Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  

Filmkritikák

 
2021. 04. 18.
Thomas Bezucha itthon 2021 márciusában DVD-n megjelent filmje karakán nőkről, csendes gyászról és a felszín alatt fortyogó indulatokról szól: egy olyan dilemmát jár körül, amelyre nem könnyű egyértelmű válaszokat adni. több»
 
2021. 04. 17.
Miért gyilkol valaki? Mitől válik valaki sorozatgyilkossá? Egyáltalán milyen ítéletet hozzon a bíróság egy emberi szörnyeteg ügyében, aki áldozatait különös kegyetlenséggel ölte meg? A halálbüntetés az igazi megoldás? Ilyen kérdéseket feszeget az HBO dokumentumfilmje, az Őrült, nem elmebeteg. több»
 
2021. 04. 08.
Shannon Murphy debütáló nagyjátékfilmje a különböző fesztiválokon és a közönség körében is hatalmas sikert aratott. Az Amíg tart a nyárra valóban könnyű ráhangolódni, mert olyan érzelmekről beszél, amelyeket mindannyian ismerünk, ráadásul mindezt végtelenül empatikusan, remek humorral és kitűnő képi megoldásokkal teszi. több»
 
2021. 04. 03.
A Netflix legújabb spanyol zsánersikere, a Fagypont alatt a felszínt tekintve könnyen tűnhet pusztán konvencionális thrillernek. Ám a külső héj mögé pillantva nem nehéz észrevenni azokat a finomságokat és áthallásokat sem, amelyek elsőre kevésbé szembetűnőek. Az egymásra halmozott zsánertoposzok részleges kiforgatása által biztosított narratíva lendületessége mellett azonban hiába is keressük a valódi egyediséget, az az irammal együtt eltűnik útközben. több»
 
2021. 04. 01.
A modern pszichológiatudomány egyik alapvetésének, a transzgenerációs traumának eklatáns példáját tárja elénk az a holokauszt-témájú alkotás, a Cseke Eszter és S. Takács András rendezte, Születési helye: Auschwitz című dokumentumfilm, amelyet a Spektrum Televízió tűzött műsorára. több»
 
2021. 03. 29.
„Ez nem kínos, ez japán” – mondom magamnak és másoknak is, amikor elmerülök a japán popkultúrában. Helyenként nehezen fogyasztható, meglepően zseni vagy őrülten random, csak utálni és imádni lehet, ritkán látni arany középutat. Néha elengedi, amit nem kellene, és azt hangsúlyozza, amiről sosem gondolnánk, hogy jól működik. Felejthetetlen élményekkel gazdagíthat, de ehhez néha ki kell mondani: „Ez nem kínos, ez japán.” több»
 
2021. 03. 23.
Indiában, ahol gyakorlatilag a kasztrendszer legitimálja az elnyomást, az alávetetteknek nemcsak a sanyargató zsarnokokkal, de önnön „rendeltetésükkel” is szembe kell szállniuk a változásért. Erre azonban a hagyomány szerint generációnként csak egy kiválasztott alkalmas. A film az indiai Aravind Adiga első, 2008-ban Man Booker-díjjal kitüntetett, magyarul is olvasható regényéből készült. több»
 
2021. 03. 17.
A westernfilm manapság ritka, mint a fehér holló. A nem túl népszerű, ám annál izgalmasabb műfajt általában akkor használják a kortárs alkotók, ha társadalmi-politikai problémákat kívánnak indirekt módon elemezni. Többek között ennek szellemében készült el Tom Hanks első westernje, A kapitány küldetése is. több»
 
2021. 03. 07.
Nagy merészség zárt szituációs drámát, vagyis egyetlen helyszínen játszódó, néhány szereplős filmet készíteni. Különösen veszélyes vállalkozás a két főhőssel dolgozó Malcolm és Marie, azonban John David Washington és Zendaya megbirkóztak a nehéz feladattal. több»

59 Álhíres  (2021)

 
2021. 03. 01.
Napjaink meghatározó és szinte kikerülhetetlen jelenségeivé váltak az influenszerek. Gyerekek, fiatalok karriervágya lett az online világban befolyásos, vásárlást ösztönző véleményvezérré válni. Nick Bilton és csapata az Álhíres című dokumentumfilmben egy kísérlet keretein belül próbálta meg körüljárni a jelenség visszásságait. Legfőbb kérdésük az volt, hogy vajon a kiválasztott személyek pusztán a celebség színlelésével képesek-e elérni a sokak által vágyott „hírnevet”, ezzel együtt az influenszerlét egyik csúcsának számító ingyen nyaralást. több»