2022.06.03 16:13 Artemisia Olvasottság: 697x
4

A szerelem ereje

Baz Luhrmann a Vörös függöny trilógia zseniális lezárása, a Moulin Rouge után kissé más műfaj felé fordult. Szülőföldje, Ausztrália történelmét énekli meg egy nagyszabású romantikus, történelmi eposz formájában. Témaválasztásában ugyan eltér Luhrmann eddigi munkáitól, azonban a rendező kézjegye ebben a történetben is erőteljesen jelen van: romantika, szerelem, ármánykodás, tragédiák, felfokozott érzelmek, melodráma, színpadiasság, gyönyörű, díszes, zsúfolt képi világ, díszletek, vadregényes tájak. Műfajok, stíluselemek, klasszikusoktól kölcsönvett utalások mindenféle keveredése színesítik Luhramnn szülőföldjéhez intézett, közel 3 órás ódáját.

A film olyan témákra reflektál, mint a nők helyzete a férfiak uralta üzleti világban, a faji előítéletek és szegregáció, a félvér gyermekek, az "ellopott nemzedékek"-ügye, a II. világháború és a japán bombázások, de nem felejt el szentimentális Baz Luhrmann film sem lenni. Végső soron ugyanis ez egy mindent legyőző szerelem története, két magányos ember gyönyörű egymásra találásáról és családdá kovácsolódásáról szól.

A szerelem ereje

A karakterek hatalmas utat tesznek meg nemcsak szó szerint, hanem spirituális értelemben is. Lady Ashley-nek modoros, arisztokrata hölgyből - férje halála után - egyik napról a másikra egy hatalmas birtok irányítójává kell válnia. Kétkezi munkásként át kell hajtania a kietlen ausztrál sivatagon egy 1500 állatot számláló marhacsordát. Közben együtt kell működnie a nyers modorú Droverrel és gondoskodnia kell az árván maradt félvér kisfiúról, Nullah-ról is. Nicole Kidman tökéletesen mutatja meg Lady Ashley életének összes fázisát: a kényes úrihölgyet, az elszánt özvegyet, a talpraesett üzletasszonyt, a szerelmes cowgirlt, a szerepébe beletanulni igyekvő pótanyát, a gyerekért végsőkig küzdő anyát.

Drover még összetettebb figura, zárkózottsága és nyers modora mély érzelmi sebeket takar. Miután fekete feleségét faji előítéletek miatt elvesztette, inkább elmenekül a Lady Ashley-felé táplált érzelmei elől. Hugh Jackman a tőle megszokott karizmával hozza a karaktert. Nicole Kidmannel pedig nagyon jól működik közöttük a kémia, tökéletes párost alkotnak.

A gyönyörű fényképezés, a csodálatos tájak mind-mind kiemelik a vörös kontinens szépségét. Az őslakosok kultúrája is fontos szerepet kap a történetben a kis Nullah és nagypapája karakterén keresztül. Tisztán érezhető az a szeretet és rajongás Ausztrália iránt, amivel a film készült.

80 Ausztrália  (2008)

dráma | háborús | kaland | romantikus | vígjáték | western

A második világháború kezdetén Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman), a brit nemes Ausztráliába utazik, hogy találkozzon férjével, Maitland Ashley-vel. A férfi marhatenyésztője... több»

4