86% 39 szavazat
Örvénylés

Örvénylés

Vortex
Filmadatlap
3
Vélemények (3)
34
Szereplők (34)
1
Képek (1)
Videók
Érdekességek
Díjak
1
Filmkritika (1)
Cikkek
Fórum

FILMINFÓ

2025-ben egy új technológiának köszönhetően a rendőrök elmerülhetnek a virtuális valóságban rekonstruált bűnügyi helyszíneken, hogy segítsék a nyomozásukat. Amikor Ludovic rendőrkapitány a VR segítségével elemzi a bresti strandon egy vízbe fulladt nő esetét, valaki megjelenik előtte. Ennek… Több


Ország: Franciaország, Belgium
Premier: 2023.01.02. | Netflix (2023.06.02.)

Sorozat áttekintés

1. évad - 6 epizód

Hol nézheted

KULCSSZAVAK

 
2023.08.05 Robinson76

legújabb vélemény

Egy felkavaró időutazás

Egy érdekesen kivitelezett és izgalmasan megvalósított minisorozatot kapunk az alkotóktól, amiben a tett helyszínét rögzítő és megjelenítő programban egy hiba az, ami megnyit egy tér-idő kaput. A széria ugyan merít elemeket más időutazós történetekből, de köszönhetően főhőseinek, egy egyedi és emlékezetes sztori lett a végeredmény. Története jól ötvözi a romantikus dráma, a krimi és a sci-fi elemeit, bár ezen utóbbi nem túl erős, és talán a sorozat leggyengébb láncszeme, szerencsére az időutazós részeket nem akarja túlmagyarázni a forgatókönyv. A főszereplő páros között lévő kémia végig jól működik, és a nyomozós szálat is jól kidolgozták a készítők. A múlt megváltoztatása miatt a jelenben zajló nyomozás során viszont mindig változik valami, de szerencsére végig követhető módon. A sorozat lezárása megmarad a realitásoknál, és mivel a történet megfelelő lezárást kapott, nem marad hiányérzetünk, így elégedetten nyugtázhatjuk a végeredményt.

0
 
2023.06.10 szemtelen

Erkölcsi dilemmák

A 2025-ben játszódó történetben a technológia odáig fejlődött, hogy egy múltbeli esemény valósághűen újrateremthető és megtapasztalható egyszerűen egy szemüveg felhelyezésével. Azonban a film szerint műszaki (virtual reality) hibák a jövőben is előfordulnak, így a vezető nyomozó, Ludovic felesége, aki 27 éve hunyt el, újra felbukkan. Innen kezdve mi is egy pillangó-effektus típusú időutazás részesei leszünk. Az események többször is etikai válaszút elé állítanak minket, ahol a fekete-fehér helyett bizonyos dolgok a szürkében oldódnak, az eseményeket nem lehet egyértelműen helyesnek vagy rossznak minősíteni. A hat epizódból álló sorozat izgalmas, és sokkal több, mint egy gyilkossági rejtély: mindenkinél beindítja az erkölcsi dilemmát. A sci-fi tudorok számtalan kifogásolni való valószínűtlenséget találnak majd a filmben, ám a produkció mindezen ostobaságok ellenére tökéletesen működik. Egy időutazó filmet köztudottan nehéz jól megcsinálni, és bár az Örvény sem tökéletes, egy magával ragadó és jól megírt rejtélyes produkció lett a forgatókönyvből, szerintem igazi csemege a Netflixen.

0
 
2023.06.07 Tetkós

Egy nagyon jó kis minisorozat, ami a sci-fi helyett inkább az érzelmekre és a morális kérdésekre helyezi a hangsúlyt (pedig hát az időanomália benne a mozgatórugó). És milyen jól teszi! Ha a sorozat inkább a fantasztikum irányába mozdult volna el, szerintem nem lett volna ilyen nézhető és jó. Megéri megnézni.

0
 
Értékelés: 9/10
(2023. 06. 22.)
Az időutazás még sosem volt ennyire felkavaró
A Vortex című francia minisorozat egy rejtett gyöngyszem a Netflix kínálatában. Az időutazás klasszikus témáját alapvetően emberi és lélektani szemszögből közelíti meg, emiatt pedig nemcsak egy sima sci-fi, de remek dráma is. Látványos, tele nagyszerű színészi alakításokkal. A története feszült, és tipikusan az a sorozat, ahol azonnal nyomunk a „kö... Több