Filmkritikák

 
2024. 07. 11.
Steve McQueen nagyszabású, négy és fél órás városfilmje Amszterdamról nem csupán a náci megszállás és a holland zsidóság üldöztetésének éveit mutatja be a jelenkor tükrében. Különös formájú, az oppozíciókra és a kontrasztokra épülő alkotása azt a kérdést járja körbe, hogy miképp lehet a dokumentumfilm a hiány és a láthatatlan jelenlét érzékeltetője. több»

94 Agymanók 2  (2024)

 
2024. 07. 01.
Az Agymanók 2. a pubertáskorral folytatja az animációs köntösbe bújtatott, komplex pszichés-lelki folyamatok edukatív magyarázatát, melyben az eddig olajozottan működő érzelmi gépezetet megbénítja a szorongás. több»

78 Motorosok  (2023)

 
2024. 07. 01.
Jeff Nichols filmje régi toposzokhoz nyúl, és a legkisebb szerepekben is neves színészeket alkalmaz, ennek ellenére egy igencsak kompromisszummentes moziról van szó, ami egyszerre erősíti és kérdőjelezi meg a lázadás jelentőségét. több»
 
2024. 06. 26.
Latin-Amerikából érkezett a tavalyi év egyik legvelőtrázóbb zsánerprodukciója. Szikár, mégis egyetemes szintre növelt, apokaliptikus okkult rémfilmmel állt elő Demián Rugna. Térdre kényszerít, és nem enged többé felállni. több»
 
2024. 06. 21.
Az ötvenes évek amerikai kertvárosa. Tökéletes megágyazása szinte bármilyen műfaj(variáns)nak, a melodráma és a bűnügyi filmek alműfajai azonban kidomborodnak a lehetőségek közül. Az Anyai ösztön az anyamelodráma és a thriller hibridizációja. Izgalmasnak ígérkezik, pláne Jessica Chastain és Anne Hathaway főszereplésével, akik ritkán (sosem?) okoznak csalódást. több»
 
2024. 06. 17.
Az új Majmok bolygója-film, A birodalom meglepően intelligens és rétegzett látványfilm, amelyet kisebb-nagyobb hiányosságok próbálnak elrontani, kevés sikerrel. több»

72 Abigail  (2024)

 
2024. 06. 11.
Ötletes a Sikoly alkotóinak új horrorvígjátéka, az Abigail, amelyben a túszejtők maguk is túszokká válnak. Ám a jó ötletek sajnálatos módon ebből a filmből is kifogynak, szerencsére nem előbb, hanem csak utóbb. több»
 
2024. 06. 06.
A Furiosa: Történet a Mad Maxből kevésbé nyers, zabolátlan, zsigeri és egyszerű mint elődje, és emiatt nem is tudja felülmúlni azt. Kérdés, hogy baj-e, ha minden idők egyik legnagyszerűbb akciófilmjét csupán megközelíteni tudja a folytatás, és szimplán egy kiváló filmet sikerült csinálni filmtörténeti jelentőségű helyett? több»
 
2024. 06. 05.
A kaszkadőr egy sokkal jobb film dublőre – bámulatos mutatványokkal kápráztat el, de nincs meg benne, ami a sztársághoz szükséges, és még csak nem is törekszik arra, hogy saját identitása legyen. több»
 
2024. 06. 01.
Akire emlékeznek, az nem hal meg – a sokat hangoztatott gondolat nagy segítség lehet a gyászfeldolgozásban, feltéve, ha annak az a célja, hogy egyszer lezáruljon. Ha azonban a gyász az egyetlen, amihez kapcsolódni tudunk, a vigasz nyomasztó, fojtogató jelentéstartalmat kaphat, ahogy ezt a Mind idegenek vagyunk misztikussága, szürrealitása ellenére (vagy éppen azzal) hitelesen bizonyítja. több»