészen arra az egy érzésre emlékeztetett. Ivo maga a megtestesült béke és szilárd jellem, nagyon tetszett a karaktere, az az ember, akit még a megpróbáltatások sem kezdenek ki, csak épít belőlük, és tisztességben él a múltjával és jelenével együtt. A két, egymás ellenségeiként megsebesült, majd az ott töltött idő alatt bajtársakká váló katona sokat tanul tőle. A Mandarinok a háború értelmetlenségét világítja meg azáltal, hogy közel hozza egymáshoz a két szemben álló oldalt. Máris nem olyan egyszerű végezni azzal, aki közel kerül hozzánk, amikor rájövünk, hogy ő is csak egy – a családját, a biztonságát féltő – ember, nem pedig személyes ellenség.

1
 
2018.02.14 szucszoli

Nem is az a mesteri ebben a megvalósításban, hogy nem szájbarágós és nem tipikusan a nagy, széles és látványos összeütközések között zajlik ez a dráma, hanem van valami nagyon megérintő azokban a lelki mechanizmusokban, amik kioltják az ellenségesked... Több

0

A film összbevétele 1 024 132 dollár volt (imdb.com).

#1
 

A filmet díjazták a Satellite Award díjátadón a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában.Szerző: citizenfour99

#2
 

A film bevételét teljes mértékben a hazai forgalmazás teszi ki, amely nem több mint 144 501 dollár.Szerző: citizenfour99

#3
 

2015-ben Észtország képviseletében a Mandarinok című produkció is esélyes volt a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Szerző: hp

#4