Filmkritikák

 
2023. 09. 11.
Mennyi szenvedést bír ki az ember, és meddig nyugtat minket, ha reménykedhetünk abban, hogy lesz jobb is? Hu Bo első és egyetlen nagyjátékfilmje le sem tagadhatná a gyökereit, ám így is érvényesen szól metafizikai magányról, kilátástalanságról és arról, hogy mindig meg lehet találni azt a csírányi reményt. több»
 
2023. 09. 05.
Manapság ha orosz filmmel találkozunk, joggal vagyunk szkeptikusak a cenzúra és a propaganda veszélye miatt, ám a Volkonogov százados szökésben olyan – mostanában nem túl gyakori – alkotás, amely lehengerlően hiteles képet nyújt Putyin Oroszországáról úgy, hogy egyébként Sztálin Szovjetuniójáról szól. Spoileres kritika. több»
Lányregény, igen, de milyen! A Fülig beléd zúgtam új évada ismét megmutatja, hogy mennyire lehet szurkolni és szorítani egy szakajtó szeretnivaló serdülőnek. több»
 
2023. 08. 21.
Hogyan lehet filmet készíteni egy olyan videójátékból, aminek nincs története? Erre válasz Neill Blomkamp Gran Turismója, ami ügyesen dolgozza fel a népszerű PlayStation-játéksorozatot, de süt róla, hogy csak egy hosszúra nyúlt reklám. több»
 
2023. 08. 10.
2023 nyara sem múlhat el horror-különlegességek nélkül: az ausztrál Beszélj hozzám! nagyon pozitív visszajelzéseket kapott fesztiválkörútja után, és bizonyos szempontból tényleg meg is érdemli az ajnározást, más szempontból viszont nem annyira. több»
 
2023. 08. 07.
Michal Chmielewski lengyel-amerikai koprodukcióban készült filmje csúcsra járatja az indie mozikra jellemző sejtelmességet. Szinte semmit nem tudunk meg különös világa szereplőiről, végül azonban mégis átérezzük az ábrázolt létállapot velejáróit. több»

64 Nimona  (2023)

 
2023. 07. 31.
Bár a sajtóban a legtöbb említést egy mellékes meleg szerelmi szál és a lehetséges queer olvasatok miatt kapja, de a hányattatott gyártástörténetű, végül a Netflixen közreadott Nimona legnagyobb erőssége, hogy ötletesen és jó érzékkel bontja ki társadalomrajzát. több»

58 Barbie  (2023)

 
2023. 07. 29.
Greta Gerwig korábbi alkotásai kritikai, leginkább feminista szempontból vizsgálódtak, ezért megalapozott volt a kíváncsiság, hogy vajon milyen film lett a heteronormatív konformizmus jelképének számító játékbaba alapján készült Barbie. több»

76 Oppenheimer  (2023)

 
2023. 07. 23.
Christopher Nolan életrajzi filmje Oppenheimerről globális léptékű tétekkel játszik a nagypolitika asztalán, folyamatosan lebegteti a világvégét, az ennek tudatába lassan beleroppanó címszereplőjét pedig az őrületbe taszítja. Mégis ez a rendező legszárazabb és leginkább tankönyvszerű munkája. több»
Látszólag újabb rekordot döntött a Tom Cruise igazgatta franchise, csakhogy az ötödik rész, vagyis Christopher McQuarrie rendezőtevékenysége óta Bruce Geller lassan 60 éves kémsorozatának mozihonosítása önmagát haladja meg lépésről lépésre. több»