Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  

Filmkritikák

 
2022. 05. 24.
A nyolcvanas évek Magyarországán játszódó A besúgó című HBO-sorozat után itt a skandináv Boy from Heaven (Fiú a mennyből), melyben egy elsőéves egyiptomi egyetemista kénytelen jelenteni társairól és tanárairól. Beszámoló a 75. Cannes-i Filmfesztivál 6. napjáról. több»
 
2022. 05. 23.
Cannes előszeretettel hívja meg programjába színészek rendezéseit: idén Valeria Bruni Tedeschi, Louis Garrel, Riley Keough és Jasmine Trinca mellett Thomas M. Wright is nagyjátékfilmmel érkezett a Croisette-re. Az ausztrál filmes méregerős hangulatú bűnfilmet írt és rendezett, melyben a gyanúsított és rendőr macska-egér harc helyett mintha ugyanabban a fojtogató, üres és izzó feszültségű földi pokolban szenvedne. több»

NA Z (comme Z)  (2022)

 
2022. 05. 23.
Elsőre furcsa döntésnek tűnhet, hogy a Sundance-ről az alkotók által visszavont zombis horror-vígjáték lett az idei Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, mely a Croisette-en is csak versenyen kívül van jelen. több»

NA L'envol  (2022)

 
2022. 05. 23.
A 75. Cannes-i Filmfesztivál második napján mutatták be a Rendezők Kéthete szekcióban Pietro Marcello (Martin Eden) L’envol (Szárnyalás) című nagyjátékfilmjét. több»
 
2022. 05. 14.
Jacques Audiard egyvalamit egészen biztosan bizonyított legújabb filmjével. Még mindig, 70 évesen is érti a fiatalokat, és az ifjú generáció legfrissebb hangjait megszégyenítő módon képes nemzedéki közérzetfilmet forgatni. Újat azonban nem igazán tesz hozzá a műfaj kánonjához. több»
 
2022. 05. 09.
Richard Linklater új filmje olyan, mintha egy idős bácsi mesélne 1969-ről: kicsit komótos, néhol unalmas, szétszórt és feleslegesen túlnyújtott, de megvan a sajátos bájuk és varázsuk a Holdra szállás időszakát feldolgozó történeteknek, melyeket a rendező gyerekkori élményei inspiráltak. több»
 
2022. 05. 06.
Paul Thomas Anderson saját maga vágta a film előzetesét, ami egy klasszikus coming of age történetet sejtetett, egy rendkívül szórakoztató nosztalgiatúra ígéretével. Ismerve a rendező korábbi munkáit, nem szokása követni a műfaji film előírt receptjeit, inkább olyan történeteket visz a vászonra, melyek teljesen átrendezik a megszokott kereteket. több»

82 Belfast  (2021)

 
2022. 04. 25.
Teljesíteni egy ígéretet. Valószínűleg ez volt a cél, amikor Kenneth Branagh hosszú évtizedek távolságából úgy döntött, megénekli szeretett szülővárosa históriáját. Bár a motiváció meglehetősen személyes, az abból kerekedett történet annál univerzálisabb. több»

51 Mélyvíz  (2022)

 
2022. 04. 19.
Diadalmas rendezői visszatérésre senki ne számítson: a húsz év szünet után jelentkező, Patricia Highsmith 1957-es regényének harmadik (korábban a francia Mély vizek és a Tiefe Wasser című NSZK tévés produkció) feldolgozását szállító Adrian Lyne erotikus thrillere pontosan olyan, amilyennek egy három premierdátum-tolódáson átesett, népszerűtlen zsánerbe illő, streaming platformra száműzött terméket elképzel az ember. több»
 
2022. 04. 16.
Hogyan lehet régi vágású krimivel moziba csalni a mai nézőket? Sztárparádéval! Ez volt Kenneth Branagh sikerének titka a Gyilkosság az Orient expresszen esetében, és ezt a receptet alkalmazta a Halál a Nílusonnál is, amely mérföldekkel jobb film lett. több»