Ma ünnepli John Travolta 69. születésnapját, ez alkalomból pedig össze is gyűjtöttük a tíz legjobb filmjét.

John Travolta 1954. február 18-án született a New Jersey állam béli Englewoodban, az Egyesült Államokban. Ereiben ír és olasz vér csörgedezik. Édesapja gumiabroncs javító műhelyt üzemeltetett, édesanyja táncos és színésznő volt. Ő íratta be fiát egy New York-i drámaiskolába, és John már tizenhat évesen megkapta első profi munkáját a Bye Bye Birdie-ben. Ezt követően otthagyta az iskolát, és számos musicalben valamint televíziós sorozatban kapott szerepet, majd a jobb lehetőségek reményében Los Angelesbe költözött.

Filmszínészi pályafutása Brian De Palma Carrie (1976) című thrillerében kezdődött, majd egy évvel később a Szombat esti láznak (1977) köszönhetően egy csapásra világsztár lett belőle. Travolta olaszos sármjának és lenyűgöző tánctehetségének köszönhetően a fiatalok bálványa  lett, ráadásul a szakma is felfigyelt a fiatal színészre, akit alakításáért Oscar-díjra is jelölt az Akadémia.

Szombat esti láz után egy hasonló szerepben tűnt fel a Pomádéban (1978), melyben Olivia Newton-John partnerét alakította. A film óriási siker lett, máig minden idők legjövedelmezőbb hollywoodi musicaljei közé tartozik.

Az ezt követő számos csúfosat bukó film után (Városi cowboy – 1980, Halál a hídon – 1981) kezdett kicsúszni alóla a talaj, kisebb sikereket egyedül a Nicsak, ki beszél! franchise részeivel tudott elérni (Nicsak, ki beszél - 1989, Nicsak, ki beszél még! - 1990, Nicsak, ki beszél most! - 1993).

Miután már lemondott róla a szakma, és a múlt csillagaként bélyegezték meg, szerepet kapott Tarantino Ponyvaregény (1994) című filmjében, melyet csak hosszas győzködés után vállalt el. A Ponyvaregény kultikus státuszra tett szert, Travoltát pedig Oscar-díj jelölték.

Ezt követően ismét fellendült a karrierje, és olyan filmekben kapott szerepet, mint a Szóljatok a köpcösnek! (1995), az Ál/Arc (1997), A tábornok lánya (1999), a Kardhal (2001), A megtorló (2004), a Faterok motoron (2007) és a Hajlakk (2007). Legutóbb a Vadállatok (2012) és a Gyilkos szezon (2013) című filmekben láthattuk.

2015-ben színészként és producerként is részt vett az American Crime Story című sorozat munkálataiban. Ugyanebben az évben szerepelt A turné vége című filmben. A 2018-as évben két nagyszabású produkcióban is szerepet vállalt a Speed Kills és a Gotti azonban egyaránt elmarasztaló kritikákban részesült. Ez utóbbitól egyébként többen Travolta "visszatérését" várták. Bár a 2019-ben megjelent The Fanatic című film szintén negatív visszhangot váltott ki, Travolta alakítását kiemelkedőnek találták a filmben.

Travolta profi repülőgép pilóta, 5 repülőgépe van, többek között egy Boeing 707-es utasszállító gép is. 2009-ben elhunyt autista fia, Jett. Két gyermeke van, Ella Blue és Benjamin.

#10

79 Kardhal  (2001)

(13) (6)

akció | krimi | thriller

Gabriel Shear (John Travolta) egy mindenre elszánt kém, aki a cybertérben akarja megalapozni vagyonát egy szerinte hazafias akció finanszírozásához. Ehhez szüksége van egy profi... több»

#9

83 A csodabogár  (1996)

(4) (3)

dráma | fantasy | romantikus | sci-fi

George Malley (John Travolta) képzett és megbízható szerelő, akit a város lakói széles körben ismernek és tisztelnek. A 37. születésnapján azonban valami váratlan dolog... több»

#8

71 Halál a hídon  (1981)

(3) (9)

misztikus | thriller

Jack hangmérnökként dolgozik a filmgyárban, a munkája megszállottja. Egyik éjszaka mezei kirándulásra indul, hogy magnóra vegye a szél fütyülését egy készülő horrorfilmhez.... több»

#7

75 A tábornok lánya  (1999)

(7) (4)

dráma | krimi | misztikus | politikai | thriller

SkyShowtime

"Lehet valamit jól csinálni, rosszul csinálni, meg úgy, ahogy a hadsereg csinálja." De az nem lehet, hogy Paul Brenner (John Travolta) katonai nyomozó részt vegyen egy ügy... több»

#6

83 Nicsak, ki beszél  (1989)

(18) (18)

vígjáték

Mollie (Kristie Alley), a nagyszájú titkárnő gyermeket vár főnökétől, aki hallani sem akar a dologról és eszébe sincs elválni a feleségétől. A kilátástalannak tűnő jövő... több»

#5

dráma | thriller

A film a 49-es számú létrás- és 33-as számú oltókocsi őrsének életét mutatja be. Választott hőse egy "pokoli torony" lángolása közben a füstölgő romok alá szorul, s míg... több»

#4

85 Ál/Arc  (1997)

(68) (35)

akció | krimi | sci-fi | thriller

Disney+

Sean Archer FBI ügynököt egy dolog hatja, hogy megtalálja fia gyilkosát, Castor Troyt. Ám amikor végre elkapja, kiderül, hogy egy tömegkatasztrófa közeleg, amelyet csak a... több»

#3

82 Szombat esti láz  (1977)

(6) (16)

dráma | zenés

A Szombat esti láz főhőse Tony Manero (John Travolta), a helyi diszkó táncos sztárja. Tony napközben egy festékboltban dolgozik, de amikor elérkezik a szombat, csőnadrágot húz,... több»

#2

87 Pomádé  (1978)

(27) (32)

musical | romantikus

SkyShowtime

Danny (John Travolta) és Sandy (Olivia Newton-John) a nyári szünidő  alatt egymásba szerettek, de a vakáció véget értével azt hitték, már sosem látják viszont egymást. Nagy... több»

#1

92 Ponyvaregény  (1994)

(188) (65)

dráma | krimi

SkyShowtime | Netflix

Vincent és Jules, a két tökös behajtó és bérgyilkos feladata, hogy főnöküknek visszaszerezzenek egy fontos aktatáskát. Jules azonban, miután csodával határos módon túlél... több»