Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
70%
Filmadatlap
 
26
Szereplők
18
Vélemények
59
Képek
6
Videók

Érdekességek: Az aranypinty (2019)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 9 932 621 dollár volt (imdb.com), míg a magyarországi piacon 8 929 129 forintot termelt. A hazai mozik összesen 6 356 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Carel Fabritius (Rembrandt egyik legtehetségesebb tanítványa volt) „Az aranypinty” című festményének története és a film főhősének sorsa látványosan összefonódik. 1654. októberében Delft városának egy egész negyede megsemmisült egy lőporraktár robbanása miatt. Rommá változott a festő műterme is, az alkotó is fiatalon a halálát lelte. Csodával határos módon néhány festmény épen maradt, „Az aranypinty” manapság egy hágai múzeum féltett kincse. A regény és a film szerint a Metropolitan Múzeumban kiállított festmény egy terrortámadás okozta robbanás következtében került a főhős Theohoz, aki a támadás során meghalt édesanyja emléke miatt őrizte a képet.

(Berto49)
 

Az aranypinty a Warner Bros. és az Amazon első közös filmje. Utóbbi a film költségvetésének több mint a harmadát állta, és exkluzív jogokkal rendelkezik a produkció streamelésére és forgalmazására a saját platformján. A Warner a film mozis forgalmazásáért felel.

(hp)
 

Donna Tartt azonos című regénye 30 hétig szerepelt folyamatosan a The New York Times bestseller listáján.

(hp)
 

A film alapjául szolgáló regény címét adó Az aranypinty Carel Fabritius 1654-es festménye, mely a "Mauritshuis in The Hague" gyűjteményét képezi Amszterdamban. A Pulitzer-díjas regény szerzője, Donna Tartt húsz évvel a kötetének megjelenése előtt látta első alkalommal a festményt.

(hp)
 

Az aranypinty Kelley Dixon első mozifilmje. Kelley-t eddigi pályája során 9 alkalommal jelölték Emmy-díjra a Breaking Bad - Totál szívás című sorozatban nyújtott alakításáért.

(hp)
 

Nem Finn Wolfhard volt John Crowley első választása a fiatal Boris szerepére. A rendező eredetileg orosz színházi színészeket akart szerződtetni. Finn a castingon végül a tökéletes orosz akcentusával nyűgözte le a rendezőt és a film akcentus specialistáját, Kristina Nazarevskaiát.

(hp)
 

Hobie szerepére Ralph Fiennes és Liam Neeson is esélyes volt, de egyikük sem vállalta. A szerepet végül Jeffrey Wright kapta.

(hp)
 

Julianne Moore-t is megkeresték Theodore anyjának szerepére, azoban a színésznő nem élt a lehetőséggel.

(hp)
 

Az aranypinty forgatása 2018. január 23-án kezdődött meg New Yorkban, majd április 3-tól Albuquerque-ben folytatódtak a munkálatok.

(hp)
 

2017. október 4-én a Variety-nek adott interjújában Roger Deakins elárulta, hogy ez lesz a következő filmje a Szárnyas fejvadász 2049 után. Ugyanezen a napon derült ki, hogy az Aranypinty főszerepében Ansel Elgortot láthatjuk majd.

(hp)
 

A Warner Bros. 2014. júliusában szerezte meg Donna Tartt azonos című Pulitzer-díjas regényének megfilmesítési jogait.

(hp)
 

A film rendezője, John Crowley szerint Nicole Kidman ebben a filmben nyújtja élete legjobb alakítását.

(hp)
 

Az aranypinty világpremierje 2019. szeptember 5-én volt a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

(hp)
 

Donna Tartt azonos című Pulitzer-díjas regénye (2013) alapján. A könyv első magyar fordítása, Kada Júlia munkája 2016-ban jelent meg a Park Kiadó gondozásában.

(Berto49)