10 meglepő érdekesség a Terminátor 2. – Az ítélet napja című filmről

1991 egyik legnagyobb dobása a Terminátor 2. - Az ítélet napja volt, ami talán még a hét évvel korábbi Terminátor - A halálosztónál is nagyobb sikert aratott, anyagi értelemben legalábbis mindenképp. James Cameronnak az első Terminátor hozta meg a várva várt sikert, onnantól kezdve több mint egy évtizeden keresztül csak sikerfilmeket rendezett.

A nevével fémjelzett alkotásokkal szemben azóta is hatalmasak az elvárások. A néhány éve bemutatott Terminátor: Genisys talán nem véletlenül nem aratott osztatlan sikert a rajongók és a kritikusok között, James Cameron csupán a karakterek megalkotásában segített, idén azonban a saját kezei közé vette a gyeplőt a Terminator: Sötét végzettel.

A terminátor filmek tekintetében Cameron utoljára a Terminátor 2 forgatásán ült rendezői székbe. A rendező híres a maximalizmusáról, ez az alábbi érdekességekből jól látszik. 

Lássuk hát megígért 10 érdekességet!

1. A forgatás annyira sokáig tartott, hogy az akkor még serdülő Edward Furlong látható változásokon ment keresztül. A sivatagban játszódó jelenetekben például láthatóan fiatalabb, mint a városban játszódókban.

2. Arnold Schwarzenegger a shotgun egykezes újra töltését csak nagyon sokára volt képes elsajátítani, addigra viszont az ujjai annyiszor szorultak be a szerkezetbe, hogy több helyen hiányzott a bőr a kezéről.

3. Stan Winston és csapata rengeteg munkaórát töltöttek egy mindössze néhány másodperces felvétel elkészítésével. Sarah Conor nukleáris háborúról szóló rémálmának megtervezése és kivitelezése előtt Winston rengeteg időt töltött nukleáris kísérletek elemzésével, hogy a lehető legreálisabban ábrázolhassa Conor rémálmát. A Los Angelest ábrázoló modellt két napig építették, majd felrobbantották újra és újra.

4. James Cameron megkérte Stan Winston-t, hogy készítsen egy egyedi előzetest a filmhez, amelyet nem a korai felvételekből ollóznak össze. A munkára 150 ezer dollárt különítettek el. Ebben az előzetesben egy futurisztikus gyár látható, amelynek gyártósoráról sorban egymás után érkeznek a T-800-as modellek. Az előzetes azért volt nagyszerű, mert így a rajongók magyarázatot kaptak Arnold Schwarzenegger visszatérésére.

5. Annak a néhány másodperces jelenetnek a kedvéért, amelyben Sarah Conor megszökik az elmegyógyintézetből, Linda Hamilton ténylegesen megtanulta, hogy hogyan kell kinyitni a zárat egy tolvajkulccsal.

6. A T-1000 modell látványos folyékonnyá válását az Industril Light and Magic nevű cég készítette, mely hat főről harminchatra duzzasztotta a dolgozói számát. Munkájuk 8 hónapot vett igénybe és 5,5 millió dollárba került. E mellett megdöbbentő, hogy összesítve mindössze három és fél percnyi anyagot kellett létrehozniuk.

7. A T-1000-es folyékony anyagát külön kellett megalkotni a forgatás kedvéért. Természetesen olvasztott fémet nem használhattak, ezért egy új ötvözetet kellett előállítani, amely eléggé képlékeny. Az anyagot viszont hidegen kellett tartani, különben könnyen deformálódott. Ezért a legtöbb akciójelenetet egészen hideg körülmények között vették fel, a színészeken látható izzadságot mesterségesen vitték fel a bőrre.

8. A filmben Arnold Schwarzenegger ugyanazt a minigunt (rotációs géppuskát) használta, mint amit a Ragadozó című film forgatása során.

9. A T-800-as rengeteg sebesülést szerez a film során. A teljesen legyepált T-800-as sminkelése öt óráig tartott, a smink eltávolítása pedig további egy órát vett igénybe.

10. A szerepért Arnold Schwarzenegger egy Gulfstream III magánrepülőt kapott -tól, a producertől. A gép akkori értéke 14 millió dollár volt.

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»