10 meglepő érdekesség a Halálsoron című filmről

A kilencvenes évek végén Frank Darabont fogta Stephen King Halálsoron című regényét, írt belőle egy ütős forgatókönyvet, majd pedig ez alapján megrendezte minden idők egyik legemlékezetesebb drámáját. A Halálsoron című film úgy vonult be a köztudatba, mint a „három órás film Tom Hanks -szel,” azonban akad még jópár, kevésbé közismert érdekesség a filmmel kapcsolatban. Ez volt például az a film, aminek Michael Clarke Duncan nagy népszerűségét köszönheti, de kis híjján két fontos szerep is más színésznél landolt. Vagy azt például tudtátok, hogy ez volt egyike azon Stephen King feldolgozásoknak, amivel maga Stephen King is meg volt elégedve?

Lássuk tehát a 10 meglepő érdekességet a filmmel kapcsolatban:

1. Warden Paul Edgecomb szerepét Tom Hanks előtt felajánlották John Travolta számára is, azonban Travolta visszautasította az ajánlatot.

2. A pszichopata Wild Bill Wharton szerepét Sam Rockwell előtt felajánlották Josh Brolin számára is.

3. A rendező, Frank Darabont számára Bruce Willis ajánlotta a főszerepre Michael Clarke Duncan-t, akit az Armageddon forgatásáról ismert.

4. Az idősebb Warden Paul Edgecomb szerepét is majdnem Tom Hanks játszotta, csakhogy a sminkesek nem tudták hitelesen 100 évessé varázsolni a színészt. A szerepet így végül az akkor 82 éves Dabbs Greer kapta meg.

5. A forgatás egy hónappal tovább tartott a tervezettnél. Ez természetesen minden rendezőt kikészítene. A szóbeszéd szerint egyszer felindultásgában Frank Darabont felkapta az egyik díszletet, egy kutyaólat, majd ripityomra verte azt a földön. A rendező később az Entertainment Weekly-nek azt nyilatkozta, hogy mindez sosem tötént meg.

6. Michael Clarke Duncan valójában “mindössze” 196 cm magas, csakhogy színésztársai, David Morse (193 cm) és James Cromwell (198 cm) is meglehetősen magasak. A filmben mégis úgy tűnik, hogy Michael Clarke Duncan egy hatalmas torony hozzájuk képest.

7. A szerep kedvéért több színésznek is fel kellett szednie egy kicsit. Michael Clarke Duncan abbahagyta a kondizást, nehogy túl fittnek és szálkásnak tűnjön, Tom Hanks felszedett pár kilót, Bonnie Hunt pedig nem kevesebb, mint 7 kg-ot szedett fel a szerep miatt.

8. A film 1935-ben játszódik, ám két fontosabb anakronizmus is látható benne. Az egyik, hogy a harmincas években nem viseltek egyenruhát a halálsoron dolgozó smasszerek, a másik pedig, hogy Louisiana államban csak a negyvenes évek elején vezették be az elektromos széket.

9. Ez az a Stephen King regényből készült filmfeldolgozás, amely hosszú ideig a legnagyobb bevétellel büszkélkedhet. Amerikában csaknem 137 millió dollárt, világszerte pedig mintegy 287 millió dolláros bevételt produkált.

10. A filmet sok kritika érte a 188 perces játékidő miatt. A film védelmében maga Tom Hanks is felszólalt a kritikusok ellen: “Hahó, ez csak több film ugyanannyi pénzért! Olyan, mint a hosszabbítás egy meccsen. Nahát, most egy egész estére szóló szórakozás lehet a tiéd.”