Játssz egy 80 cm képátlójú Hyundai okostvéért! Login  

Filmkritikák

77 Senki  (2021)

 
2021. 07. 20.
A Senki a kapuzárási pánikban megpocakosodott boomerek vágyfantáziája, amelyben nem az orosz maffia, hanem a gyilkos hétköznapi rutinból fakadó haszontalanságérzet a legfenyegetőbb. Emiatt a film is túlkompenzál, de épp ironikus öncélúsága és az egyszerre vérgőzös, mégis valószerűtlenül komikus erőszak miatt igazán működőképes. több»

100 Ez bűn  (2021)

 
2021. 07. 18.
A HIV-vírusfertőzés, illetve az ennek következtében kialakuló AIDS ugyan manapság kevésbé van a köztudatban, főleg a koronavírus-járvány árnyékában, ám ettől még létező, súlyos betegség, amely máig szedi az áldozatait. Erre figyelmeztet a brit Ez bűn című minisorozat, valamint ezzel összefüggésben arra is, hogy korunk „népbetegsége” a homoszexuálisok stigmatizációja. több»
 
2021. 07. 08.
Sokan sokféleképpen énekelték már meg az alkohol mámorító és letaglózó hatásait, elég Petőfi borverseire, a Krúdy-novellákra, Arthur Rimbaud szimbolista költeményeire vagy, hogy kortársat is említsünk, a Junkies zenekar dalszövegeire gondolnunk. A filmművészetben is közkedvelt téma a függőség (Piások; 28 nap; Las Vegas, végállomás stb.) és az egyszeri bulizás következményeként jelentkező macskajaj, illetve emlékezetvesztés (Másnaposok, Ronda ügy). több»
 
2021. 07. 02.
Örülhetnénk Justin Lin visszatérésének, csakhogy az általa felfuttatott széria problémái már túlságosan befészkelték magukat a részekbe, így a népszerű autós franchise ordító túlzásai a sorozat veterán rendezőjének kezét is gúzsba kötik. több»
 
2021. 06. 27.
Az addig jobbára komédiákból ismert John Krasinski egy meglepőnek is nevezhető csavarral nyergelt át 2018-ban a horrorok, thrillerek világába. Az általa rendezett és részben írt Hang nélkülben még az egyik főszerepet is elvállalta, így bátran kijelenthető, hogy egy meglehetősen személyes szerelemprojekt születésének lehettünk tanúi. Ami talán még fontosabb, hogy a viszonylagos kritikai sikert a közönség hangos üdvrivalgása és anyagi megtérülés is kísérte: a film 17 millió dolláros gyártási költségből több mint 340 milliót kaszált világszerte a mozipénztáraknál. több»
 
2021. 06. 22.
Guy Ritchie kétségkívül már évtizedekkel ezelőtt beírta a nevét a filmes kánonba rövid, csavaros és mesterien megkomponált akciófilmjeivel. Hamar kultfilmmé nőtte ki magát A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című, 1998-as alkotása, majd két évvel ezt követően a Blöff is. Így nemhiába magasak az elvárások vele szemben, annál is inkább, mert Ritchie-nél a néző jól megírt, szórakoztató karakterekre, pörgős akcióra és igényesen szerkesztett történetre számít. több»
 
2021. 06. 15.
A Lelki ismeretek a Disney legújabb alkotása, amely látványosan és nagyon érzelmesen beszél a halálról, az elengedésről és végső soron az élet szeretetéről. De vajon kinek szól az Oscar-díjat érdemlő üzenet? több»
 
2021. 06. 03.
A road movie régi műfaj a filmművészetben, de előképe már az ókori irodalomban megtalálható, gondoljunk csak Homérosz Odüsszeia című eposzára. A vándorlás végigkíséri az emberiség történelmét, az egyes ember utazásai pedig szimbolikus erővel bírnak a művészetben. Számos alkotást láthattunk már e témában, volt köztük drámai, vígjátéki és romantikus köntösbe bújtatott is. A Chloé Zhao által rendezett A nomádok földje most lírai dokumentarista stílusban mesél az „úton levésről”. több»

81 Fuss  (2020)

 
2021. 05. 24.
A Fuss az egyik legsötétebb rémálmunkon alapul: mi történik akkor, ha az az ember, akinek a legjobban ki vagyunk szolgáltatva, erőszakos pszichopata? Mit tehetünk, ha az a személy hazudik nekünk, akiben a legjobban bízunk? Mihez kezdhetünk, ha a szüleink morális értékrendje számunkra elfogadhatatlan? több»
 
2021. 05. 20.
Emerald Fennell filmje köntörfalazás nélkül, véres elszántsággal beszél arról, amiről néhány éve még szinte senki sem mert. Ezzel pedig nemcsak a nézők szimpátiáját nyeri el, hanem az eddig jobbára félrenéző, az Oscar-díjakról döntő Akadémia tekintetét is kérlelhetetlenül a kínos témára irányítja. több»